Daca „Primăvara începe cu tine”, vorba baieților de la Holograf… Vara începe cu un nou sistem de operare proprietar, pentru posesorii de mobile, marca Huawei, pentru că 2 iunie este data în care gigantul chinez va prezenta oficial HarmonyOS.

Despre HarmonyOS, sistemul alternativ de operare pentru telefoane dezvoltat de Huawei, am mai vorbit și într-un articol anterior, peste care merită să vă mai aruncați încă o dată privirea –> aici.

Contraatacul chinezesc

Așadar, HarmonyOS, chiar dacă pe vremea când se afla în stadiul BETA2 era doar un Android ușor modificat de către compania chinezească pentru telefoane, noul sistem de operare reprezintă, de fapt, contraatacul gigantului chinez față de sancțiunile impuse de SUA, respectiv interdicția de mai folosi Androidul proprietar al Google.

Folosirea propriului sistem de operare va face ca Huawei să nu mai fie dependentă de Android. Androidul cu cod Google, pentru că există și Androidul open source, poate fi rescris, compilat și folosit de oricine.

Huawei Technologies va lansa Hongmeng OS sau HarmonyOS pe 2 iunie, relatează agențiile de presă Xinhua, Reuters și Agerpres.

Conflict departe de final

În 2019, Huawei a devenit o victimă a tensiunilor comerciale dintre SUA şi China, după ce Casa Albă a declarat producătorul chinez de echipamente de telecomunicaţii drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale şi ulterior i-a impus mai multe sancţiuni comerciale.

Aceste sancţiuni i-au afectat creşterea şi au forţat Huawei să îşi vândă marca de telefoane low-cost Honor, după cum spun jurnaliștii tech de la ZonaIT.ro.

Noul HarmonyOS este menit să atenueze impactul sancţiunilor, Huawei fiind nevoită să îşi dezvolte propriile sale cipuri, după ce sancţiunile introduse de autorităţile de la Washington i-au blocat accesul la tehnologiile americane şi la o serie de furnizori importanţi, precum Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

Cu toate acestea, fondatorul Huawei, miliardarul Ren Zhengfei, a promis că nu va renunţa la afacerile din domeniul telefoanelor inteligente, dezminţind zvonurile referitoare la o posibilă vânzare.

300 de milioane de dispozitive

HarmonyOS, sau Hongmeng în chineză, este un sistem de operare de tip “open-source” pentru diverse dispozitive. Prima dată a fost lansat pe dispozitivele Internet-of-Things, care includ dispozitive portabile şi tablete, în august 2019.

Huawei se aşteaptă ca până la finalul anului numărul dispozitivelor echipate cu HarmonyOS să ajungă la 300 de milioane.

Cândva cel mai mare producător mondial de smartphone-uri, Huawei este acum pe locul şase pe plan global, cu o cotă de piaţă de 4% în primul trimestru din 2021, iar HarmonyOS ar putea să îi mai adauge un plus la cota de piață.

Prezentare live pe internet

Compania chineză a postat recent un teaser și a dezvăluit că Harmony OS va fi prezentat oficial pe 2 iunie la ora 15:00 (ora României) printr-un livestream.

Teaser-ul prezintă animația de boot a noului sistem de operare pe un dispozitiv Huawei. Se pare că logo-ul companiei chineze va fi afișat primul, iar apoi logo-ul HarmonyOS. După animația de boot ni se dezvăluie data și ora la care va avea loc evenimentul.

De asemenea, aflăm că pe lângă HarmonyOS va fi prezentat și un nou dispozitiv care va rula acest sistem de operare în premieră. Zvonurile aduc în discuție tableta MatePad 2, aceasta urmând să fie primul terminal cu acest OS la bord.

Pe lângă noile terminale ce vor debuta cu acest sistem preinstalat, telefoanele și tabletele companiei ar urma să primească o actualizare, utilizatorii făcând trecerea de la Android 10 la HarmonyOS, după cum aflăm de pe site-ul mobilissimo.ro.

La începutul acestei luni am putut vedea și cum se descurcă noul sistem de operare în comparație cu EMUI 11 bazat pe Android.

HarmonyOS, un OS mai „blând”

Se zvonește că HarmonyOS ar fi un sistem de operare foarte „blând” când vine vorba de consum și resurse, putând chiar să ruleze pe smartwatch-uri, routere și televizoare, chiar dacă acestea nu au specificații de top.

Alte zvonuri spun că HarmonyOS este de fapt bazat tot pe Android, însă vom vedea exact la momentul debutului cum se prezintă acesta.

Așadar așteptăm cu nerăbdare prezentarea noului sistem de operare.

sursa și sursa foto: IlikeIT