„Facem roboți pentru ca oamenii să nu fie roboți” – UiPath, prima companie românească listată la Bursa din New York

Chiar dacă ziceam în articolul anterior că vorbim despre filme, am simțit nevoia să amân puțin momentul pentru a vă spune o poveste de succes! În urmă cu câțiva ani, presa din România prezenta știrea potrivit căreia UiPath a devenit primul unicorn (cu o valoare de peste un miliard de dolari) românesc. La momentul respectiv, ajunsese să atingă valoarea de 1 miliard de dolari, iar fondatorul companiei, Daniel Dines, a intrat în atenția tuturor. Există voci care cred că este ușor forțat să spui că UiPath e o companie românească. Și totuși…

E adevărat că a fost fondată în România, în urmă cu 15 ani de câțiva programatori, într-un apartament din București, dar lucrurile au avansat accelerat. Sediul principal e în Statele Unite, acolo de unde mulți cred că se dă ora exactă în tehnologie, iar fondatorul UiPath a știut asta încă de la început.

Care e povestea UiPath

Ritmul în care a crescut compania e spectaculos și momentul listării la Bursa din New York, cea mai mare bursă din lume, a venit inevitabil.

Momentul este istoric pentru IT-ul românesc și chiar european, spun specialiștii despre reușita companiei, care a ajuns să valoreze peste 30 de miliarde de dolari.

Programatorul român Daniel Dines și oamenii alături de care a pornit compania IT UiPath au fost în centrul atenției pe Wall Street. Au dat startul zilei la bursa de la New York și au sărbătorit, cu artificii, listarea companiei lor pe cea mai puternică bursă din lume.

La listare a strâns peste un miliard de dolari, o reușită care a ajuns și în presa internațională, interesată să afle mai multe despre compania care, acum șase ani, avea doar 10 oameni și sediul într-un mic apartament din București.

Finanțarea obținută pe bursă ne va ajuta să ne continuăm viziunea de a investi masiv în cercetare și dezvoltare. Putem să construim o companie care poate modela complet modul în care oamenii lucrează.” a declarat Daniel Dines, fondator UiPath, citat de ILikeIT.

Google și CIA clienți ai UiPath

Compania, care acum își are sediul în Statele Unite, este specializată în roboți software pentru automatizarea sarcinilor de la birou, adică pentru ușurarea sarcinilor repetitive din firme și organizații.

Altfel spus, roboții se ocupă de chestiuni de „rutină″, care consumă timp, precum prelucrarea cererilor din instituții sau procesarea de facturi, chitanțe și contracte.

Google și CIA se numără printre clienții companiei care, odată cu listarea la bursă, a ajuns să fie evaluată la peste 37 de miliarde de dolari. Este un succes 100% privat, recunosc oficialii de la noi.

Cazul UiPath este emblematic. S-au dezvoltat efectiv nu datorită statului, ci în ciuda statului, cu multe probleme, și acum ne mândrim. Ar trebui să reducem povara fiscală și administrativa asupra firmelor, ca să le lăsăm să crească.″ a declarat Claudiu Năsui, ministrul Economiei.

Specialiștii spun că statul român nu pare interesat să ajute firmele să ajungă peste granițe, dar că potențialul este uriaș, mai ales în domeniul tehnologiei.

AI, automatizare și robotizare – pariul corect

Listarea pe Bursa din New York, a adus și mai mult succes companiei nascută în România.

Potrivit Playtech.ro, UiPath a vândut 23,89 milioane de acțiuni la un preţ de 56 dolari per acţiune. În urma acestei IPO – Ofertă Publică Inițială, compania a fost evaluată la la 29 de miliarde de dolari. A adunat, așadar, peste 1,3 miliarde de dolari. După prima zi de tranzacționare, lucrurile au mers și mai bine.

Acțiunile, regăsite sub simbolul „PATH”, au plecat de la prețul de 56 de dolari și au urcat până la 70 de dolari. La sfârșitul sesiunii, valoarea era de 69 de dolari – adică o valoare de piață a companiei de 37,7 miliarde de dolari, peste cea estimată – de 35 de miliarde de dolari.

UiPath pare să fi venit cu pariul corect: a mizat pe inteligență artificială, automatizare, robotizare software. Adică fix tehnologiile de care au nevoie, de fapt, toate afacerile care vor să se mențină pe piață. Digitalizarea e cheia în orice domeniu, iar Dines a intuit asta de mulți ani.

UiPath, pași mici în direcția corectă

Compania avea în plan să se listeze la Bursa de la New York mai devreme, mai exact pe 26 martie. Ar fi vrut să atragă nu mai puțin de 1 miliard de dolari de la investitorii privați. Doar că și-a abandonat planurile, după ce a văzut că și alte companii se pregătesc de IPO.

Printre acestea se numără Squarespace, Coinbase și Palantir Technologies. A preferat să aștepte, tocmai pentru ca atenția investitorilor să nu fie atrasă în mai multe părți. Și așteptarea s-a dovedit a fi o idee cum nu se poate mai bună.

Daniel Dines, CEO UiPath, a insistat întotdeauna că afacerea pe care o conduce țintește sus, dar vrea să aibă o atitudine modestă, nu una agresivă. Scopul a fost ca toți pașii făcuți să fie adaptați în funcție de nevoile clienților. Iar printre clienții s-au regăsit imediat nume mari precum CIA, Uber, Duracell şi Swiss Re.

În loc să se concetreze pe o singură piață, modelul de business al UiPath a fost altul. Compania a căutat să se extindă rapid și simultan pe mai multe piețe și așa a adunat clienți din SUA, Europa și Asia. Iar creșterea a fost rapidă.

De la o valoare de piață de 17 miliarde de dolari în 2020, compania a urcat acum la peste 30 de miliarde. Sunt șanse mari să-și dubleze valoarea foarte curând.

Aproape toată puterea, în mâinile CEO-ului

E important de spus că Daniel Dines continuă să aibă un cuvânt greu de spus în companie și după IPO. Fondurile de investiții nu au foarte mare putere de vot în cadrul deciziilor care se iau.

Dines deţine toate acţiunile Clasa B de la UiPath, care îi conferă câte 35 de drepturi de vot fiecare, comparativ cu un singur drept de vot pentru acţiunile Clasa A.

Matematic, lucrurile stau cam așa: Dines deține toate acțiunile de clasă B și 6,5% din cele de clasă A – are, așadar, peste 88% din puterea de vot.

Următoarea companie care are o oarecare putere de decizie este Accel, care deține participație în UiPath încă din 2017 și a mai cumpărat 24% din acțiunile de clasă A. Asta înseamnă cam 3,1% din puterea de vot. Pe locul al treilea se află Earlybird Management, cu 1,2% din voturi, scrie MarketWatch.

Cheltuieli mai mari decât încasările

Modelul UiPath se bazează pe cheltuieli masive pentru cercetare și dezvoltare. Pentru anul fiscal 2021, compania și-a propus venituri de peste 600 de milioane de dolari și pierderi de aproximativ 92 de milioane.

Prin comparație, în 2020 lucrurile arătau așa: venituri – 336 de milioane de dolari, pierderi – 520 de milioane de dolari.

E clar că Dines vrea acum să reducă pierderile și să crească mai mult veniturile.

Dacă veniturile vor crește în 2021 cu peste 80%, atunci costurile cu vânzările și partea de marketing vor fi reduse cu peste 20%, cele pentru cercetare și dezvoltare cu 16%, iar alte cheltuieli administrative cu 10 procente.

Fără creșteri de capital, deocamdată — UiPath nu mai are în plan să aducă finanțări prea curând. Dacă listarea i-a adus peste 1,3 miliarde de dolari, la care se adaugă cele aproape 360 de milioane de dolari aflate deja în companie la 31 ianuarie, atunci lucrurile par să se fi așezat pentru moment.

Pandemia a crescut numărul clienților UiPath

Pandemia de coronavirus a accelerat planurile de automatizare pentru multe companii. Iar acest lucru înseamnă pentru UiPath creșterea bazei de clienți. La 31 ianuarie, compania arăta că are aproximativ 8.000 de clienți, 63% dintre ei fiind companii aflate în topul Fortune Global 500.

Printre ei se numără Adobe, Chevron, Chipotle Mexican Grill și Uber.

În 2018, spre exemplu, compania număra doar 700 și ceva de clienți. E clar că 2020 a fost anul în care compania a reușit să ofere soluții pe bază de software și roboți celor care au căutat să se automatizeze. Creșterea ar fi undeva la 33% pe parcursul lunilor marcate de criza sanitară.

Iar analiștii mai observă ceva.

Baza de clienți e atât de mare, încât, dacă unul dintre ei, indiferent cât de mare e, decide să rupă colaborarea, veniturile companiei nu sunt semnificativ afectate. Niciunul dintre clienți nu e responsabil de mai mult de 10% din veniturile companiei.

UiPath are un mare avantaj — le oferă clienților săi soluții pentru a-și reduce costurile și pentru a deveni și mai competitivi în piață. Iar asta se poate face numai cu ajutorul noilor tehnologii. E posibil să mai auzi multă vreme de aici încolo de UiPath.

E, cum spuneam, o companie pornită din România, condusă de un român, dar crescută în afara țării. Ne putem lăuda cu prima companie românească ce a fost listată la Bursa de la New York. Dar meritul este fix al oamenilor din spatele ei, nicidecum al țării.

Să începi o companie dintr-un loc mic fără o piaţă îţi oferă un avantaj ascuns: te obligă să gândeşti global încă din prima zi.” Daniel Dines, CEO UiPath

„Incredibil de mândru”

Fondatorul UiPath, Daniel Dines, a afirmat, într-o declarație de presă transmisă StartupCafe.ro, că este „incredibil de mândru” că UiPath este „prima companie născută în România care se listează” la Bursa de la New York, el amintind că în urmă cu doar 6 ani firma sa era formată din numai 10 persoane care lucrau într-un apartament din București.

Cu o avere estimată acum la 6 miliarde de dolari conform topului Forbes Real Time, programatorul român Daniel Dines (49 de ani) este considerat unul dintre cei mai bogați români. UiPath a fost fondată în anul 2005, la București, sub numele de DeskOver, de Daniel Dines, alături de Marius Tîrcă, un tânăr inginer pe care l-a recrutat atunci și l-a coopetat drept cofondator.

sursa: Playtech.ro

Ziua de astăzi marchează o etapă majoră pentru UiPath. În urmă cu șase ani, compania noastră era formată din 10 persoane care lucrau într-un mic apartament din București. Acum, suntem o afacere multinațională care operează în aproape 30 de țări și una dintre companiile de enterprise software cu cea mai rapidă creștere din istorie. Sunt, de asemenea, incredibil de mândru că suntem prima companie născută în România care se listează la bursă pe New York Stock Exchange.

 Privesc cu modestie la creșterea noastră rapidă și extraordinară, care a fost făcută posibilă de către angajații noștri, de investitori, de consilieri, de parteneri și de cei peste 7,900 de clienți – toți împărtășind viziunea noastră de a descătușa creativitatea și ingeniozitatea umană, prin intermediul Fully Automated Enterprise™ – o organizație complet automatizată – și sprijinind angajații cu ajutorul automatizării.

Vreau neaparat să aduc un omagiu special angajaților UiPath, care întruchipează valorile companiei noastre în fiecare zi și care au lucrat neobosit pentru a face misiunea și viziunea noastră o realitate. Le voi fi recunoscător pentru totdeauna pentru hotarârea, inovația și modestia lor.

 Deși ziua de astăzi marchează un nou capitol în povestea UiPath, suntem încă la începutul unei călătorii de mai mulți ani către fully automated enterprise – o organizație complet automatizată. Vom continua să ne concentrăm pe extinderea automatizării la scară largă, astfel încât să putem elibera oamenii de munca repetitivă și să deblocăm cu adevărat potențialul uman la scară largă”, se arată în declarația lui Daniel Dines, transmisă StartupCafe.ro de către reprezentanții UiPath.

Cu alte cuvinte și fără alte completări, nu putem să zicem nimic mai mult decât un simplu FELICITĂRI echipei UiPath pentru uriașa realizare!


sursa foto: economie.hotnews.ro

De același autor

Related Articles