Europa pregătește noi reguli pentru giganții tehnologici.

Uniunea Europeană a propus două noi legi care vor reglementa activitatea platformelor online, cum ar fi Google, Facebook, TikTok și altele. Aceste legi se numesc Actul privind serviciile digitale (DSA) și Actul privind piețele digitale (DMA) și urmăresc să protejeze utilizatorii de conținutul dăunător, să promoveze concurența corectă și să apere democrația.

DSA se aplică tuturor serviciilor online care oferă conținut generat de utilizatori, cum ar fi rețelele sociale, site-urile de știri sau platformele de comerț electronic. Legea le cere acestor servicii să respecte o serie de obligații, cum ar fi:

  • să aibă un sistem eficient de raportare și eliminare a conținutului ilegal sau dăunător, cum ar fi discursul instigator la ură, terorismul sau pornografia infantilă.
  • să ofere utilizatorilor dreptul de a contesta deciziile de moderare a conținutului și să le ofere informații transparente despre modul în care funcționează algoritmii lor.
  • să coopereze cu autoritățile naționale și cu organismele independente de supraveghere, care vor avea puteri de sancțiune în caz de încălcare a regulilor.

DMA se aplică platformelor online care au un rol de poartă pe piața digitală, adică acele platforme care controlează accesul la un număr mare de utilizatori sau furnizori. Legea le cere acestor platforme să respecte o serie de interdicții și obligații, cum ar fi:

  • să nu favorizeze propriile servicii sau produse în detrimentul celor ale concurenților.
  • să nu folosească datele colectate de la utilizatori sau furnizori pentru a le oferi avantaje competitive.
  • să permită interoperabilitatea și portabilitatea datelor cu alte servicii sau platforme.
  • să nu impună condiții nerezonabile sau restrictive utilizatorilor sau furnizorilor.

Scopul acestor reguli este de a crea un spațiu digital mai sigur, mai deschis și mai echitabil pentru toți cetățenii și întreprinderile europene. Comisia Europeană estimează că implementarea acestor reguli va aduce beneficii economice de peste 60 de miliarde de euro pe an pentru Uniunea Europeană. De asemenea, aceste reguli vor contribui la consolidarea valorilor democratice și a drepturilor fundamentale în era digitală.

Aceste reguli nu sunt încă în vigoare, ci trebuie să fie aprobate de Parlamentul European și de Consiliul UE, ceea ce ar putea dura câțiva ani. De asemenea, aceste reguli vor trebui adaptate la situațiile specifice ale fiecărui stat membru UE. Cu toate acestea, aceste reguli reprezintă un pas important în reglementarea pieței digitale și în asigurarea unui nivel ridicat de protecție pentru utilizatorii europeni.

De același autor

Related Articles