[VIDEO-AUDIO] În vreme de pandemie șahul se joacă în aer liber. Cărășenii participă la Top Blitz

267

În vremea pandemiei, şahul reşiţean își desfășoară activititatea în aer liber. Pasionații sportului minţii din municipiul de pe Bârzava au profitat de zilele plăcute de septembrie și și-au dat întâlnire pentru rundele de Top Blitz în parcul “Trandafirul” din cartierul Lunca Bârzavei.

În aer liber, dar respectând toate normele impuse pentru această perioadă, competitorii au luat parte la noi runde ale tradiționalei competiții Top Blitz, concurs ce a fost reluat după 6 luni de pauză.

Șahiștii, de diferite vârste, s-au prezentat la joc corespunzător, cu: declaraţie pe propria răspundere privind starea de sănătate, măşti şi mănuşi de protectie, o distanţă de minim 1 metru între şahişti şi grupuri de maximum 10 jucători sau spectatori.

Până acum s-au jucat două etape în aer liber despre care Mihai Bolintiș, președintele Asociației județene de Șah Caraș-Severin a declarat:

”Cu dor mare de șah ne-am adunat în parcul ”Trandafirul”, pe malul Bârzavei, loc ce ne îmbie la practicarea unor sporturi recreativ-educative, așa cum este șahul. Mulți dintre șahiștii de frunte au răspuns prezent la apelul Asociației Județene de Șah și au luat parte la aceste două etape, a 11-a și a 12-a, care s-au desfășurat în aer liber. Participă jucători de diferite vârste, experimentați sau amatori. Îi așteptăm pe cei care doresc să asiste la aceste partide, pentru că au ce învăța de la jucătorii de forță ai Reșiței, dar și de la tinerii de perspectivă”, a afirmat președintele Asociației Județene de Șah, Mihai Bolintiș.

Tânărul Daniel Pădurean, care tinde să devină cel mai bun jucător de blitz al Caraş-Severinului, se bucură că s-a produs reîntâlnirea cu pasionații acestui sport:

”Mă bucur că ne-am întors, ne putem desfășura din nou activitatea și relegăm prieteniile făcute la tabla de șah. Top Blitz-ul mi se pare că este cea mai puternică întrecere pentru că adună cei mai buni jucători de blitz din tot județul. Aș dori să câștig și această ediție. Am jucat și mult șah online, în jur de 1000 de partide. Sunt obișnuit cu zgomotul de fond, chiar nu am nicio treabă dacă se vorbește lângă mine la competiții,chiar îmi place să fie lume în preajmă”, a declarat Daniel Pădurean.    

Rezultatele au confirmat faptul că lupta la vârful clasamentului în Top Blitz Caraș-Severin 2020 se dă şi anul acesta între experimentatul Mihai Bolintiş şi tânărul şahist Daniel Pădurean, iar pe poziția a treia se situează juniorul Alin Stîngu, de doar 12 ani. Acesta din urmă a participat cu succes la Cupa României de seniori, ce a avut loc la Snagov, după cum ne-a declarat chiar talentatul șahist:

”Am participat la un turneu puternic, toate echipele erau bune, dar noi am reușit să facem puncte și a fost o reușită. Eu, junior fiind, am luat parte la o competiție a seniorilor. A fost greu, dar am reușit să fac câteva puncte. Acum particip la Top Blitz, unde din nou mă confrunt cu seniorii, dar m-am obișnuit. E frumos să jucăm în aer liber, că nu mai stăm în spații închise și nu ne mai ”sufocăm”. Nu mă deranjează zgomotul de fond, este ca și cum suntem la un picnic”, a spus Alin Stîngu.

La Snagov, județul Caraș-Severin a fost reprezentat de componenții echipei Muncitorul Reșița: maestrul FIDE Dinu Simi Suciu, candidatul de maestru Alexandru Tunaru, maestrul Marian Zain și Alin Stîngu. Cupa României de șah a fost transformată în Campionatul Național de Șah Rapid și blitz pe echipe.

În acest an șahiștii cărășeni nu au putut participa la Campionatul Național de Șah clasic pe echipe, la Pecica, deoarece nu au avut resurse  finaciare.  

Următoarea etapă Top Blitz va avea loc luni, 28 septembrie de la ora 17.00, tot în parcul ”Trandafirul”.