Munchen candideaza pentru organizarea JO de iarna din 2022Capitala Bavariei, Munchen, gazda Jocurilor Olimpice de vară din 1972, doreşte să candideze la organizarea JO de iarnă din 2022, a anunţat luni, 30 septembrie, Confederaţia sporturilor olimpice germane (DOSB). Autorităţile din Munchen, care au eşuat în cursa pentru găzduirea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2018, atribuite staţiunii sud-coreeană Pyeongchang, vor trebui să aştepte până pe 10 noiembrie, când va avea loc un referendum pe această temă, pentru a putea anunţa în mod oficial depunerea candidaturii la CIO, care a fixat ca termen-limită data de 14 noiembrie. Dacă va fi ales, în 2015, gazda JO 2022, Munchenul va deveni primul oraş care va organiza atât JO de vară cât şi pe cele de iarnă. Primul pas îl reprezintă însă referendumul din 10 noiembrie, în cadrul căruia membrii comunităţilor din Munchen şi Garmisch-Partenkirchen, precum şi cei din regiunile Berchtesgardener şi Traunstein vor fi invitaţi să se exprime în legătură cu oportunitatea organizării Olimpiadei din 2022.

La precedenta candidatură, Munchenul s-a confruntat cu mai multe obstacole din partea rezidenţilor din Garmich şi a unor organizaţii de mediu, precum şi din partea Partidului Verzilor, legate de impactul competiţiei asupra zonelor respective.

Cu excepţia oraşului Almatîi din Kazahstan, nu mai există în acest moment nicio altă candidată oficială, dar se aşteaptă ca Polonia, Ucraina, Spania şi Norvegia să se înscrie în cursa pentru organizarea JO 2022.

Noul preşedinte al Comitetului Internaţional Olimpic, germanul Thomas Bach, s-a numărat printre responsabilii candidaturii muncheneze pentru ediţia din 2018, iar influenţa sa ar putea fi hotărâtoare în desemnarea gazdei competiţiei din 2022. Sursa: Agerpres