Francisc Vaştag aniversat

Laura Rus si Francisc Vastag

Cel mai bun boxer amator român, Francisc Vaştag, împlineşte în 26 noiembrie, 45 de ani.

Născut la Reșița, Francisc Vaștag a început să practice boxul la Clubul Sportiv Municipal, fiind descoperit de antrenorul Vasile Bala. A concurat sub culorile cluburilor Metalul Bocșa, Dinamo București, „Selena” Bacău și „Freedom Star Farul” Constanța, obținând cinci titluri de campion național la categoria 71 kg, în 1989, 1990, 1991, 1992 și 1993.

Boxer cu o aleasă ținută în ring, a realizat performanțe unice în concursurile internaționale oficiale încă din perioada junioratului. A fost campion european și mondial de juniori. A câștigat trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de seniori: Moscova (1989), Tampere (1993) și Berlin (1996) și una de bronz la Sydney (1991). A fost dublu campion european și de şapte ori câștigator al „Centurii de Aur”, cucerind multe alte turnee interne și internaționale.

Francisc Vaştag este considerat de specialiști cel mai mare boxer amator român, remarcându-se prin loviturile combinate în serie, directele și croșeele în viteză, care i-au adus multe victorii înainte de limită.

În anul 2000, Francisc Vaştag a devenit pentru prima oară antrenor al lotului național de box, aflându.se în această funcţie până în 2002, iar la începutul anului 2005 a fost readus la lot. În acelaşi an i s-a acordat titlul de Maestru Emerit al Sportului și i-a fost decernat Ordinul Național „Serviciul Credincios” în Grad de Cavaler. În prezent, Francisc Vaştag este vicepreședinte al Federației Române de Box.

(Adina Niţă)

De același autor

Related Articles