Fiji vine cu cel mai puternic lot de rugby din ultimii ani

FijiNaţionala de rugby a statului Fiji vine la Bucureşti, pentru meciul-test cu România din 23 noiembrie, cu cea mai puternică echipă din ultimii ani, 21 dintre cei 30 de jucători ai lotului fijian activând pentru echipe de renume din Europa, Noua Zeelandă, Australia şi Japonia.
Astfel, pilierii Jerry Yanuyanutawa şi George Campese Ma’afu joacă în Marea Britanie, primul în Liga Celtică pentru scoţienii de la Glasgow Warriors, cel de-al doilea în liga a doua engleză, la Nottingham. Căpitanul echipei, Akapusi Qera evoluează pentru Gloucester, echipă din prima ligă engleză iar Netani Talei joacă tot în Liga Celtică, pentru galezii de la Newport Dragons. Coleg cu Jerry Yanuyanutawa la Glasgow Warriors este Nikola Matawalu, care activează ca mijlocaş la grămadă în timp ce Vereniki Goneva joacă centru la Leicester Tigers, fostă campioană a Angliei, în prezent pe locul 6 în Aviva Premiership. Trei jucători din linia a doua, Apisalome Ratuniyarawa, Wame Lewaravu şi Dominiko Waqaniburotu evoluează în Franţa, la Agen, Stade Montois, respectiv Brive. Tot în Hexagon joacă Sakiusa Masi Matadigo, din linia a treia, la Racing Metro, uvertura Seremaia Bai, la Castres, ”aripile” Napolioni Nalaga (Clermont), Waisea Nayacalevu (Stade Francais) şi Metuisela Talebula (Bordeaux), precum şi fundaşul Timoci Nagusa, la Montpellier. În campionatul nipon activează jucătorul din linia a doua Apisai Naikatini, la Toyota Verblitz dar şi ”centrul” Nemani Nadolo, la NEC. În puternicul campionat neo-zeelandez joacă Malakai Ravulo, din linia a treia, la North Harbour, mijlocaşul la grămadă Nemia Kenatale, la Southland şi ”aripa” Asaeli Tikoirotuma, la Waikato Chiefs, iar în Australia, la Melbourne Rebels evoluează ”aripa” Alexander Rokobaro.

Aşadar, lotul celor din Fiji este unul valoros, doi componenţi – Vereniki Goneva şi Napolioni Nalaga – evoluând şi în naţionala de rugby în 7, care a ocupat locul 3 la ultima Cupă Mondială, Fiji având în palmares două titluri de campioană mondială.

Cunoscuţi mai puţin pentru forţa grămezii şi mai mult pentru jocul în viteză, ”la mână” şi pentru duritatea placajelor, rugbyştii fijieni vin la Bucureşti după ce au mai susţinut două partide-test în această lună, cu Portugalia, la Lisabona, meci pe care l-au câştigat cu 36-13 şi cu Italia, sâmbăta trecută, meci pierdut la mare luptă, 31-37, într-o partidă care a avut loc la Cremona şi în care au fost dictate nu mai puţin de 6 eliminări, între care 5 împotriva fijienilor, aceştia ajungând la un moment dat, în prima repriză, să evolueze în 11 oameni, situaţie unică în istoria acestui sport. De altfel, arbitrul galez Leighton Hodges a prelungit meciul cu mai bine de o jumătate de oră, apelând aproape la fiecare fază de eseu la arbitrajul video.

Naţionalele de rugby ale României şi statului Fiji s-au întâlnit până acum de două ori. Prima dată a fost la Cupa Mondială din 1991 din Franţa, când ”Stejarii” au câştigat cu 17-15, a doua întâlnire având loc în 2009, pe stadionul naţional ”Arcul de Triumf”, tricolorii pierzând atunci cu 18-29 după ce la pauză conduceau cu 11-7.

Probabil, rugbyştii din Fiji vor încerca să-i impresioneze pe ”Stejari”, sâmbătă seara, înaintea fluierului de start al partidei, cu dansul războinic denumit ”cibi”, asemănător cu haka neo-zeelandez sau sipi-tau, executat de Tonga, deşi a existat o perioadă în care Federaţia de Rugby din Fiji decisese să nu se mai recurgă la acest ”ritual” înaintea partidelor oficiale.

În clasamentul IRB, Fiji se situează pe locul 13, în coborâre un loc, în timp ce România a urcat pe locul 16, după victoriile cu Tonga şi Canada.Sursa:Agerpres

Cele mai citite

Related Articles