Salariaţii Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică din Caraş-Severin au organizat un protestat spontan în faţa instituţiei

Salariaţii Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică din Caraş-Severin au organizat un protestat spontan în faţa instituţiei. Aceştia cer majorarea salariilor, aşa cum s-a întâmplat în cazul Caselor Judeţene de Sănătate. Oamenii sunt nemultumiti pentru ca şi în trecut au fost discriminaţi din punct de vedere financiar, după cum ne-a declarat consilierul DSP, Daniel Botgros:

Ne alăturăm și noi protestului celorlalte Direcții de Sănătate Publică din țară. Salariile la DSP nu au mai fost majorate din 2017, ultima oară când s-au echivalat cu cele ale Casei de Asigurări de Sănătate a fost nevoie de mai multe procese, a fost și atunci un proces social și financiar destul de greu ca să ajungem la acea majorare. Acum din nou suntem sacrificați pentru că am trecut și peste o pandemie când se știe foarte bine ce important a fost rolul Direcție de Sănătate Publică.

Majoritatea salariilor sunt puțin mai mari decât salariile minime pe economie. Dorim să aducem în atenția Ministerului Sănătății și a Guvernului această situație și ne exprimăm dorința că va fi remediată. Acesta este un protest al tuturor angajaților, nu al sindicatelor deocamdată eu spun câteva cuvinte în calitate de angajat nu de purtător de cuvânt al DSP și vom mai avea aceste întreruperi de activitate de 30 de minute și joi și vineri urmând sigur ca după aceea să existe şi alți pași, probabil de natură sindicală pe care îi vom urma.

Este nevoie și de medici specialiști în DSP sunt mai multe lucruri care trebuie puse la punct și sigur noi, dacă va fi nevoie vom înainta și un memorandum și mai multe solicitări pe care le avem dar ceea ce exprimăm astăzi cred că sunt principalele, să le spunem revendicări pentru că deocamdată este vorba de angajați de toți angajații, nu de organizația de sindicat”.

Salariile angajaţiilor DSP, în cele mai multe cazuri se încadrează între 2.500 şi 3.200 de lei net. Iar salariul unui medic cu experienţă cu greu ajunge la 4.900. Veniturile acestora nu s-au modificat de câţiva ani, ne-a transmis medicul Dragoş Luca, unul dintre cei mai vechi angajaţi, acesta fiind şi cel care a condus câţiva ani această instituţie importantă:

Am trecut prin mai multe probleme, a fost o perioadă când am făcut peste 30% disponibilizări și am pierdut foarte mulți doctori, așa a vrut Guvernul de atunci, noi am pierdut oameni de mare calitate apoi a fost acea neechivalare cu Casele de Asigurări de Sănătate, a trebuit să dăm pe instanță și am câștigat pe instanță. Mulți dintre noi mai au bani încă de luat după acele procese dar le-au suspendat și au zis că primim când o fi. Îmi pare rău că se fac aceste 130 și ceva de abțineri câte au fost în Parlament, eu cred că noi i-am trimis în Parlament să spună DA sau NU înțelegi o abţinere două a ține dar 130… este un fenomen chiar nociv! Nu se face așa ceva! Sincer, eu consider că trebuia să ne alăturăm protestului Casei încă de la început pentru că suntem în aceeași oală cu ei și atunci poate și presiunea pe sistem, presiunea în sensul bun, sindicalist ar fi fost mai mare.

Vom face pașii necesari ca să ne intrăm în drepturi, probabil vom ajunge tot pe instanțe până la urmă pentru că e neconstituțional ceea ce se întâmplă, fenomenul ăsta e vechi în sistem sper ca dl. ministru al Sănătăţii să fie de acord. Am auzit și zvonul că s-a spus că nouă ni s-au mărit salariile în urmă cu două săptămâni dar eu n-am primit nicio hârtie că ni s-a mărit salariul. Şi într-o societate democratică cred că așa este normal să îţi ceri drepturile pe care le ai prin lege și să te lupţi pentru ele.

În Caraş-Severin, cei 75 de angajati DSP vor protesta şi în zilele următoare. Nu este exclusă nici posibilitatea sistării întregii activităţi, în cazul în care doleanţele acestora nu vor fi rezolvate.

Şi angajaţii Direcţiilor de Sănătate Publică din Giurgiu, Ialomiţa, Sibiu, Vâlcea, Argeş şi Hunedoara au protestat astăzi. Delia Badea, directorul executiv de la DSP Hunedoara îşi susţine angajaţii în acest demers şi a declarat pentru Radio Reşiţa că de această dată nu vor ceda, ci vor recurge la măsuri şi mai drastice dacă situaţia o va impune!

De același autor

Related Articles