S-a încheiat cu succes încă o ediție a tradiționalului eveniment ”Color the Village”. Satul Valea Pai a prins culoare

Sute de voluntari din mai multe zone ale țării și-au adus aportul la îndeplinirea obiectivului și anume acela de a zugrăvi cele 30 de case din satul cărășean Valea Pai. Au mai rămas doar 4 case nefinalizate, deoarece majoritatea dintre cele la care s-a intervenit au avut nevoie de lucrări mult mai ample, decât refacerea fațadelor. Așa cum a fost cazul  caselor Mariei Vit sau a lui Achim Gârboni:

” E greu cu banii, cu salariile, cu o singură pensie. Au venit voluntarii să ne ajute la lucrări și renovări. Casa este veche de prin 1935 și are nevoie de reparații. Știu că au venit voluntari din mai multe părți și le mulțumesc pentru ceea ce au făcut pentru noi”.

”Foarte bine ne simțim. Mă bucur că ne ajută cineva, deoarece noi n-am fi putut. Fiica mea e bolnavă și nu mai poate lucra. Sunt fericită că me ajută voluntarii să facem casa noastră frumoasă. Le mulțumesc din suflet tuturor.”

Aproximativ 400 de voluntari și-au dat întâlnire la Valeapai, în județul Caraș Severin, la sfârșitul săptămânii trecute. Timp de trei zile,  ei au făcut un adevărat maraton de fapte bune – au reparat, au zugrăvit și au dat culoare caselor din sat.

În tot satul a fost o forfotă de nedescris, timp de 3 zile, voluntarii au fost primiți din toate colțurile țării, de la Suceava, la Pitești, București și Vâlcea, până la Cluj și Bistrița Năsăud, Reșița și Timișoara.

”Am auzit despre acest eveniment, dar din păcate anul trecut nu am reușit să particip, așa că anul ăsta mi-am propus să nu mai ratez ocazia. Acum suntem la casa unei bătrâne care este singură, din păcate, nu mai are pe nimeni, are doar o fiică care locuiește în alt oraș. Lucrările merg foarte, foarte bine. Am reușit să facem o grămadă de lucruri. Cu siguranță vreau să mai revin în Banat pentru că-s fascinată de locul ăsta, de căsuțe. E o experiență foarte faină. Tot ce se întâmplă aici și faptul că se adună atâția oameni din atâtea orașe din țară ca să aducă o îmbunătățire vizuală și chiar sufletească pentru oamenii care trăiesc în acele case,  mi se pare incredibil.”

”Noi suntem din lângă Pitești și am aflat de eveniment de pe rețelel de socializare. Am fost implicați în câteva proiecte de restaurare, inclusi anul trecut aici în Banat. Spectaculos mă simt aici cu acești oameni. Îmi place Banatul foarte mult. Am stat o perioadă din viața mea la Timișoara, îmi place Banatul, îmi plac oamenii de aici. Un gând pentru localnici, pentru cei de aici, pentru organizatori: să-i ajute Dumnezeu să dea înainte să fie bine, să fie bine pentru toți.”

Voluntarii au avut parte de mese tradiționale, pentru că la bucătărie s-a mobilizat o echipă mare din sat, care a gătit local.

”Încercăm să facem, să fie bine, să facem mâncare bună pentru cei care lucrează. Sunt impresionată și mă bucur tare mult că prin acest eveniment reușește să se facă cunoscut și satul nostru.”

”Am pregătit mâncare, ceaune întregi de papricaș făcut ca la noi, o ciorbă de legume. Acuma facem o salată, cozonaci de casă, tot ce se poate mai bun. E o bucurie foarte mare pentru noi că e atâta lume în satul nostru micuț.”

Voluntarii au fost găzduiți în sat, la localnici, dar și la cort, în zona castelului sau în zona morii.

”A fost o ediție extraordinar de frumoasă, a fost atât de multă lume și atât de multă culoare, atât de multă voie bună în cele 3 zile de eveniment încât atunci când mă gândesc aproape că uit de sutele de probleme și de dificultăți care au apărut pe parcurs. Am făcut absolut tot ce am putut ca să ne îndeplinim obiectivul, acelea de a fi zugrăvit 30 de case în 3 zile. Au fost foarte, foarte multe impedimente, am ajuns destul de greu la 26, deci atât am reușit să facem noi în acest an, dar bineînțeles, nu nemotivat.

Am avut motive obiective care ne-au împiedicat să ne mișcăm mai repede pur și simplu pentru că au fost foarte multe case dificile, am avut multe cazuri sociale, am avut câțiva bătrâni care au fost ajutați și cu reparația, acoperișul lui și cu lucrări la interior, igienizare pentru că locuiau în condiții teribile. Am avut case vechi, cu probleme chiar și structurale, care au necesitat intervenții în toate cele 3 zile. Echipele au făcut tot ce au putut ca să facă o treabă bună. Am fost foarte impresionat să vedem în acest an că sunt voluntari veniți din țară care efectiv în mare parte s-au înscris, dar am avut și voluntari care nu s-au înscris, au venit direct la eveniment. Au fost din Sibiu, din Brașov, din Bistrița-Năsăud sau chiar de la Rădăuți.

O să finalizăm ce ne-am propus. Peste 3-4 săptămâni, vom reveni la Valea Pai, să facem mici îmbunătățiri, adăugiri, unde fiecare echipă crede că mai poate să facă ceva. Să finalizăm, ca toată lumea să fie fericită și să rămână ceva valoros în urma noastră”, a spus Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

Color the Village/Colorează Satul se află la a cincea ediție și, an de an, are loc într-un sat din Banat, alternativ din județele Timiș și Caraș-Severin. Edițiile precedente au avut loc la Fărășești (2022), Ilidia (2021), Racovița (2020) și Eftimie Murgu (2019).

Proiectul Asociației Acasă în Banat este unic în țară și își propune să contribuie la revitalizarea satului românesc și la punerea în valoare a arhitecturii tipice din zona Banatului.

sursa foto: Radio Reșița si Asociația Acasă în Banat

Cele mai citite

Related Articles