china-model gunoaie
Munţi, păduri – atâtea câte au mai rămas, ape, mare, floră, faună, istorie, tradiţii, toate le poţi găsi în România. Străinii au prins de veste şi vor să vadă. Adevărul e că au şi ce. Dumnezeu a înzestrat acest colţ de plai cu frumuseţi naturale nebănuite; cu păduri virgine, cu faună variată, cu cea mai spectaculoasă porţiune a Dunării – Cazanele, cu un litoral la Marea Neagră, ori cu peşteri şi avene cum rar mai întâlnești în lumea asta mare.
Dar, eternul dar, noi cei ce le avem la îndemână, nu prea ştim să le apreciem şi să le păstrăm. Omul primitiv din noi, acel neanderthalian avid de bogăţii efemere, de aur şi valută, ce are drept principiu de viaţă „După mine potopul”, este prea puţin interesat de toate acestea. În consecinţă, se poartă ca atare: distruge, rupe, murdăreşte tot ce prinde.
Poate nu oadată aţi observat vecinii la bloc ce aruncă mizeria pe fereastră, fie că e vorba de punga de gunoi, de scrumiera plină, ori de oala cu ciorbă; da, am văzut şi aşa ceva. Am mai văzut maşini cu număr de înmatriculare de România, de pe geamul cărora, la intrarea în ţară, zboară imediat după trecerea frontierei, toată mizeria adunată în spaţiul european. Acolo nu e voie, că sunt amenzi mari. Ei vom avea şi noi amenzi pentru astfel de gesturi, de la un simplu chiştoc aruncat pe fereastra maşinii, până la gunoiul menajer azvârlit pe fereastra apartamentului, ori la obiectele netrebuincioase abandonate pe malul râurilor. Amenzile sunt cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei, conform unui proiect de lege adoptat de Senat.
Amenzi şi legi am avut şi până acum; poate nu atât de mari şi de drastice, dar am avut. Problema e că nu prea le-a aplicat nimeni. De ce? Pentru că ce rost are să mă leg la cap dacă nu mă doare. Cum să dau amendă unui cetăţean pentru că şi eu fac la fel. Am mai spus că democraţia se învaţă cu chitanţierul. Ai greşit – pac amenda care te ustură, amendă aplicată de la cel cu barba sură, până la cel mic, cu ţăţa-n gură. Pentru gunoaie, pentru parcare ilegală, pentru deranjarea liniştii publice, pentru orice contravine unor norme civilizate de trai. A doua oară mai faci? Nu prea cred. Dar dacă amenzile se vor aplica la fel ca până acum, adică doar pentru unii, cu siguranţă nu vom învăţa nimic. Dacă ai posibilitatea să le conteşti în instanţă, ca mai apoi să dai de un judecător cu multe alte probleme pe cap, care te mângâie părinteşte pe creştet şi-ţi spune „Aşa-i că nu mai faci?” şi te iartă…..
În urma noastră va rămâne o minunată groapă de gunoi, urât mirositoare şi câteva imagini la care nepoţii noştri se vor uita ca la filmele SF. Aceasta a fost minunata Românie. O ţară superbă. Păcat că-i locuită.

(Dan Agache)