Gunoi cu iz penal la Prigor

271

Poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Caras-Severin, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oraviţa, au efectuat joi, 17 august mai multe percheziţii domiciliare în comuna Prigor, într-un dosar penal pentru nerespectarea legislaţiei privind regimul deşeurilor.

Au fost vizate sediul primăriei şi 4 locaţii unde au fost depozitate ilegal gunoaie.  La descinderi a participat şi Garda de Mediu Caraş-Severin. Inspectorul Laura Stoican susţine că la Prigor au fost constatate în mai multe rânduri astfel de încălcări ale legii.

Această acțiune s-a desfășurat ca urmare a sesizării penale depuse de Garda Națională de Mediu Comiseratul Județean Caraș-Severin în luna iulie 2022. Plângerea penală s-a datorat lipsei contractului de salubrizare la nivelul comunei Prigor și a faptului că au fost identificate abandonări de deșeuri, incinerări și îngropare a acestora pe raza comunei Prigor. Comunei Prigor i s-au aplicat o serie de sancțiuni contravenționale, gradual, în conformitate cu legea, și s-au stabilit măsuri de conformare în domeniul gestionării deșeurilor. La ora actuală la Prigor există un contract de salubrizare încheiat cu SC Ionela SRL, operatorul zonal, numai că au mai fost identificate noi locații și au fost stabilite măsuri de conformare pentru eliminarea lor la un depozit autorizat. Anul trecut nu a existat un contract când a intrat operatorul Ionela SRL pe zona Bozovici, la nivelul UAT nu a fost semnat contractul de salubrizare. Întretimp a mai depistat alte deșeuri depozitate ilegal. În cursul lunii mai a acestui an au mai fost efectuate controale de către comisarii Gărzii Naționale de Mediu și au fost identificate noi locații de depozitări necontrolate și s-au aplicat sancțiuni contravenționale cu măsuri de conformare conform normelor legale în vigoare.

În prezent toate comunele din Caraș-Severin au contract de salubrizare. În 2022, Comuna Prigor a fost singura din Caraș-Severin care nu a avut contract de salubrizare în momentul în care s-a intrat cu operatorul de deșeuri pe zona Bozovici”, a spus inspectorul de mediu din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, Comisiatul Județean Caraș-Severin, Laura Stoican

Cu această ocazie autoritățile publice locale sunt informate că Garda Națională de Mediu, prin Comisiatul Județean Caraș-Severin, derulează controale tematice privind salubrizarea localităților, iar în situațiile în care vor fi identificate abandonări de deșeuri, incinerări și îngropare a acestora, acestea se vor constitui ca infracțiuni în conformitate cu ordonanța de urgență a Guvernului numărul 92/2021, actualizată.

Contactat telefonic, primarul comunei Prigor, Simona Miclău, a declarat că se află în concediu într-o zonă cu semnal slab care nu permite o discuție mai amplă pe acest subiect.

sursa foto: IPJ Caras-Severin