Funcționari publici arestați pentru trafic de influență și luare de mită

dna

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu datele de 31 martie 2015 şi 01 aprilie 2015, a inculpaţilor:

SMARANDACHE RADU, şef serviciu din cadrul Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Dolj, cu privire la săvârşirea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.
ŢENEA RODICA, consilier juridic în cadrul Direcţiei Juridice din cadrul Primăriei municipiului Craiova, cu privire la săvârşirea infracțiunii de trafic de influenţă, în formă continuată.

În ordonanţa de reținere se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2013 – 2015, inculpatul Smarandache Radu, în calitate de şef al Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanei Adulte cu Handicap (S.E.C.P.A.H.) din cadrul D.G.A.S.P.C. Dolj, printr-un intermediar, a pretins şi a primit, în şase rânduri, sume de bani cuprinse între 500 şi 1000 de lei, de la persoane interesate să obţină certificate de încadrare în grad de handicap, fără a fi îndreptăţite sau aparţinători ai acestora.
În acest scop, inculpatul Smarandache Radu, care avea printre atribuţiile specifice şi pe aceea de a răspunde şi verifica, alături de ceilalţi specialişti ai serviciului, de a aviza raportul de evaluare complexă, respectând criteriile de încadrare în grad de handicap, a intervenit pe lângă membrii comisiei din cadrul Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap Dolj, în scopul încadrării acestor persoane în anumite grade de handicap.

În perioada 2012 – 2015, inculpata Ţenea Rodica, în calitate de consilier juridic în cadrul Direcţiei Juridice din cadrul Primăriei municipiului Craiova, prin acelaşi intermediar, a pretins şi primit, în şase rânduri, sume de bani cuprinse între 2000 de lei şi 8000 de euro, de la persoane interesate să se angajeze la diverse instituţii din municipiul Craiova sau să se pensioneze medical, prevalându-se de relaţiile pe care le are cu factorii de decizie în cadrul acestor instituţii.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

În cauză procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii și din partea Direcției Generale Anticorupție.

Inculpaţilor SMARANDACHE RADU şi ŢENEA RODICA li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, iar la data de la data de 01 aprilie 2015 au fost prezentaţi Tribunalului Dolj, care a dispus față de aceștia măsura arestului preventiv pe 30 zile.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Cele mai citite

Related Articles