[AUDIO] Prefectul Cristian Gâfu:”Dacă incidența depășește 6 la mia de locuitori în Reșița, masca devine obligatorie și pe stradă. Cei vaccinați au o serie de beneficii”

Municipiul Reşiţa rămâne în continuare în scenariul roşu pentru că incidenţa ratei de infectare cu SARS CoV 2 continuă să crească. In acest contexţ Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se va reuni în acest sfârşit de săptămână pentru a lua noi decizii, a declarat prefectul Cristian Gâfu pentru Radio România Reșița.

În municipiul Reșița aveam 5,16 acest indice de pozitivare la mia de locuitori, la un total de 429 de persoane pozitive. Ieri seară a fost o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, în această seară așteptăm hotărârea de Guvern iar mâine după orele 17.00-18.00 ne vom întâlni în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pentru a dopta noile măsuri. Ce pot să vă spun e că noile măsuri emise de Guvern vor avea mai multe facilități pentru persoanele care sunt vaccinate.

În situația în care vom trece de 6 la mia de locuitori în Reșița se va institui purtarea măștii obligatorie pentru că din câte cunosc, așa prevede noul act normativ care trebuie să apară în Monitorul Oficial. Din păcate pentru municipiul Reșița, după calculele noastre și după cum știm că s-au efectuat testele care urmează să fie introduse în sistemul național, ne vom afla în acest scenariu undeva luni sau cel târziu marți. Apar noi reguli, dar repet, reguli care favorizează persoanele care se vaccinează”, ne-a declarat prefectul Cristian Gâfu.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat Hotărârea numărul 76 prin care se propune: – abilitarea ME și MS pentru modificarea Ordinului comun nr 5196/1756/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 în sensul permiterii participării zilnice, cu prezență fizică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, indiferent de rata de incidență cumulată.
utilizarea testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pentru elevi, profesori/învățători educatori.
majorarea cantităților stocurilor de urgență medicală cu produse, materiale și echipamente sanitare necesare în procesul de vaccinare.
modificarea și completarea măsurilor adoptate la nivelul localităților în care incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori în sensul permiterii desfășurării activităților cu participarea doar a persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în cazul restaurantelor barurilor, cluburilor și discotecilor, cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, instituțiilor de cultură, evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive etc.), cursurilor de instruire și workshop-uri pentru adulți, conferințelor, sălilor de sport și/sau fitness, jocurilor de noroc, piscinelor interioare, locuri de joacă pentru copii, săli de jocuri.

obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne, în toate spațiile publice închise în cazul incidenței la 14 zile mai mare de 6/1000 de locuitori.

exceptarea persoanelor de la interdicția de circulație în afara locuinței/gospodăriei pentru persoanele trecute prin boală, aplicabilă în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 20,00-5,00, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori și pe tot parcursul săptămânii, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori.

permiterea, doar a persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, la evenimentele sau activitățile organizate și desfășurate în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

De același autor

Related Articles