[AUDIO] În spitale, pericolul nu poate fi înlăturat doar prin controale

Secţiile de terapie intensivă rămân vulnerabile, chiar dacă ele sunt verificate intens de către pompieri.

Pericol există şi la spitalele din Reşiţa şi Caransebeş unde au fost descoperite improvizaţii la instalaţiile electrice şi s-a constatat că pacienţii nu pot fi evacuaţi cu tot cu pat, în caz de incendiu. Căpitanul Anca Balint de la ISU Semenic a declarat în emisiunea „Oameni MAI aproape de tine” că aceste probleme nu au fost sesizate doar în această lună, de când au fost impuse verificări din 3 în 3 ore.

„Sunt lucruri pe care colegii de la Inspecţia de prevenire le-au văzut de-a lungul anilor şi ele au fost materializate în rapoarte. Uşile au fost dimensionate, în urmă cu mai mulţi ani, pe alte criterii. Ulterior, au apărut aceste paturi care au dimensiuni mult mai mari pentru că ele susţin diferite echipamente medicale. Uşile acelea ar trebui schimbate pentru că pacienţii de la ATI nu pot fi evacuaţi fără pat. Nu poţi să îi iei în braţe şi să pleci cu ei oricum!”

Reprezentantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” a vorbit şi despre eficienţa controalelor la instalaţiile electrice. Anca Balint nu exclude posibilitatea ca la scurt timp după efectuarea verificărilor, în salonul de Terapie Intensivă să apară un scurt circuit electric.

„Există această vulnerabilitate şi ne-am şi gândit la ea. Colegii noştri nu sunt nici specialişti în instalaţii electrice şi nici ingineri în construcţii. Au o oarecare experienţă, ştiu ce să urmărească, însă nu poţi să rezolvi problemele doar printr-o verificare. Principalul obiectiv ar fi să urmărim să nu se depăşească concentraţia de oxigen peste nivelul admis de 23,5 din volumul de aer. Dacă nu sunt depăşiri, şansa de incendiu sau de explozie este mult mai mică.”

În urma verificărilor, s-au constatat depăşiri ale concentraţiei de oxigen peste nivelul admis, mai ales pe timp de noapte, a spus, la rândul său comandantul ISU „Semenic”, lt col George Cozariuc.

Despre controalele pompierilor la secţiile ATI, dar şi despre măsurile pe care trebuie să le ia populaţia pentru prevenirea incendiilor în sezonul rece se va discuta pe larg în emisiunea „Oameni MAI aproape de tine”, difuzată miercuri, 20 octombrie, de la ora 14.15.

De același autor

Related Articles