[AUDIO] ”For Unique New Education Design”, un model educațional și inovativ pentru învățământul preșcolar din România și Serbia

Peste 140 de preșcolari și cadre didactice din România și Serbia au fost implicate în proiectul transfrontalier ”Un model educațional și inovativ pentru învățământul preșcolar”. Acesta s-a încheiat la Reșița cu publicarea unui studiu privind implementarea strategiilor didactice pentru această categorie de vârstă.

Asociaţia Kreativ Research din Reşiţa a organizat conferinţa finală a proiectului ”For Unique New Education Design” (FunEd 434), finanţat de Uniunea Europeană, prin Programul Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia. Proiectul, cu durata de 2 ani (2021-2023) a fost implementat de 2 instituţii de învăţământ din Serbia (Institutul de Învăţământ Preşcolar din Zrenjanin şi Colegiul de Formare a Cadrelor didactice din învăţământul preşcolar ”Mihailo Palov” din Vârşeţ) şi de 2 organizaţii non guvernamentale din România (Asociaţia Kreativ Research din Reşiţa şi Asociaţia ”Daria, zâmbet de copil” din Timişoara).

”Acest proiect, pe care noi îl încheiem în această lună, este un proiect din nou care mi-a pus foarte multe probleme, în sensul în care acum 5 ani, când l-am proiectat împreună cu colegii din Serbia, cu colegii de la Institutul de Educație Preșcolară din Zrenianin, am avut o viziune legată de conturarea unui model educațional inovativ privind învățământul preșcolar. Un proiect privind dezvoltarea unui model unic, creativ, inovativ, care să combine ambele maluri ale Dunării, atât experiența colegilor din Serbia, cât și cea a colegilor din România.  Între timp, proiectul nostru, deși a fost declarat câștigător, nu a avut finanțare și prin urmare, abia după alți 2 ani am obținut finanțarea și ceea ce spusesem atunci, desigur, a rămas ca viziune, ca idee. Alte lucruri au fost modificate pentru că lucrurile s-au schimbat între timp și ca să fie totul și mai complicat, a fost un proiect pe care noi l-am derulat în cea mai mare parte pe perioada pandemiei, deci din 2021 până în 2023. Într-adevăr, acest model educațional și experiența cadrelor didactice care au participat în acest proiect a fost pusă la o grea încercare, iar tot ceea ce a însemnat, să spun, adaptarea metodelor de predare, adaptarea strategiilor didactice, adaptarea copiilor la mediul online și a noastră, în special în cadrul cursurilor de formare pe care le-am derulat, a fost într-adevăr o provocare extremă. Partea bună și cea care m-a încântat cel mai mult a fost faptul că, într-adevăr, experiența colegelor din învățământul preșcolar și-a spus cuvântul. Este vorba despre colegele din Reșița, Văliug și Dognecea, șapte experte ale noastre care au trebuit să susțină lecții deschise, cursuri de formare cu cadrele didactice din Serbia, de la Institutul de Științe ale Educației din Vârșeț și să multiplice practic, printr-un schimb de experiențe, ceea ce făceau efectiv la clasă cu copiii. Feedback-ul colegilor din partea sârbă, l-am văzut în 25 martie, când, în sfârșit, a reușit să se vadă practic toată echipa proiectului”, a spus Ileana Rotaru președinta Asociației inițiatoare, Kreativ Research din Reșița.

”Îmi amintesc cu drag de perioada în care am debutat în acest proiect. Am făcut echipă în selectarea specialiștilor, experților pe fiecare domeniu și ne-am gândit, bineînțeles, la fiecare grup țintă, la fiecare copil, la fiecare specific al unității de învățământ. A fost o mare provocare la debutul acestui proiect, pentru că a debutat în perioada de pandemiei, când activitatea didactică se desfășura în mediul online predominant.  Bineînțeles că această situație ne-a stimulat creativitatea și imaginația, inventivitatea și a fost un bun punct de plecare pentru cercetarea noastră, cercetarea pe care am cuprins-o în acest material, în această frumoasă carte care se află aici. Cei mai importanți beneficiari ai acestor modele educaționale și ai acestui proiect sunt copiii preșcolari,dar m-a bucurat și faptul că am putut împărtăși și da mai departe și studentelor din Serbia din experiența noastră”, a spus prof. Emilia Modrigan de la Grădiniţa cu Program Prelungit „Floarea-Soarelui” Reşiţa.

Proiectul a beneficiat de o finanțare totală de peste 620 de mii de euro.

Cu această ocazie, a fost lansat volumul FunEd de la teorie la practică. Studii privind implementarea strategiilor didactice în învăţământul preşcolar, coordonat de Ileana Rotaru. Lucrările cuprinse în acest volum reprezintă perspective personale ale unor cadre didactice din învăţământul preşcolar care au făcut parte din colectivul de experţi educaţionali ai proiectului finanţat prin programul  de cooperare transfrontalieră România-Serbia, For Unique New Education Design. Fiecare dintre experţi, pe una dintre ariile sale de competenţă vizate de rigorile proiectului: matematică, educaţie incluzivă, arte plastice, limbă şi comunicare, educaţie muzicală, activităţi sportive şi de dezvoltare psihomotrică, ştiinţele naturii şi mediu, a efectuat pe parcursul unui an, cu instrumente specifice de măsurare, o analiză a evoluţiei clasei de elevi (ca întreg) şi a impactului folosirii unor metode didactice diverse, creative, adaptate specificului de vârstă al copiilor, reuşind să sistematizeze, cu exemplificări detaliate, elementele de reuşită pentru atingerea nu doar a obiectivelor educaţionale, dar şi a succesului şcolar, reperzentant în acest caz, şi de starea de bine a elevului în sala de clasă.

Cadrele didactice, experţi educaţionali din învăţământul preşcolar, membrii ai echipei de proiect sunt: prof. Emilia Modrigan şi Daniela Vulpeş, Grădiniţa cu Program Prelungit „Floarea-Soarelui” Reşiţa; prof. Diana Şuştrean, Grădiniţa cu Program Prelungit Riki-Priki Reşiţa; Simona Juberianu, Grădiniţa cu Program Normal  Nr. 8 Reşiţa structură din Grădiniţa cu Program Prelungit Semenic Reşiţa; Ana-Zoriţa Todor, Grădiniţa cu Program Normal Reşiţa-structură la Grădiniţa cu Program Prelungit ”Palatul Fermecat” Reşiţa; Petronela Sfetcu, Grădiniţa cu Program Normal Văliug; Angelica Kovacs Grădiniţa cu Program Normal Dognecea, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor judeţene de învăţământ: prof. Ionuţ Gârtoi, director al Casei Corpului Didactic din Reşiţa, prof. Elena Pirtea, inspector învăţământ preşcolar în cadrul Inspectoratului Judenţean Caraş-Severin.

Dintre rezultate proiectului amintim înfiinţarea la Reşiţa, în unităţile de învăţământ partenere: Grădiniţa Floarea Soarelui, Grădiniţa Nu ma uita, Grădiniţa Riki Priki, Grădiniţa cu P.N. Semenic, Grădiniţa din Văliug şi Grădiniţa din Dognecea, precum şi la Vârşeţ şi Zrenjanin a 3 centre de cercetare metodologică axate pe învăţământul preşcolar, pe 7 arii curriculare. Crearea unui model curricular inovativ bazat pe îmbunătăţirea metodelor de învăţare şi de predare, pe tehnici şi metodologii care să faciliteze modernizarea, reformarea învăţământului preşcolar şi primar ca proces social şi pedagogic, adaptat la contextul actual (inclusiv la mediul online). De asemenea desfășurarea de workshopuri comune, cursuri de formare pentru părinţi, copii/ studenţi şi cadrele didactice și schimburi de bune practică între instituţiile de învăţământ din Serbia şi România.

De același autor

Related Articles