[AUDIO] Baza SMURD de pe aeroportul Caransebeş devine operaţională

Primul punct aeromedical din ţară care foloseşte troliul în zone greu accesibile se deschide din 10 septembrie 2021. Anunţul a fost făcut de Adrian Dumbravă, managerul Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş.

La hangarul de acolo se lucrează, Primăria a demarat lucrările de reabilitare. Va fi un hangar care poate adăposti până la 5 elicoptere, atât ale MAI cât şi ale SMURD-ului, se vrea amenajarea unui atelier de reparaţii şi tot ceea ce înseamnă service pentru elicoptere, un lucru grozav pentru oraş. Noi am detaşat acum o lună personal din cadrul Compartimentului Urgenţe la Târgu Mureş, pentru formare.

Partea cea mai grea o pune la ISU la dispoziţie, în sensul că mai aduce un număr de medici, suplimentar. Şi va trebui să oferim noi, Primăria, cazare, până sunt finalizate locurile de cazare de acolo. Asta se vrea.

Prima staţie SMURD aviatică este la Arad, Timişoara nu are. Să pui asta la Caransebeş cu o asemenea dezvoltare înseamnă un lucru important.

Unul dintre medicii care s-a implicat în acest proiect este Marian Cotoşpan, şeful UPU Caransebeş. El a declarat că judeţul Caraş Severin avea mare nevoie de un punct aeromedical, timpul de salvare în situaţii de criză fiind de doar 7 minute cu elicopterul.

Locotenent comandor Sorin Arba, pilot militar care îşi desfăşoară activitatea la punctul aeromedical din Arad, va fi cel care va coordona punctul montan de la Caransebeş, după deschidere. El spune că fiind primul punct de operare montană din ţară, va fi o provocare atât pentru personalul din Inspectoratul General de Aviaţie, cât şi pentru cadrele medicale.

Elicopterul H135 SMURD de la Caransebeş a fost achiziţionat prin proiectul Viziune 2020, finanţat prin intermediul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, în care IGAv este partener, iar Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă are calitatea de lider.

De același autor

Related Articles