Comisar șef de poliție corupt!

dna

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 30.03.2015 şi până la data de 28.05.2015, față de inculpaţii CATANĂ IOAN, comisar şef de poliţie, şef al Centrului de reţinere şi arest preventiv din cadrul I.P.J. Neamţ și BRÎNZEI VASILE, agent de poliție, şef de tură în cadrul Centrului de reţinere şi arest preventiv din cadrul I.P.J. Neamţ, cu privire la săvârşirea, în concurs, a două infracțiuni de luare de mită.

În ordonanţele de punere în mişcare a acţiunii penale se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În cursul lunii noiembrie 2014, inculpatul Catană Ioan, în calitate de şef al Centrului de reţinere şi arest preventiv din cadrul I.P.J. Neamţ a pretins și a primit de la persoană denunțătoare suma de 500 de euro şi o carcasă de oaie, pentru soţul acesteia, aflat în stare de arest preventiv în cadrul Centrului, să beneficieze de un tratament preferenţial în cursul executării măsurii preventive.
În aceeași perioadă, inculpatul Brînzei Vasile, în calitate de şef de tură în cadrul Centrului de reţinere şi arest preventiv I.P.J. Neamţ, a primit de la aceeași persoană suma totală de 400 de lei şi produse alimentare în valoare de 90 de lei pentru ca, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, să faciliteze comunicarea dintre persoana respectivă şi soţul acesteia, arestat preventiv din cadrul Centrului.
În datele de 06, 18 și 24 martie 2015, inculpatul Catană Ioan, în calitate de şef al Centrului de reţinere şi arest preventiv din cadrul I.P.J. Neamţ, a primit de la aceeaşi persoană denunțătoare suma totală de 400 de euro şi produse alimentare în valoare totală de 300 de lei pentru ca, atât în temeiul atribuţiilor sale de serviciu cât şi prin încălcarea acestora, să îi asigure condiţii de deţinere mai favorabile soţului denunţătoarei şi să-i permită comunicarea de mesaje către alte persoane.
În datele de 12 și 16 martie 2015, inculpatul Brînzei Vasile, în calitate de şef de tură în cadrul Centrului de reţinere şi arest preventiv I.P.J. Neamţ, a primit de la aceeaşi persoană denunțătoare suma totală de 150 de lei pentru ca, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, să-i faciliteze comunicarea cu soţul, arestat preventiv în cadrul Centrului, să-i transmită persoanei arestate alimente contrar normelor legale şi pentru a se interesa de declaraţiile date în faţa organelor judiciare de către o altă persoană.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații CATANĂ IOAN şi BRÎNZEI VASILE trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea (Inspectoratul Judeţean de Poliţie Neamţ) conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemați.
d) să nu depăşească limita teritorială a teritoriului României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar;
e) să nu se apropie de martorii şi inculpaţii din prezenta cauză şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale;
f) să nu desfășoare activități în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ în exercitarea cărora au săvârşit faptele;
g) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Inculpaților li s-au atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

În cauză procurorii beneficiază de sprijin din partea ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Neamţ.

Inculpaţilor CATANĂ IOAN şi BRÎNZEI VASILE li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Cele mai citite

Related Articles