Moment de emoție și apreciere pentru o legendă a muzicii și fondatorul formației Pro Musica, Ilie Stepan, împlineşte astăzi 69 de ani.

S-a născut la Caransebeș, pe 24 noiembrie 1953 în Banatul de Munte și a pus Timișoara pe harta muzicală a României.La vârsta de un an, s-a mutat cu familia la Lugoj și din 1961 în Timișoara.Tatăl său gândind că Timișoara este un oraș mare, care avea potențial pentru fiul său să-I ofere șansele unei cariere.

Ideea de a face muzică a fost inspirată după vizionarea filmului „Tinerii” la cinematograful Victoria din Timișoara.

Destinul său muzical a început să se contureze în anul 1973 când a susținut primul concert cu formația sa Pro Musica, debutul fiind marcat și de compunerea primei opere folk din Romania, „Creanga de cireş”, urmată în 1975 de o a doua operă: „Călătorie de nuntă”.

Anii de glorie muzicală ai orașului de pe Bega au pe deplin semnătura artistului Ilie Stepan.

Au urmat colaborări cu trupa rock „Progresiv TM” în perioada 1975 – 1977, fiind membru activ al acestui grup în acel interval, cântând la chitară bas şi acustică şi înregistrând pentru primul LP al grupului, „Dreptul de a visa”.

În 1978 formația sa de suflet, „Pro Musica”,a fost personalizată de muzician printr-un repertoriu de rock progresiv cu influenţe de ethos naţional şi balcanic, pentru ca în 1981 să apară cu Pro Musica pe primul LP de concert din Romania, „Club A”.

Destinul formației și al artistului se contopesc, Pro Musica înregistrează materialul muzical pentru „Formaţii rock nr. 9” şi pentru LP-ul „Rockul baroc”, ambele apărute la Electrecord în 1985, respectiv 1988.

În 1988, piesa „Şahul păcii” , înregistrată şi pe un dublu single la Electrecord, devine imnul oficial al Campionatelor Mondiale de Şah pentru Copii şi Tineret.

La finalul lui sângerosului decembrie 1989 compune piesa „Timişoara”, pe versurile lui Marian Odangiu, ce a devenit Imnul Revoluţiei Române de la Timişoara.

În octombrie 2014, în Timişoara a susținut concertul de comeback Pro Musica, după 21 de ani de pauză. Este autorul proiectului Lumina – cea de-a treia parte a trilogiei Sensul Vieţii – semnată Stepan Project, material la care au participat numeroşi artişti din muzică, grafică, film şi fotografie.

Primele două părţi ale trilogiei au apărut în 1996 – „Sensul vieţii”, respectiv în 2001 – „Undeva in Europa”. Anul acesta s-a lansat albumul „The Man without Identity”, care cuprinde variante alternative ale pieselor editate de Stepan Project.

Ilie Stepan este o legendă contemporană și nu este un omagiu, este o reflectare a valorii unui artist care ne-a dăruit un model de om și profesionalism.

Boem, modest și discret, cu plete de când se știe și barbă sură de niște ani, artist complet și „conservator” în ceea ce privește universul sonor al muzicii pop-rock, muzicianul Ilie Stepan este una din legendele rock-ului românesc, al cărui nume se leagă de Pro Musica, de crearea celui mai frumos Imn al Revoluției din 1989 și de activitatea sa în grupul Stepan Project.

Din Banatul său de Munte, unde a văzut lumina zilei, îi transmitem prețuirea noastră într-un sincer La Mulți Ani!

Foto Facebook/Ilie Stepan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.