Spectacolul ‘’Cancerul, dragostea mea,’’ demonstrează că Oamenii au nevoie de Oameni!

‘’Cum ți s-a părut spectacolul după cartea scrisă de mama ta care a murit de cancer?’’ Ar fi trebuit să fie această întrebarea de după spectacol adresată copiilor Mioarei aflați în sală. Mea culpa! Nu am putut!

De aici începe povestea mea a celui care e norocosul om liber de cancer, a jurnalistului, a prietenului care a pierdut oameni dragi și a mamei din mine, dar și a fiicei…nu am putut… nu știam cum să privesc în ochii sufletului acelor copii care au pierdut-o pe Mioara, mama lor.

“Cancerul, dragostea mea” este o monodramă care își propune să transmită un mesaj puternic publicului, fiind construită în jurul poveștii reale a Mioarei Grigore, o femeie curajoasă cu 5 copii, dintre care unul suferă de sindromul Down, și care a transformat Institutul de Oncologie într-un „Rai”.

Când vorbim despre cancer o facem cu sinceritate și teamă, nu există un compendiu al întrebărilor pe care le poți utiliza și nici o limită… există învinși și învingători,atât.

Mariana Tofan e un învingător prin personajul său Mioara. O actriță care a sfidat în numele speranței teribila boală, un om care a făcut reverența de onoare unui semen care și-a privit moartea în ochi cu iubire.’’Cancerul, dragostea mea’’ este o carte și o viață, este un manifest și o victorie, un remediu și o asumare, o încercare și o cădere… dar nu o trădare.Și Mariana Tofan a reușit să transmită acest mesaj, motiv pentru care o respect, ca artist, ca om.

Mateea Marin, regizorul acestui spectacol, alături de Cătălin Asanache și Sergiu Poenar a expus demintatea durerii pe fâșia îngustă care desparte frica de puterea de acceptare. Un décor noncolor,ca un Rai alb, simboluri ale efemerității noastre au umplut scena sub forma unor baloane albe ce au fost înviate de un roșu cald al geamantanului iubirii și al garoafelor ce au lăsat mesajul pur copiilor, cinci la număr… cineva din fundal, un alte EU vorbea cu Vocea fiecăruia dintre noi în timp ce protagonista își umplea eșafodul propriului destin cu moartea pe moartea călcând… din fundal chipul copilului răstălmăcea puritatea decorului cu invocația celui neprofanat de căderi și umilințele durerii… Mioara și-a dus crucea în simplitate și smerenie făcând din boala sa un motiv de revelație ce semnifică scurta perioadă dintre naștere și moarte.
Restul întrebărilor ne rămân nouă supraviețuitorilor unei noi zile de viață…

Psihologul Alexandra Mihoc, de la OncoHelp, a precizat că ‘’piesa ne aduce mai aproape unii de ceilalți.Este o boală care te ia și te duce pe toate fațele vieții tale, iar noi trebuie să fim acolo.

Radio România Reșița în calitate de partener media este alături de oamenii care au mare nevoie să simtă că nu sunt singuri și astfel împreună cu artiștii care au pus în scenă , ‘’Cancerul, dragostea mea,’’ demonstrează că Oamenii au nevoie de Oameni.’’

Mateea Marin și Cătălin Asanache au confirmat precizarea pshihologului și au mărturisit că apreciază implicarea radioului reșițean, dându-ne speranța că își vor folosi talentul pentru a pune în scenă și alte astfel de povești de viață.

’’Cancerul, dragostea mea’’ e o poveste aparent banală a milioanelor de oameni care mor de cancer, o formă puternică de luptă și umanitate, un mod de-a ne arăta că ne pasă și că ne este frică.Cineva, înaintea noastră, a făcut acest pas, noi trebuie să-i facem pe următorii… Radio România Reșița merge mai departe cu astfel de proiecte, cu timpul ’’vor risca’’ și alte trusturi de presă, dar e important că acești oameni minunați, Mateea Marin, Mariana Tofan, Cătălin Asanache, Sophia Popescu, Sergiu Poenaru au curajul de a își asuma cu putere și loialitate dreptul de a emoționa și de a plânge în memoria celor care nu o mai pot face.

Cancerul dragostea mea
De Mioara Grigore
Dramatizare: Claudia Ciobanu
Distribuție:
Mariana Tofan – Mioara
Sophia Popescu- voce copii
Regia : Mateea Marin
Scenografie: Cătălin Asanache
Light design: Cătălin Asanache și Sergiu Poenar
Finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte Timișoara
Parteneri: Radio Romania Reșița, Asociatia Impotriva Cancerului Timisoara, Asociatia No Sheep

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

Cele mai citite

Related Articles