Personalități bănățene la aniversare: prof.univ.dr. Sorin Pescariu

Tot ceea ce contează este frumosul din sufletul tău, și tot ceea ce este frumos nu are nevoie de cuvinte!

Totuși, timpurile pe care le trăim au nevoie de o flacără a cărei lumină să ne arate drumul.Banatul de Munte are un adevărat patrimoniu cu personalități care i-au purtat cu fală numele prin lume. O astfel de personalitate cu rădăcini puternice înfipte în inima Almăjului, este Sorin Pescariu, sportiv de performanță, medic, susținător al tradițiilor și un fidel și consecvent om al literelor, ascultător fidel al Radio România Reșița.

S-a născut pe Valea Almăjului într-o zi de 13 februarie, a învăţat la Reşiţa şi a devenit unul dintre cei mai buni medici cardiologi din Banat şi din ţară, în baza unor studi temeinice făcute în Franța.

Este un amfitrion rafinat, are simţul umorului, dar şi nostalgii încărcate de harul artistic, cum dealtfel a dovedit în multele articole de presă publicate.
Are principii de viaţă dobândite din familie şi nostalgia locurilor părinteşti, iubeşte artele şi îi place să se raporteze la valorile universale.
De asemenea, renumitul cardiolog, prof.univ.dr. Sorin Pescariu a fost încă din adolescenţă pasionat de atletism, în general și de aruncarea suliței în mod special. Astfel în anul 1972 a devenit campion național de juniori la aruncarea suliţei,iar în 1980 a făcut parte din lotul olimpic lărgit al României.

A realizat o carieră profesională de excepţie,dar pasiunea pentru sport nu a abandonat-o niciodată, înregistrând de-a lungul timpului multe performanţe ce i-au confirmat aptitudinile sportive și în continuare obţine rezultate de podium în plan naţional şi international, dar paralel cu vocația de medic este și un foarte bun scriitor, analist politic și jurnalist.

Este, de altfel, cunoscut în istorie faptul că foarte mulți medici au ajuns și scriitori valoroși și cu permisiunea ta cititorule, aș nominaliza de la Hipocrate la Anton Pavlovici Cehov, Vasile Voiculescu,Emil Brumaru,Victor Babeș, Friedrich Schiller, Mihail Bulgakov, Augustin Buzura sau Francois Rabelais, doar o infimă parte dintre ei… Medicina a contribuit, așadar, cu ‘’ostașii săi în halate albe’’ la bogăția literaturii universale.

‘’Întotdeauna mi-a plăcut să citesc. De aproximativ 55 de ani bucuria de a deschide o carte nouă rămâne printre cele mai mari ale vieții mele. Nu pot trăi fără cărți , ‘’se confesează Sorin Pescariu.

La finalul anului 2022, la inițiativa profesorului doctor în științe medicale, Sorin Pescariu, fiu al comunei Dalboșeț, s-a desfășurat festivitatea aniversării a 120 de ani de la înființarea asociației „Reuniunea de Cetire şi Cântări” din Dalboşeţ în incinta căminului cultural din localitate. Personalități născute în comuna din preajma Bozoviciului au participat alături de localnici la întrunirea de familie, dacă este să subliniem atmosfera prietenoasă guvernată de emoția trecerii celor 120 de ani de la înființarea asociației.

’’Ăsta-i Dalboşeţul, ăsta-i Caraşul, ăsta-i Banatul!’’ cu aceste cuvinte încărcate de semnificaţie, rostite de dr. Sorin Pescariu, a fost binecuvântat evenimentul de aniversare a 120 de ani de la înființarea asociației „Reuniunea de Cetire şi Cântări” din Dalboşeţ!

Este fascinant cum personalitatea puternică a omului al cărui nume a trecut şi graniţele ţării se îmbină cu smerenia omului crescut în lumea satului, o smerenie care înalţă şi care îl caracterizează pe Sorin Pescariu: să arate tuturor cât de simplu ne putem duce identitatea în veşnicie.

Este icoana acelor locuri natale prin modul cum ține comunitatea unită, dar mai ales prin modul cum educă tinerele generații, este lumina, modelul drumului ei în viață, într-o perioadă când societatea are nevoie de astfel de eroi. Da, eroi, pentru că trăim timpuri de schimbare în care principala noastră zestre este credința în valori și unitate.

Se pot scrie multe cuvinte, dar insuficiente pentru a face reverența cuvenită unei personalități complexe a Banatului de Munte și a României.
În toate universurile nimic nu rămâne permanent și neschimbat în afară de spirit”, spunea medicul și dramaturgul Anton Pavlovici Cehov.

Astăzi, de ziua unui mare siprit bănățean mă alătur atât ascultătorilor, cititorilor, dar și celor ale căror inimi continuă să bată datorită profesionalismului cardiologului, cu un gând sincer de bine și frumos într-un sincer La Mulți Ani, domnule profesor universitar doctor, Sorin Pescariu!

1 COMENTARIU

  1. In urma cu 19 ani am avut privilegiul de a intra in echipa domnului prof.dr. Sorin Pescariu la Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara. Privind in urma pot sa spun ca domnul profesor a fost un luptator care a reusit sa obtina rezultate spectaculoase in plan medical pentru acele vremuri cu o minima dotare.
    LA MULTI ANI DOMNULE PROFESOR !

Comments are closed.

De același autor

Related Articles