Personalități bănățene la aniversare: Dan D. Farcaș

Banatul de Munte respire cu demnitate în cele mai înalte sfere ale elitei culturale prin personalitățile care s-au impus de-a lungul timpului.
Astăzi, gândul nostru merge către Dan D. Farcaș, matematician, informatician, scriitor, cercetător român al fenomenului OZN și al civilizațiilor extraterestre care, împlinește 84 de ani!

Dezideriu Dan Farcaș s-a născut pe 1 aprilie 1940,la Reșița.
A absolvit Facultatea de matematică și fizică la Timișoara.
Are un doctorat în matematici la Universitatea București. Din anul 1962 a lucrat ca informatician la calculatorul electronic MECIPT-1,de la Institutul Politehnic din Timișoara, unde a realizat primele simulări de rețele neuronale din România. A condus și a realizat, din 1968, la CEPECA, mari proiecte de informatizare, a predat cursuri de informatică. După anul 1990 a fost director la Institutul Român de Management, director și director adjunct al Centrului de Calcul și Statistică Sanitară, consilier temporar al Organizației Mondiale a Sănătății și expert al Comisiei Europene pentru informatizarea ocrotirii sănătății in România.

A fost ales în 1993 membru titular al Academiei de Științe Medicale și a fost în perioada 1991-2010 vicepreședinte al Societății Române de Informatică Medicală. Din 2013, este membru al Comitetului Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii al Academiei Române.
Dan Farcaș este, din 2006, Cetățean de Onoare al municipiului Reșița.

Începând cu anul 1966 s-a făcut remarcat prin publicarea unor povestiri SF. Din anul 1998 a fost vicepreședintele, iar din 2011 este președintele Asociației pentru Studiul Fenomenelor Aerospațiale Neidentificate (ASFAN). Membru fondator, în 2006, al Centrului de Studii pentru Științele de Graniță, în cadrul Comisiei pentru România al UNESCO.

A publicat, în țară și străinătate, circa 40 de cărți în domenii precum informatică, matematică, eseuri, ufologie, memorialistică.
A publicat peste 1200 de articole, în principal de popularizare, și a participat la numeroase emisiuni radio și tv, inclusiv în străinătate, multe dintre ele legate de fenomenul OZN. Cartea Informatica medicală, la care e coautor, a fost distinsă în 1991 de către Academia Română cu premiul Gheorghe Marinescu.

De asemenea, Dan D. Farcaș a făcut parte din proiectul „Personalităţi ale Reşiţei la început de an 250”!
Este membru fondator, în 2006, al Centrului de Studii pentru Științele de Graniță, în cadrul Comisiei pentru România al UNESCO.

Aniversatul zilei este căsătorit din anul 1967 cu Maria-Magdalena Farcaș și părinții unei fiice Oana-Maria Leanca.

Dan D. Farcaș este una dintre cele mai importante personalități internaționale ale domeniului de cercetare SF.

De acasă, de la Reșița, toată prețuirea noastră într-un sincer La Mulți Ani!

Cele mai citite

Related Articles