Personalitatea zilei: Marian Râlea

Marian Râlea este actorul care și-a făcut o familie din personajele interpretate, o casă a sufletului unde fiecare stă la masa generozității sale. Un actor tragi-comic, intimidat de genialitatea sa, își ducea crucea modestiei asemeni bolovanului lui Sisif…Este unic și totodată al tuturor, existența sa teatrală se află la granița fină dintre adevăr și minciună după cum spun japonezii.
Marian Râlea poartă gena ardelenească născut la Turda, pe 20 decembrie 1957.
A absolvit Academia de Teatru și Film, București, promoția 1982.

‘’E ziua lui. Ziua lui Magicuțu’
Este si ziua lui Marian Râlea…
Si ziua zecilor de personaje pe care le a interpretat minunat!
La MULTI ANI tuturor
Ps. Marian ..esti neschimbat!’’ îi scrie îndrăgita artistă Oana Pellea.
Marian Râlea este portretul însăși al celui mai profund sentiment ce iți poate schimba starea fără a rosti nici un cuvânt, doar o lacrimă ascunsă în lumina ochilor săi îți cuminecă sufletul obosit.
Marian Râlea a fost actor la Teatrul Mic, Teatrul de Comedie, Teatrul Bulandra.
În 1990 primește rolul Magicianul în emisiunea de televiziune ”Abracadabra” la TVR.
Între 1995-2000, emisiunea și echipa se mută la ProTv.
În 2001, înființează Teatrul Naţional pentru Copii, proiect de teatru independent, iniţiat de Fundaţia ABRACADABRA pe care o conduce. Teatrul Naţional pentru Copii este coprodus de Teatrul Național „I.L.Caragiale”.
La mulți ani, Magicianule! La mulți ani, Marian Râlea!

Notă biografică:
Cateva roluri in teatru: Amphitrion – în ,,Amphtrion’’ – de P. Haks, Victor – în ,,Victor sau copiii la putere’’ – de R. Vitrac, Platonov – în ,,Platonov’’ – de A.P. Cehov, Chiril – în ,,Ivona principesa Burgundiei’’ – de Vitold Gombrowicz, Farfuridi – în ,,O scrisoare pierdută’’ – de I.L. Caragiale, Bufonul – în ,,Regele Lear’’ – de William Shakespeare, Petruchio – în ,,Îmblânzirea scorpiei’’- de William Shakespeare, si altele. Cateva roluri in filme: Andrei – în ,,Buletin de Busurești’’, Sergiu – în ,,Păstrează-mă doar pentru tine’’, Matei – în ,,Cenușa păsării din vis’’, Dinu – în ,,Pasaj’, tatal Irinei in ,,Luna verde’’.
A realizat emisiuni la TVR si celebra emisiune ,,Magicianul” devenita mai tarziu ,,Abracadabra’’.
Premii care i-au fost decernate:

 • Premiul pentru cel mai bun actor de comedie pentru rolul Lysander din ,,Visul unei nopți de vară’’, W. Shakespeare, la Festivalul Național de Teatru ,,I.L. Caragiale;”
 • Premiul pentru cel mai bun actor al anului pentru rolul Benedict din ,,Mult zgomot pentru nimic’’de W. Shakespeare, rolul Farfuridi din ,,Scrisoarea pierdută’’, dupa I. L. Caragiale și rolul Ludovic Delfinul din ,,Regele Ioan’’ de W. Shakespeare la ATM – UNITER.
 • Premiul Special al Juriului pentru ,,Jurnalul unui nebun’’ de Gogol la Festivalul Tânărului Actor de la Costinești.
  In prezent este actor la Teatrul Bulandra din Bucuresti.
  A creat Teatrul Național pentru Copii.
  Este lector la Universitatea din Sibiu.
  Sursa foto-facebook Marian Râlea

De același autor

Related Articles