Ascultă Radio România Reșița Live

Pasiune la altitudine! Povestea escaladei în Banatul Montan cu alpinistul Cornel Galescu

Invitatul emisiunii România de nota 10 este cunoscutul alpinist Cornel Galescu de al cărui nume se leagă multiple reuşite pe plan internaţional.

Pasiune la altitudine! Povestea escaladei în Banatul Montan cu alpinistul Cornel Galescu

Articol editat de Cristina Corocan, 1 septembrie 2023, 11:48


Cornel Galescu s-a născut la Caransebeş, la poalele munţilor Ţarcu. A parcurs nenumărate trasee de vară şi de iarnă din Bucegi, Piatra Craiului, Cheile Bicazului, Valea Cernei, Retezaţ Cheile Turzii, etc. In palmaresul său, alături de premii obţinute la competiţii interne se adaugă expediţii în Alpi(1996, 2004), Caucaz (1990, 1991), Anzi (1998, 2003), Kackar(1993), Taurus (1996), Himalaya (1996, 2003), precum si numeroase premiere: premiera mondială din Turcia (Turnul românilor, 1993), premiera romanească pe ruta tehnica din Aconcagua, premiera romaneasca pe Vf. McKinley ( Alaska, 1997),premiera romaneasca pe Vf. Cerro Solo din Patagonia (2000), ascensiunea solitară pe Vf. Sitta Chuchura din Himalaya, expediţii la Polul Nord şi Polul Sud.


Coco Galescu, fondatorul Clubului Montan Caransebeş, este preocupat cotinuu să înveţe generaţiile viitoare cum să cucerească înălţimile. Ne povesteşte astăzi despre alpinism şi escaladă în Banatul Montan, dar nu numai în Banat.


Cuvântul alpinism este un pic curajos dacă este să ne referim strict la la zona Banatului, pentru că alpinismul se interpretează ca fiind cucerirea marilor vârfuri. Se ştie că în zona Banatului vârfurile munţilor nu trec de 2.300 m, aşa că n-am putea spune la modul degajat că este vorba de alpinism. Totuşi, eu îi voi spune alpinism, fiindcă în perioada anilor 60-70, când au fost amenajate primele trase de escaladă în Herculane, acestea au avut mai multe lungimi şi atunci am putea spune că aceste trasee amenajate în perioada respectivă au constituit un prilej bun pentru antrenamentele pentru vârfurile mari ale lumii.

Vorbim, aşadar, în zona Banatului Montan, mai mult de escaladă, de căţărare. Relieful permite acest lucru şi cele mai cunoscute zone sunt Băile Herculane, unde au loc diverse competiţii. Putem să mergem mai departe pe Valea Cernei, chiar dacă ieşim cumva din zona Banatului. Valea Cernei, se ştie, are 40 km şi este străjuită de pereţi de calcar, pereţi care au fost modelaţi de-a lungul vremurilor de către vânt, apă, astfel încât s-au creat nişte formaţiuni foarte interesante atât din punct de vedere estetic cât şi din punct de vedere al escaladei. Se pot amenaja trasee destul de uşor, trasee de escaladă şi istoria arată că în fiecare an creşte numărul acestor trasee, se amenajează din ce în ce mai multe.

Sunt organizaţii şi cluburi de care se leagă începuturile alpinismului şi escaladei în Banatul Montan. Primele trasee amenajate în zona Banatului au fost realizate de către membrii clubului Universitatea din Timişoara. Eu însumi am avut această şansă de a fi membru la acest club în perioada studenţiei, perioadă care a fost înainte de revoluţie, între anii 1985 – 1990. Şi atunci am cunoscut şi eu alpiniştii clasici, ca să le spun aşa, părinţii alpinismului bănăţean.
Deci primii oameni care s-au încumetat să urce pe pereţii din Herculane cu ajutorul pitoanelor, a ciocanului, a hamurilor şi a corzilor, au intrat într-un necunoscut total la momentul respectiv nu ştiau ce o să întâlnească acolo, nu ştiau dacă există pietre care se mişcă, nu ştiau dacă o dată intraţi pe traseu au pe unde să iasă. Deci a fost o muncă titanică şi o muncă ce s-a desfăşurat voluntar. Adică a fost o muncă făcută doar din pasiune şi noi astăzi le datorăm foarte multe acelor pionieri ai alpinismului. Eu aş spune că a fost o perioadă romantică, o perioadă foarte frumoasă pentru că nu urmărea nimic altceva, adică nu exista niciun stimulent de natură materială sau de alt fel. Era doar pasiune, un pretext de a ieşi în natură şi de a simţi cu adevărat ideea de libertate.

La sfârşitul anilor 80 a început să apară şi în România curentul acesta nou de escaladă sportivă, cunoscut ca şi Free climbing, spune temerarul bănăţean, Cornel Galescu.


Primele concursuri de căţărare au avut loc la Herculane în perioada de dinainte de 89, când se obişnuia să aibă loc o etapă de toamnă a Campionatului Naţional de Alpinism. În acest campionat participau sportivi de la diferite cluburi din ţară. Cele mai cunoscute erau din Braşov,Iaşi, Cluj, Zărneşti, Petroşani, dar şi clubul Universitatea din Timişoara. În paralel, tot în zona Herculane se desfăşurau cunoscutele Alpiniade. Era un prilej să se adune în jurul ideii de alpinism echipe, oameni pasionaţi de munte, de căţărare. Şi dacă la început acestea se organizau sub pretextul unor simple întâlniri şi poveşti în jurul focului, mai târziu au început să capete şi ele statut de competiţie. Ceva mai târziu, în special după 90, în aceeaşi zonă Herculane au început să apară trasee de escaladă şi odată cu aceste trasee competiţii axate pe căţărarea de acest gen.


Una dintre cele mai cunoscute competiţii este Herculane Climbing Open 2023, care au anul acesta a ajuns la cea de a 21-a ediţie. Cei care organizează sunt membrii Clubului Alternative din Timişoara. Din acest club face parte şi alpinistul Horia Colibăşanu, cel mai cunoscut alpinist de altitudine la ora actuală din România. Are un istoric deosebiţ nişte performanţe şi mă mândresc că sunt prieten cu el şi că mai mergem câteodată împreună la munte”, a afirmat Coco Galescu.


La iniţiativa lui Cornel Galescu, cel care este şi şeful Salvamont Caraş-Severin, se organizează în Banat cursuri de alpinism care se desfăşoară atât în sezonul estival, cât şi în cel hibernal. De asemenea de 15 ani se desfăşoară pe Muntele Mic sub coordonarea acestuia tradiţionala tabără de aventură, axată pe escaladă, drumeţii şi iniţiere în activităţile montane de aventură.


Noi spunem că alpinismul este un sport care se mănâncă cu linguriţa, în sensul că nu trebuie să te grăbeşti, trebuie să ai răbdare să parcurgi frumos toate etapele. Adică, nu înseamnă că dacă ai reuşit să urci pe vârful Moldoveanu în următorul an te gândeşti să mergi pe Everesţ pentru că îţi trebuie, bineînţeleş foarte mare experienţă şi fiecare expediţie în sine presupune acumularea de noi informaţii şi noi trăiri care te ajută, cum spuneam, la următorul obiectiv. Una dintre calităţile pe care ar trebui să le aibă tinerii atraşi de alpinism, ar fi această curiozitate, suplimentată cu voinţă, curaj, răbdare şi tenacitate”, a mai spus alpinistul Cornel Galescu, un alt român de nota 10, cel care, iată, asigură viitorul alpinismului şi escaladei atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

sursa foto: Cornel Galescu

Tudor Chirilă schimbă prefixul: 50 de ani!
Poveşti de viaţă marți, 28 mai 2024, 19:45

Tudor Chirilă schimbă prefixul: 50 de ani!

Greu de imaginat un Tudor Chirilă pe care vârsta  să pună șeile anilor și să-I tulbure personalitatea vulcanică.Și totuși, astăzi omul...

Tudor Chirilă schimbă prefixul: 50 de ani!
Actorul Costel Constantin a ieșit din scena vieții!
Poveşti de viaţă sâmbătă, 25 mai 2024, 11:57

Actorul Costel Constantin a ieșit din scena vieții!

Se duce o lume, cortina cade tot mai des peste spectacolul vieții unor mari actori…O lume care i-a aplaudat își ia cu ea actorii…Dincolo...

Actorul Costel Constantin a ieșit din scena vieții!
La mulți ani, Gabriel Liiceanu!
Poveşti de viaţă joi, 23 mai 2024, 09:35

La mulți ani, Gabriel Liiceanu!

„Aleg să trăiesc, nu doar să exist”…poate de aceea socotesc orice clipă în alfabetul fiecărei zile, ore, secunde, evitând complicata...

La mulți ani, Gabriel Liiceanu!
Charles Aznavour, un secol de la naștere!
Poveşti de viaţă miercuri, 22 mai 2024, 09:06

Charles Aznavour, un secol de la naștere!

Un secol de la nașterea omului cu o mie de cântece- Charles Aznavour, născut Shahnour Varenagh Aznavourian. A venit pe lume pe 22 mai 1924 în...

Charles Aznavour, un secol de la naștere!
Poveşti de viaţă joi, 16 mai 2024, 18:15

In memoriam, Marin Preda: „O viaţă glorioasă are adesea un sfârşit tragic“!

O veste șoca lumea, acum 44 de ani, pe 16 mai 1980:Marin Preda a părăsit această lume la doar 58 de ani și după câteva săptămâni de la...

In memoriam, Marin Preda: „O viaţă glorioasă are adesea un sfârşit tragic“!
Poveşti de viaţă vineri, 10 mai 2024, 20:41

Personalități bănățene-istoricul Valeriu Leu

Valeriu Leu este bănățeanul care rămâne un etalon în ierarhia culturală a locului.Astăzi împlinea 72 de ani. Ne-a părăsit în anul 2009,...

Personalități bănățene-istoricul Valeriu Leu
Poveşti de viaţă vineri, 10 mai 2024, 18:50

Omul Lumină al poesiei româneşti-Lucian Blaga!

“Oprește trecerea, Știu că unde nu e moarte nu e nici iubire -,și totuși te rog: oprește, Doamne,ceasornicul cu care ne...

Omul Lumină al poesiei româneşti-Lucian Blaga!
Poveşti de viaţă marți, 7 mai 2024, 19:03

„Apostrophes” la memorie -moartea lui Bernard Pivot!

’’ Dicţionarul este lucrul cel mai democratic din lume. Este singurul bun pe care îl avem în comun,’’ spunea cel care a mizat pe emisiuni...

„Apostrophes” la memorie -moartea lui Bernard Pivot!