Luna martie este luna dedicată femeilor, drept pentru care, pe frecvenţele Radio România Reşiţa, am conturat un „portret de femeie” special. Invitata emisiunii „Boema” a fost mezzosoprana Aura Twaroswka, considerată voce de aur a operei, la nivel mondial. Mezzosoprana, Aura Twarowska, originară din Lugoj, a cântat pe multe scene ale lumii, debutul international făcându-l la Opera din Viena, unde s-a remarcat imediat. Nu mică le este uimirea celor care află că Aura Twarowska este dr. în muzică şi în ştiinţe economice, domnia-sa susţinând necesitatea aplicării de “management cultural” în instituţiile de această natură.

“Deseori sunt întrebată când am apărut prima dată pe scenă sau când am început să cânt, la ce vârstă. Răspunsul este invariabil: dintotdeauna! Cu muzica am o legătură dintotdeauna. Acasă cântam, la grădiniţă cântam, am urmat Şcoala generală de Muzică, Şcoala Populară de Artă şamd, iar după absolvirea Liceului am păşit direct în Filarmonica Banatul din Timişoara”.

Artista şi-a început cariera de muzician profesionist ca angajată a Filarmonicii Banatul Timişoara (între 1986 si 1993), sub bagheta Maestrului Diodor Nicoară şi în directoratul Maestrului Remus Georgescu. La îndemnul acestora, şi-a continuat studiile de canto la Facultatea de Muzică din Timişoara, debutând ca solistă de operă în 1998, pe scena operei timişorene, în rolul titular din opera Carmen de G. Bizet. Traseul a continuat. Întrebată cum a fost acesta, artista răspunde că nu a fost unul dificil. Disciplina a fost esenţială, fiind cuvântul de ordine în viaţa mea, alături de dăruire. Am avut momentele mele de revoltă, dar numai atunci când am fost foarte mică şi nu înţelegeam de ce trebuie să cânt la pian şi să nu mă joc cu copiii în curte… Muzica a fost singura mea distracţie”.

Munca şi pasiunea merg la Aura Twarowska mână în mână. Ce bucurie să se întâmple aşa ceva în viaţa unui om.

Înţeleg de la specialişti că asta trebuie să urmărim cu toţii: munca noastră să facem să fie şi pasiunea noastră. Am marea şansă să trăiesc chiar aşa. Mă simt foarte bine din punct de vedere energetic şi sunt încărcată vibraţional. Mărturisesc că sălile, mai ales cele rotunde, au o forţă vibraţională extraordinară. Şi-atunci când cânt, mă încarc fantastic şi îmi dau lacrimile pe scenă de fericire că pot să fac ceea ce fac, iar pentru acest lucru sunt recunoscătoare. Absolut fiecare apariţie a mea este la fel, fie că sunt pe scena Operei din Viena sau a Ateneului Român, fie într-o sală mai mică. Aceeaşi implicare, aceeaşi dăruire este şi pentru o sală de 3 mii de oameni şi pentru o sală cu 20-30 de oameni”.

Aura Twarowska spune că din toate punctele de vedere este o femeie împlinită şi este recunoscătoare pentru tot ce a primit în viaţă.

Sunt căsătorită de peste 30 de ani, am un fiu, inginer de sunet şi pot să spun că am avut parte întotdeauna de sprijinul familiei. Înafară de acest lucru, am oameni minunaţi în jur care mă acceptă şi mă ajută. Mă gândesc cu groază la colegii din breasla mea care nu au parte de acest lucru, pentru că această meserie este una de performanţă, ce necesită antrenament zilnic pentru a fi mereu în formă. Disciplina mea este oarecum şi o disciplină impusă celor din jurul meu, dar mulţumesc lui Dumnezeu că ei o acceptă şi le sunt recunoscătoare. Sunt iubită, împlinită, fericită şi încerc să fac bine cât pot”.

În carieră, în prezent, renumita mezzosporană se află în etapa de liber profesionist.

Mă concentrez pe ceea ce am de făcut, nu pe ceea ce nu pot să fac”, spune Aura Twarowska.