Ştefan Bănică, laureat al Premiilor Muzicale Radio România, împlineşte astăzi, 18 octombrie, vârsta de 53 de ani.

Artistul recunoaşte că are norocul de a face exact ceea ce-i place, cu o pasiunea greu de egalat de alţii. După 31 de ani de carieră, artistul este neobosit şi trăieşte în prezent, acolo unde „regretele nu-şi au locul”.

Actor, compozitor, interpret, regizor, moderator tv – ăsta-i el, Ştefan Bănică Jr. – unul dintre cei mai iubiţi artişti autohtoni. A susţinut mii de concerte, atât în străinătate, cât şi în ţară, unde a stabilit adevărate recorduri prin concertele sale de Craciun.

O carieră muzicală de succes.

15 albume de autor, vândute în peste 500.000 de exemplare, premiate cu cinci discuri de aur şi două de platină; zeci de videoclipuri muzicale, peste 30 de roluri în filme şi teatru – sunt doar câteva din cifrele care se leagă de numele lui Ştefan Bănică Jr.

Fiul marelui actor Ştefan Bănică (senior) şi a jurnalistei Sanda Vlad-Liteanu, Ştefan Bănică Jr. s-a născut în 18 octombrie 1967, la București. Cu imaginea unui Elvis Presley autohton, graţiei pasiunii pentru rock ‘n’ roll, Ştefan Bănică Jr. s-a făcut remarcat în adolescenţă datorită filmelor din seria „Liceeni”, unde a jucat alături actriţa şi cântăreaţa Oana Sârbu. „A fost al doilea act de identitate, ţinând cont că purtăm acelaşi nume ca şi tatăl meu. După «Liceenii», pentru generaţia mea nu am mai fost «băiatul lui Banică», ci Ştefan Bănică Jr.”, îşi aminteşte artistul. Primul său rol important a fost însă cel al lui Guriţă, din serialul regizat de Mihai Constantinescu, „Eroii nu au vârstă” (1984).

În anul 1992, Bănică Jr. a înregistrat primul album, „Un actor, un rock ‘n’ roll”, iar doi ani mai târziu a pus bazele formaţiei „Rock ‘n’ Roll Band”, dar şi a grupului vocal „The 50’s”.

Teatrul este totuşi prima lui iubire.

Deşi muzica rock ‘n’ roll este marea sa pasiune, tot teatrul rămâne prima sa iubire. „Teatrul rămâne pentru mine prima dragoste. La teatru merg pentru că îmi iubesc profesia, nu pentru bani. Foarte mulţi ani, am făcut lucruri împotriva banilor, iar banii au venit firesc, la un moment dat, în urma muncii mele. E adevărat, nu din teatru, ci mai mult din muzică. N-am făcut compromisuri în meseria mea, iar pentru mine banii înseamnă doar libertatea de a mă mişca şi de a nu depinde de ceva sau cineva.”, a spus artistul.

Deşi se bucură de un succes constat, iar spectacolele sale sunt aproape întotdeauna sold out, rockstar-ul recunoaşte că „nu ştie să dea o reţetă a succesului, dar crede cu toata fiinţa sa în ceea ce face“.

Cu ocazia lansării single-ului & videoclipului „Să zbor”, una dintre cele mai frumoase şi emoţionante piese de dragoste, ce se regăseşte pe albumul „Picat din Luna”, al 16-lea album de autor din cariera lui impresionantă, Ştefan Bănică a vorbit într-un interviu la Radio România Reşiţa despre iubirea pentru muzică, amintirile din copilărie şi albumul „Picat din Lună”.