La mulți ani, Iarina Demian!

Despre doamnele teatrului românesc s-a scris și se va mai scrie.
Astăzi, transmitem modestul Laudatio Iarinei Demian, actriță de teatru, film, televiziune, regizor şi scenaristă , personalitate complexă a elitei teatrale din România.
Iarina, de fapt Ruxandra Jaroslava Demian, s-a născut într-o familie erudită, tatăl ei a fost profesor universitar și doctor în Slavistică. Iaroslava Demian a fost alintată de către mama sa Iarina, iar astfel i-a și rămas.
Diplomat al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” București, promoția 1959, clasa profesor Radu Beligan, specialitatea actorie, polyglot și o doamnă de un rafinament aparte, s-a născut într-o zi de 19 iulie 1938 în București.
’’Nu cred în generaţii, doar în personalităţi. Cred că pe oameni nu îi desparte neapărat vârsta, ci educaţia şi cultura’’, este convingerea Iarinei Demian.
Ca om a trait o frumoasă poveste de dragoste alături de legendarul Ioan Chirilă, împreună având cea mai frumoasă realizare a vieții lor, cei doi copii: Ionuț Chirilă și Tudor Chirilă. Cei doi au împărțit frățește destinele părinților în sport și artă, Ionuț fiind antrenor de fotbal, iar Tudor actor și muzician.
’’Trăim cu toţii marea singurătate. Atâta vreme cât există amintirile, cărţile, plantele, teatrul, şi nu în ultimul rând, propriii tăi copii, singurătatea mea este mai mică decât a altora din jurul meu’’, mărturisește distinsa actriță.
Generația mai tânără, a cunoscut-o pe Iarina Demian pe marile sau micile ecrane, în peliculele „Liceenii” și „Sanda”, producție în care a dat viață „mamei Sandei”.
În filmul „Liceenii”, Iarina Demian a adus-o în fața publicului pe mama Danei, personajul interpretat de Oana Sîrbu.
Actrița Iarina Demian a fost decorată la 13 decembrie 2002 cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.
Omului și artistului Iarina Demian un sincer, LA MULȚI ANI!

Campania ”Muzică pentru viață!”

Împreună putem salva vieți!

De același autor

Related Articles