La mulți ani, Cristian Măcelaru!

Aniversatul zilei este dirijorul cu rădăcini bănățene, Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români ai momentului în Statele Unite și Europa!

Cristian Măcelaru s-a născut pe 15 martie 1980, la Timișoara şi s-a format ca violonist în România, în orașul de pe Bega.

Am crescut într-o familie cu 10 frați în care era un program foarte bine definit vizavi de școală și studiul muzical – declară artistul. La sfârșitul clasei a doua am început să cânt în orchestra bisericii. Activitățile din casă se reduceau la făcut focul și ce era strict necesar pentru că eram cel mai mic. Din clasa a cincea m-am axat foarte mult pe concursuri naționale și internaționale de vioară. Dimineața eram la școală, iar ziua studiam” , mărturiseşte artistul.

De precizat că toți cei 10 frați urmau acest program: școală dimineața, studiu muzical în restul zilei. De la vârsta de 17 ani s-a stabilit în Statele Unite ale Americii.

Măcelaru a intrat în atenția publicului american în februarie 2012, când a dirijat Chicago Symphony Orchestra ca înlocuitor al lui Pierre Boulez în spectacole apreciate pozitiv de critici. Câștigător al Premiului Solti pentru Dirijori în 2014, după ce obținuse în 2012 Premiul Solti pentru Dirijori în devenire, o onoare prestigioasă care nu mai fusese acordată decât o singură dată în istoria Fundației Solti.

A participat la desfășurarea programelor Tanglewood Music Center și Aspen Music Festival, studiind sub David Zinman, Rafael Frühbeck de Burgos, Oliver Knussen și Stefan Asbury. Studiile sale principale au fost cu Larry Rachleff la Rice University, unde a obținut masteratul ca dirijor și violonist de performanță.

A absolvit studii universitare la vioara de performanță la Universitatea din Miami.

Violonist realizat la o vârstă fragedă, Măcelaru a fost cel mai tânăr concertmaestru din istoria Orchestrei Simfonice din Miami debutând la Carnegie Hall la vârsta de 19 ani.

De asemenea, în august 2017, Cristian Măcelaru a preluat poziția de director muzical al Festivalului de Muzică Contemporană Cabrillo de la Santa Cruz – cel mai vechi eveniment de acest fel dedicat creației noi în Statele Unite ale Americii. Pe lângă Philadelphia Orchestra, Măcelaru dirijează cu regularitate orchestre de top din America de Nord precum: Chicago Symphony, Filarmonica din New York, Filarmonica din Los Angeles, Orchestra Simfonică Națională, San Francisco Symphony, Saint Louis Symphony, Toronto Symphony și Detroit Symphony.

În sezonul 2016/17, a condus Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks în două programe separate și a debutat cu Royal Concertgebouw Orchestra, WDR Sinfonieorchester Köln, Weimar Staatskapelle, Royal Flemish Philharmonic și New Japan Philharmonic cu Anne-Sophie Mutter ca solistă. În ultimele sezoane, apare la Deutsches Symphonie Orchester Berlin, Frankfurt Radio Symphony Orchestra, Gothenburg Symphony, Filarmonica din Rotterdam, City of Birmingham Symphony Orchestra, Halle Orchestra, Royal Scottish National Orchestra, BBC Symphony Orchestra Londra, Orchestre National de France Paris si Orchestre National de Lyon.

Din septembrie 2021,Cristian Măcelaru este director muzical al Orchestrei Naționale a Franței, una dintre cele mai importante orchestre ale lumii, pe care a dirijat-o prima dată în septembrie 2018, la Paris.

Orchestra Națională a Franței a anunțat anul trecut, cu ocazia deschiderii noii stagiuni muzicale, că Radio France și Cristian Măcelaru, director muzical al ONF, au prelungit contractul până în 2027.

În același timp, el este dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Köln, WDR Sinfonieorchester, până în 2025, cel puțin.

De asemenea, bănățeanul Cristian Măcelaru a participat la unul dintre evenimentele importante din cadrul programului “Timișoara, capitală culturală europeană”, marți, 14 martie, din postura de ambasador al programului, susținând un concert la pupitrul Orchestrei Radiodifuziunii WDR.Concertul a avut loc în Sala Capitol a Filarmonicii “Banatul” din Timișoara, avându-l solist pe pianistul macedonean Simon Trpceski, alături de care Cristian Măcelaru a înregistrat un disc nominalizat în 2022 la premiile ICMA (International Classical Music Awards).

Cristian Măcelaru este cel de-al treilea român din istorie, câștigător al unui Premiu Grammy, după dirijorul Christian Badea și pianistul de jazz Marian Petrescu.

La mulți ani, Cristian Măcelaru!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

De același autor

Related Articles