La mulți ani, Carmen Tănase

Astăzi despre o actriță care stă lângă sufletul românilor cu altruism și fidelitate, Carmen Tănase. O artistă definită de mister și simplitate, un om dezinvolt și misterios care încheagă o armonie perfectă între cuvânt și fragilitatea sufletului său.
Carmen Tănase a crescut sub protecția celor două Olga, respectiv Olga Tudorache și Olga Delia-Mateescu.A învățat să învețe ceea ce nu se poate învăța și și-a păstrat reverența aristocrată pentru ceea ce a primit de la dascăli și Dumnezeu.

Nu vreau să fac un exercițiu din a stabili cote valorice comparative, nimic nu-mi dă dreptul să scriu cât de mare este un actor faţă de altul, dar pot să-mi exprim admirația pentru un artist care joacă suferinţa luînd-o întreagă asupra lui și arătând publicului doar chipul ei.
Cu aceeași balanță, Carmen Tănase joacă bucuria, păstrând pentru ea doar chipul și dăruindu-ne nouă miezul ei întreg. Are o măsură cinstită în a cântări realitatea și umorul necesar pentru a ne-o relata, protejându-ne în același timp.

Îţi trebuie o energie supraomenească pentru a face punte peste prăpastia care separă visul de realitate.Puterea de a crede e o putere a sufletului”, spunea marele dramaturg Anton Pavlovici Cehov, iar Carmen Tănase este o energie care ne dă puterea de a crede .
Biografie

Carmen Tănase s-a născut în 18 ianuarie 1961, la Ploiești, orașul lui Caragiale, Toma Caragiu și Nichita Stănescu. A urmat cursurile Liceului Pedagogic din Ploiesti și, între anii 1980-1984, pe cele ale Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, sectia Actorie, la clasa Olgăi Tudorache. A fost colega de promoție cu Oana Pellea, Radu Duda (devenit intre timp Alteta, principe de Hohenzollern-Veringen), Carmen Ciorcila, Carmen Trocan, Bogdan Gheorghiu, Marina Procopie, Mihai Verbițchi sau Adrian Păduraru.Între 1984 și 1990, Carmen Tănase a fost actrița la Teatrul Național “Vasile Alecsandri” din Iași, iar din 1990 este actriță la Teatrul Odeon, din București.

A fost căsătorită cu criticul de teatru Victor Parhon, care plecat spre cele veșnice în anul 2000.Împreună au un fiu, Tudor, absolvent de regie și Pictor.

Este un artist care s-a remarcat pe scenă, peliculă, dar și la Teatrul Radiofonic sau Televiziune.

Astăzi, alături de toate gândurile bune, un sincer La Mulți Ani, Carmen Tănase!

Sursa foto-facebook Carmen Tănase

De același autor

Related Articles