In memoriam, Victor Socaciu

E greu să privești către trecut, mai ales când atașamentul pentru artiști este unul care îți dă putere să treci de la o zi la alta, mai ușor.Este greu când moartea îți pune pumnul pe suflet cu putere și fără a lăsa loc de reconciliere cu destinul.
Anul acesta împlinea 70 de ani, dar Victor Socaciu, cantautor de muzică folk şi realizator de emisiuni de radio şi televiziune, care a pătruns în sufletele românilor prin erudiţia şi devotamentul său, a luat calea eternității acum 2 ani pe 27 decembrie.
Victor Socaciu avea 68 de ani, era părinte și bunic.

Respectat muzician, dar şi politician şi apoi diplomat, a pierdut lupta cu moartea la Spitalul „Carol Davila” București, după ce încă din luna septembrie starea sa de sănătate se agravase.
L-aș putea prezenta în cuvinte simple: tatăl îl voia fotbalist, mama îl voia fericit.
Era generos, rafinat și sensibil așa cum a fost dintotdeauna, pentru că atunci când îi rostim numele o facem cu emoție și prețuire.
Născut pe 14 ianuarie 1953 la Brașov, Victor Socaciu a provenit dintr-o familie de oameni simpli, dar „foarte deschiși”, după cum spunea chiar artistul în biografia sa, unde a mărturisit că era atât de impresionat de romanțele pe care i le cântau părinții săi, încât se ascundea sub masă și plângea – chiar dacă nu înțelegea ce însemna o iubire trecută.
„Atracția mea față de folk a început în anul 1972, când l-am auzit la radio pe Mircea Florian cântând. El a fost cel care mi-a atras atenția asupra folkului autohton.”

Mi-e foarte greu să scriu la trecut despre Omul Victor Socaciu… dureros de greu să-i ascult muzica, dar și mai greu să uit întâlnirile cu domnia sa, prietenia și aristocrația sa…
În ultima noastră întâlnire pe calea undelor povestea despre viața sa, dar şi despre cei  30 de cantautori care se adunau pentru a sărbători “30 ani de OM BUN”, Festivalul atât de drag românilor, deasemeni și gândurile pentru ascultătorii radioului reșițean conturau bucuria unei seri minunate de început de primăvară.
Poate că inima sa bună s-a oprit de Crăciun, dar a plecat  să le cânte celor care au scris cu propriul sânge istoria acestei țări pe care Victor Socaciu a iubit-o atât de mult…
„Ceea ce trebuie să ne definească pleacă din interiorul nostru şi trebuie să-l afirmăm. Omul şi destinul lui sunt la pachet dăruite de Dumnezeu”, afirma artistul Victor Socaciu…

Omul și destinul său au încheiat acum doi ani călătoria prin această lume… reîntregește Cenaclul Flacăra în Lumina unei lumi fără de dor, fără de suferință și lacrimi… toate acestea ne-au rămas nouă prin fiecare cântec ce ne invită să ne gândim la ultimul ceai pe acest pământ… pentru că într-o zi plecarea ne este sortită.
Până atunci, menestrelul Victor Socaciu ne rămâne lângă inimă, undeva de unde ghearele răului nu-l mai pot lua…

Cele mai citite

Related Articles