In memoriam, Victor Socaciu

Victor Socaciu, cantautor de muzică folk şi realizator de emisiuni de radio şi televiziune care a pătruns în sufletele românilor prin erudiţia şi devotamentul său, a luat calea eternității acum un an!
Romantic, rafinat și respectat, vocea sa a descuiat multe lacăte de inimii, a înfiorat multe lacrimi și a dat muzicii poesie, iar poesie muzicalitate!
Chiar dacă a fost politician şi apoi diplomat, nu și-a rupt legăturile cu muzica folk.
Din păcate, acum un an a pierdut lupta cu boala la Spitalul „Carol Davila” București, după ce încă din luna septembrie starea sa de sănătate se agravase.

Povestea sa în cuvinte simple: tatăl îl voia fotbalist, mama îl voia fericit.
Născut pe 14 ianuarie 1953 la Brașov, Victor Socaciu a provenit dintr-o familie de oameni simpli, dar „foarte deschiși”, după cum spunea chiar artistul în biografia sa, unde a mărturisit că era atât de impresionat de romanțele pe care i le cântau părinții săi, încât se ascundea sub masă și plângea – chiar dacă nu înțelegea ce însemna o iubire trecută.
„Atracția mea față de folk a început în anul 1972, când l-am auzit la radio pe Mircea Florian cântând. El a fost cel care mi-a atras atenția asupra folkului autohton.”

Despre regretatul Victor Socaciu, camaradul său de-o viață, Cristian Buică ne-a mărturisit cu lacrimi în glas:
Sunt răvășit, pur și simplu răvășit… Știam că are probleme de sănătate, dar nu mi-am imaginat niciodată viața fără el. Mi-a fost ca un tată, mi-a fost sfătuitor, prieten, totdeauna alături… Este o mare pierdere pentru muzica folk românească și pentru noi, prietenii lui. Dumnezeu să-l odihnească!”
Victor Socaciu avea 68 de ani, era părinte și bunic.

Mi-e foarte greu să scriu la trecut despre omul Victor Socaciu… dureros de greu să-i ascult muzica, dar și mai greu să uit întâlnirile cu domnia sa, prietenia și aristocrația sa…
Poate că inima sa bună a plecat de Crăciun, să le cânte celor plecați singuri și uitați, celor care au scris cu propriul sânge istoria acestei țări pe care Victor Socaciu a iubit-o atât de mult…
Ceea ce trebuie să ne definească pleacă din interiorul nostru şi trebuie să-l afirmăm. Omul şi destinul lui sunt la pachet dăruite de Dumnezeu”, afirma artistul Victor Socaciu…în desele noastre întâlniri la Radio România Reșița. Era generos în dialog, era întotdeauna emoționat și fidel ascultătorilor noștri.

Omul și destinul său au încheiat acum un an călătoria prin această lume… reîntregește Cenaclul Flacăra în Lumina unei lumi fără de dor, fără de suferință și lacrimi… toate acestea ne-au rămas nouă prin fiecare cântec ce ne invită să ne gândim la ultimul ceai pe acest pământ. Până atunci, menestrelul Victor Socaciu ne rămâne lângă inimă, undeva de unde ghearele răului nu-l mai pot lua…

Cele mai citite

Related Articles