In memoriam: Ludovic BÁCS

Printre personalităţile Radiodifuziunii Române, printre cei care au pus din miezul rădăcinilor lor, seva pentru ramurile de astăzi să îl cinstim cum se cuvine pe LUDOVIC BÁCS, care ar fi împlinit, pe 19 ianuarie, 93 de ani.

În cartea de vizită a Societăţii Române de Radiodifuziune au semnat, de-a lungul anilor, personalităţi marcante ale culturii româneşti şi mondiale. Semnătura lor înseamnă ani în care s-au dedicat acestei instituţii vitale pentru România, de unde pleacă către inimile naţiunii cuvântul limbii şi literaturii române, sunetul muzicii şi eroismul fiecărei zile, toate întrupând cu obiectivitate şi dragoste fiinţa acestei naţiuni.

O astfel de personalitate este dirijorul, compozitorul, fondator de ansambluri muzicale, instrumentist şi profesor de dirijat, din anul 1957- LUDOVIC BÁCS, născut pe 19 ianuarie 1930, Petrila, județul Hunedoara şi plecat în Corul Îngerilor pe 30 iunie 2015, în București!

A trăit şi a iubit radioul românesc având o activitate neîntreruptă la Radio România, în calitate de dirijor şi director artistic al Orchestrei de Studio, devenită, în anul 1990, Orchestra de Cameră Radio.

A realizat nenumărate înregistrări pentru Fonoteca Radio sau pentru diferite case de discuri. Repertoriul său extrem de bogat şi divers, cuprindea lucrări din întreaga literatură muzicală. Prin nenumăratele sale interpretări de prime audiţii absolute a devenit unul dintre cei mai buni “ambasadori” ai compozitorilor români. De-a lungul întregii sale activităţi, Maestrul LUDOVIC BÁCS a promovat un imens fond de lucrări vechi româneşti, pe care le-a transcris, armonizat sau orchestrat pentru a le aduce în faţa publicului român, dar şi international, din ţări cum ar fi Polonia, Spania, Germania, Olanda, Elveţia, Italia şi Austria.

Pentru mai bine de cinci decenii, cariera artistică a muzicianului a fost strâns legată de ansamblurile muzicale Radio România şi mai ales de Orchestra de Cameră Radio. Între anii 1962-1968 a fost asistent la Academia de Muzică din București, devenind ulterior profesor asociat la clasa de dirijat orchestră, citire de partituri, muzică de cameră.

În cariera mea dirijorală de la Radio, aş putea să spun că n-a fost nimic spectaculos. Eu am înregistrat foarte mult. Am stat între patru pereţi cu lumina roşie aprinsă deasupra capului şi am înregistrat foarte mult. Ce era bine în înregistrări – faptul că puteai să reiei pâna în momentul în care considerai că este bine. Undeva, am avut această satisfacţie profesională. Din păcate, înregistrarea nu-ţi oferă întotdeauna posibilitatea să cuprinzi construcţia în întregul ei. Asta poate că s-a repercutat asupra tehnicii mele dirijorale, poate şi asupra legăturii cu sala, cu publicul”, mărturisea, LUDOVIC BÁCS.

‘’Opera sa a avut un rol determinant în istoria muzicii din România din ultima jumătate de secol, personalitatea sa de excepţie influenţând viaţa spirituală a comunităţii maghiare din Bucureşti. Premiul In memoriam Ludovic Bács se decernează de către Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti şi Fundaţia Culturală ACCUMM din anul 2017, în memoria celui care a fost timp de cincizeci de ani dirijorul Orchestrei de Cameră Radio. Azi, ascultați Muzică! Orice fel de Muzică…În amintirea Lui…″a subliniat cel care-i duce povestea mai departe, artistul, dascălul foarte apreciat de studenţi, director artistic al Galei HOP, fiul său Miklos BÁCS.

Cele mai citite

Related Articles