Idealul adânc simţit şi exprimat frumos – iată Arta !

“Trebuie să încerci necontenit să urci foarte sus, dacă vrei să poţi să vezi foarte departe” spunea un alt artist român – Constantin Brâncuşi. Dacă el a făcut piatra să cânte, un Copil–Artist din Reşita sfidează graniţele vârstei şi ne zugrăveşte universul său în culori ce se aşează ca nişte aripi de primăvară peste panzele sale. Maia Truţulescu, micuţa noastră artistă, ne demonstrează încă o dată că pictura e o stare de a fi şi  timpul pictează pentru că pictura este starea sufletească a artistului exprimată în culori.

La numai 5 ani, anul trecut, Maia Truţulescu a obţinut PREMIUL SPECIAL ”SIMFONIA CULORILOR” la Salonul de Pictură „Arte Mici”.

În acest an, Maia s-a impus autoritar  obţinând ORDINUL Salonului de Pictură „Arte Mici”, o recunoaştere a talentului ,muncii şi perseverenţei sale. În concurs au fost înscrise peste o mie de lucrări realizate de 518 artişti din:America, Europa, Australia, Republica Moldova şi, bineînţeles, România. Membrii juriului au făcut parte din elita criticilor si pasionaţilor de pictură, din ţară şi străinătate.

Anul trecut, Maia a expus şi la Muzeul Banatului Montan. „O expoziţie de ţinută, care ne învaţă de ce iubim copiii. Starea copilăriei deschide uşa iubirii nesfârşite, pentru calităţi pe care noi le numim geniale: personalitate, lipsă de idei preconcepute, sensibilitate şi farmec, dar şi multă, multă dragoste”, sunt cuvintele rostite atunci de criticul de artă Călin Chincea.

 Pânzele sale reprezintă locul de joacă imaginar al  fluturilor, florilor, printre  stropii veseli şi curioşi, o combinaţie  vie între joacă, puritate si curiozitate – „Idealul adânc simţit şi exprimat frumos – iată Arta.”

“Maia pictează cu pasiune, dedicându-și mult timp acestui capitol din viața ei. Dacă la şcoală, acolo unde tatăl ei îi este și profesor,  acceptă anumite sugestii în desenul pe hârtie,  în lucrările personale nu dorește sprijin sau sfaturi de la profesorul Marian Truțulescu, cum nici  tatăl Marian Truțulescu nu doreste să intervină în creaţia ei. Pur şi simplu Maia pictează sub imperiul propriului instinct şi în propria viziune, o lume personală. Interesul pentru pictura a aparut de pe la un an si jumătate, urmărind și cercetând plină de curiozitate cum picta tatăl, iar de la 4 ani pictează la modul profesionist, pe pânze  așa cum o fac marii artiști. In desenul figurativ, Maia învață acum tainele desenului după obiecte si forme din natură, având și aici  în cazul portretelor, propria modalitate de a desena chipuri, personaje de basm si chiar obiecte. Chiar si compozitile in desen sunt bine gândite, povestea pusă in foaie spune de multe ori mult mai mult decât o simpla relatare.Maia trăiește efectiv actul creației, ea pictează cu sufletul, tot ceea ce face e născut din trăire și pasiune. Niciodata Maia nu face lucruri doar ca să fie făcute, ea își dorește asta mai mult ca orice și în detrimentul altor preocupări specifice vârstei ei. Preferă, fără nici o farâmă de regret, să se joace pe o pînză, fiind acaparată întru totul de starea pe care i-o dă pictura – bucurie și libertate de exprimare.”ne-a mărturisit Mihaela Truţulescu, mama artistei.

Maia Truțulescu “rosteşte”, prin picturile ei, numele Reşitei în toate expoziţile pe care le are în ţară sau străinătate. Copilăria şi talentul său reprezintă pentru reşiţeni, în aceste timpuri, o “pată de culoare” care vorbeşte despre noi, despre sufletul oraşului nostru, Elitei Artiştilor Plastici din ţară şi străinătate.

 Şi pentru a confirma modestul meu Laudatio, Maia va avea anul acesta  expoziții personale la Timișoara și apoi mai departe, la București.

„Sentimentul colorează, nu pensula. Poţi colora c-o bucăţică de cărbune, şi toate tuburile din lume nu-ţi dau albastrul unei flori de inişor dacă nu-l ai în suflet“ descria, pictorul Nicolae Grigorescu, harul artistului care pictează.

Maia Truţulescu este un Artist. Îi dorim sa rămână Artist şi după ce creşte, fiindcă are Harul atins de binecuvăntarea Divină.

Anca Bica  Bălălău

Sursa foto: Facebook

De același autor

Related Articles