Radio România Reşiţa este radioul oamenilor şi promovează Valoarea. Din acest motiv şi din respect pentru toţi ascultătorii aducem pe calea undelor în casele şi sufletele voastre, oameni de valoare, a căror menire este aceea de-a înălţa cultura şi spiritul poporului român.

În această seară de la ora 22 la emisiunea  „Provocarea serii: între da şi nu”, vă propun să cunoaştem un tânăr de viitor, şcolit temeinic în străinătate, dar reîntors în ţară pentru a pune în valoare acasă ceea ce a învăţat, Mihai Copăceanu, psiholog, doctor în medicină, autor, specialist în adicții, colaborator al multor trusturi de presă prestigioase.

Cu experienţa sa şi altruismul specific vom dezbate o parte din problemele cu care se confruntă societatea românească, pornind de la generaţia tânără până la seniori.

Există comunicare şi un schimb de ştafetă între generaţii?

Respectăm modelele cât trăiesc?

Ştim să ne plângem eroii?

Ştim să ne comportăm în momentele cheie ale vieţii?

Aştept şi din partea voastră întrebări, telefoanele vor fii deschise

  Mihai Copăceanu a aprofundat studiile de psihologie prin burse de cercetare la Universitatea din Bologna, la Colegiul Balliol (Universitatea Oxford) şi la Universitatea din Londra.

A absolvit un program masteral în adicţii la Institutul de Psihiatrie din cadrul King’s College din Londra.

A publicat 7 cărţi:

Consiliere şi orientare în carieră – ghid pentru profesori şi părinţi (2021), Ed. Universitară

Ghid de supraviețuire în pandemie. 500 de sfaturi de la adolescenţi pentru adolescenţi şi părinţi (Ed. Polirom, 2020)

 Sex, alcool, marijuana şi depresie în rîndul tinerilor din România. Studiu naţional cu participarea a peste 10.000 de tineri şi 1.200 de părinţi (Editura Universitară, 2020).

 Dependenţa sexuală (Editura Medicală, 2018),

Drogurile. O carte obligatorie (Editura Eikon, 2018)

Freud sau religia. Totem. Iluzie. Critică (Editura Agnos, 2008),

A lucrat ca psiholog în practică privată, în mediul penitenciar, clinic, în școli și licee în România și cu părinții copiilor cu autism. A predat psihologie la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia.

Şi-a susţinut lucrarea de doctorat avându-l   coordonator ştiinţific al tezei de doctorat, pe distinsul profesor dr. Constantin Bălăceanu-Stolnici.

Tineri în PERICOL

Studiul menţionează că sunt ponderi mai ridicate ale celor care au avut vreo tentativă de suicid şi care consumă mai frecvent cantităţi mari de alcool comparativ cu cei care nu au avut tentative de suicid. În timp ce 43,9% dintre cei care au declarat că nu se simt iubiţi şi susţinuţi de familie au avut măcar o dată tendinţa de suicid, doar 15,3% dintre cei care se simt iubiţi şi susţinuţi de familie au avut o tentativă de suicid.

În cazul persoanelor care consumă mai frecvent marijuana există o pondere mai mare a celor care au avut tentativă de suicid comparativ cu cele care nu iau acest drog.

Totodată, potrivit studiului, cei mai mulţi dintre respondenţi au declarat că şi-au început viaţa sexuală la 16 ani.

În cazul violului, cercetarea a relevat că 304 persoane (3%) au fost victime ale violului comis de partener sau altcineva care consumase alcool. Procentul celor care au dezvăluit acest viol rudelor sau prietenilor a fost de 2,4%, ceea ce înseamnă că 60 de persoane nu au spus nimănui şi doar 102 au depus plângere la poliţie.

Conform studiului, 52,9% dintre respondenţi au declarat că în prezent sunt fumători, 2% fumează ţigară electronică, ceilalţi 44% fiind nefumători. 28,4% au declarat că se consideră dependenţi de nicotină.

30,9% dintre cei chestionaţi petrec zilnic pe internet între 2 şi 4 ore; 30,3% – între 4 şi 6 ore; 17,1% – peste 6 ore; 11,1% – peste 8 ore; 10,6% – maxim 2 ore. 72% dintre respondenţi au spus că folosesc internetul pentru a accesa reţele de socializare.

În studiul prezentat de Mihai Copăceanu se mai arată că 11,7% dintre respondenţi au declarat că nu au consumat niciodată băuturi alcoolice în ultimul an. 80,7% spun că au consumat o dată pe lună sau de 2 – 4 ori pe lună, iar 7,7% – de mai multe ori pe săptămână. Dependenţi de alcool se consideră doar 1,9% dintre intervievaţi.

Aproape 45% dintre tineri au consumat cel puţin o dată marijuana, iar 6,8% au consumat chiar în ultimele 7 zile şi 2,8% în ultima lună. 43,6% dintre respondenţi au primit cel puţin o dată droguri gratuit în vederea consumului. 50,4% dintre participanţii la studiu sunt de părere că marijuana ar trebui legalizată în România, mai relevă studiul.

Mihai Copăceanu a menţionat că teza de doctorat mai cuprinde şi un studiu reprezentativ la nivel naţional care a fost realizat online în perioada octombrie 2018 – ianuarie 2019 pe un eşantion de 1.235 de părinţi de adolescenţi, 90% dintre respondenţi fiind mame şi 10% taţi.

Studiul arată că 21% dintre părinţii de adolescenţi au permis copilului lor să consume alcool. 89% dintre respondenţi sunt de părere că tinerii sub 18 ani nu pot consuma alcool. Părinţii au fost întrebaţi dacă există excepţii când un părinte îi poate permite copilului să consume alcool, 58,5% menţionând că în nicio situaţie, 24% au răspuns – la un majorat/petrecere/Revelion, 13,6% au spus că în familie, 0,7% – acasă la prieteni/cunoscuţi, 0,2% – la restaurant. 88,5% dintre respondenţi sunt de acord cu educaţia sexuală în şcoală.

De asemenea, 87,6% dintre respondenţi nu permit copilului lor să fumeze. 93,3% dintre cei chestionaţi ar fi deranjaţi dacă ar afla că propriul copil fumează marijuana, se mai arată în studiu.

Comportamentul uman depinde o parte de genetică, o parte de mediu. Mediul acesta e un lucru pe care noi îl putem utiliza în mod pozitiv pentru prevenţia consumului de droguri, ceea ce nu se face, pentru că nu se dă suficientă importanţă şi pentru că nici autorităţile nu sunt implicate foarte mult”, a declarat coordonatorul ştiinţific al tezei de doctorat, prof. dr. Constantin Bălăceanu-Stolnici.

La  numerele de telefon 0255.20.60.61 sau 0255.20.60.62 puteți intra în direct cu oaspetele nostru,  ori să trimiteţi mesaj la numărul de whatsapp 0751288777.

Rămâneţi pe https://www.radioresita.ro/, pe  frecvenţele 105.6 FM şi 91,9 FM – 92,8 FM pentru ascultătorii din Clisura Dunării, ori pe telefon, indiferent că este fix sau mobil, sunând la numărul 0315.04.04.34, apel cu tarif normal, puteţi asculta oricând şi de oriunde Radio România  Reşiţa.

 Anca Bica Bălălău