Radio România Reşiţa este radioul oamenilor şi promovează Valoarea.

Din acest motiv şi din respect pentru toţi ascultătorii, din țară și din afara granițelor,  cinstim oamenii de valoare, a căror menire este aceea de-a înălţa cultura şi spiritul poporului român.

În această seară, de la ora 22:00, la emisiunea „De vorbă cu România Frumoasă” avem un invitat special, Claudia-Romana Rista sau „Fata care gătește cu flori”, originară din Arad, dar stabilită de mulți ani în București.

Când nu este prinsă cu organizarea pentru filmarea emisiunilor de televiziune, „Fata care gătește cu flori”, călătorește prin toată țara, pentru a recupera  rețete uitate fiindcă, ea crede cu tărie că „trebuie să ne preocupe cultura bucatelor pe care le punem pe masă sau care ni se servesc. Să știm de unde provin și care este povestea lor”.

Numele care i-a devenit brand, l-a primit în urma unei emisiuni Tv unde a gătit în direct utilizând flori comestibile iar o telespectatoare a sunat și a întrebat cine este „Fata care gătește cu flori”?

Acela, spune Claudia Romana Rista, a fost începutul unei provocări, o invitație la pionierat, bazat pe instinct și pasiune, un mod de a vedea florile din viața noastră și de a înflori pe zi ce trece. Crede că a fost mereu cu un pas înaintea tendințelor.

„Eu provin dintr-o familie cu rădăcini ungurești nemțești șvăbești, rădăcini slave. La noi se sărbătorea de două ori Crăciunul, de două ori Anul nou. De mic copil am fost privilegiată să avem tot felul de bucate tradiționale pe masă și o masă să fie așa, împărătească, cu 12 feluri de mâncare, cum se mai poartă și acum în unele comunități, și poate că ăsta a fost un lucru care ulterior cu anii și dezrădăcinându-mă un pic, plecând din zona natală, mi-a lipsit. Urmând apoi Facultatea de Jurnalistică la Timișoara, apoi luând calea multinaționalelor, a fost o perioadă în care, să spuneam, nu am mai regăsit gustul de acasă. Așa m-am trezit într-o dimineață mergând în timpul pauzei de masă la piață, eram cu coșul în mână și atunci cred că s-a produs un declic, ok, -încotro o luăm-? Începuseră să apară raioanele arabești în lanțurile de magazine, începuse să  ia amploare restaurantele chinezești, găseai peste tot numai pizzerii, și atunci bucătăria românească care avea atât de multe de spus era undeva lăsată în derizoriu. Ca popor, noi am îmbrățișat întotdeauna tendințele culinare din alte țări, iar în asta se regăsește de fapt bogăția pe care o avem în bucătăria tradițională în acest moment, pentru că România este un mix de bucate, de culturi care, fie ne-au cotropit, fie au stat aici mai multe sute de ani și ne-au îmbogățit. Ăsta e un lucru pe care vreau să-l transmit, că există bucătăria românească, există o identitate culturală culinară românească.”

Am dat jos măştile în aer liber, dar deschidem şi telefoanele în această seară, aşa că puteţi intra în direct pentru a gusta din povestea invitatei noastre, Claudia Romana Rista,  la numerele de telefon 0255 20.60. 61 sau 0255.20.60.62  ori să trimiteţi mesaj la numărul de whatsapp 0751288777.

Rămâneţi ACASĂ pe https://www.radioresita.ro/– frecvenţele 105.6 FM și 91,9 FM – 92,8 FM pentru ascultătorii din Clisura Dunării, sau pe radioresita.ro, ori pe telefon, indiferent că este fix sau mobil, sunând la numărul 031.504.04.34, apel cu tarif normal, puteţi asculta oricând şi de oriunde Radio Reşiţa.

Anca Bica Bălălău