[FOTO] „Între noi. Rămâne între noi”: Carmen Albert, istoric la Muzeul Banatului Montan

Radio România Reșița vă este alături oriunde v-ați afla, un reper al României frumoase, un sprijin, un confident și un prieten devotat.Împărțim pe calea undelor cu profesionalismși respect reciproc imformații corecte, opinii și dorința de a păstra adevărul ca prioritate profesională.

Pornind de la Aristotel:” educația minții fără educația inimii, nu e educație”, în această seară la emisiunea „Între noi.Rămâne între noi”, de la ora 22, vom fi  alături de   o personalitate academică, doamna Carmen Albert, istoric la Muzeul Banatului Montan din municipiu, care îşi va prezenta noua carte,”Cornel Grofşoran-Biografia unei personalităţi (1881-1949)”, dar vom dezbate şi tristul eveniment de la Paris ce simbolizează o grea suferinţă pentru întreaga planetă, incendiul de la Catedrala Notre-Dame!

Incendiul care a izbucnit luni la acoperişul Catedralei Notre Dame, a distrus partea superioară a catedralei, incluzând cele două turnuri de clopot și vârful, care s-au prăbușit. Au fost salvate unele din relicvele sacre adăpostite de clădirea veche de peste 800 de ani, Cununa de spini a lui Iisus şi tunica regelui Ludovic cel Sfânt au fost salvate.

Din fericire, pagublele sunt mai mici decât s-a crezut iniţial. Marea Cruce a rămas neatinsă de flăcări.

Preşedintele Emmanuel Macron a transmis că „vom recontrui această catedrală împreună”, iar un apel internaţional de strângere de fonduri pentru asta a fost lansat. “Ceea ce este mai rău s-a evitat, chiar dacă bătălia nu a fost în totalitate câştigată”, a declarat şeful statului la faţa locului, pe treptele edificiului sinistrat. Însă “vom reconstrui această catedrală”, a promis el.

Despre noua sa carte, distinsa noastră invitată ne-a mărturisit:

„Volumul este dedicat vieţii şi activităţii lui Cornel Grofşorean, o personalitate care aparţine Banatului de câmpie şi de munte, deopotrivă. Numele său va rămâne în istorie prin Institutul Social Banat-Crişana, înfiinţat la Timişoara în anul 1921, mult din ceea ce a reuşit acesta datorându-se inteligenţei, tenacităţii şi devotamentului lui. Într-un deceniu şi jumătate, cât a reuşit să supravieţuiască, acest institut a trecut prin dificultăţi ale căror dimensiuni nu pot fi înţelese decât prin studierea epocii, poate cea mai frământată din acel veac. În urma sa a rămas colecţia unei reviste de excepţie, „Revista Institutului Social Banat-Crişana”, două monografii de localităţi citabile şi astăzi şi încă multă vreme, un set de întrebări bine formulate, răspunsuri competente. Numele lui Cornel Grofşorean este legat de toate acestea. A fost unul dintre exponenţii generaţiei „sacrificiului”, a „războiului”, a „unirii”, a participat la toate marile momente ale istoriei bănăţene şi naţionale la cumpăna dintre secole, a dovedit din plin calităţi deosebite şi mai mult decât orice, dragoste şi ataşament pentru Banatul în care s-a născut şi a trăit”.

Mai multe detalii despre manifestare puteţi afla la numerele de telefon 0255.20.60.61 sau 0255.20.60.62  când puteți intra în direct cu invitata noastră, sau puteți lăsa mesajele voastre pe numărul de WhatsApp: 0739.348.688, ori pe pagina de facebook Radio România Reşiţa !

Rămâneți ACASĂ pe frecvenţele 105.6 FM şi 91,9 FM – 92,8 FM pentru ascultătorii din Clisura Dunării, sau pe radioresita.ro, ori pe telefon, indiferent că este fix sau mobil, sunând la numărul 031.504.04.34, apel cu tarif normal, puteţi asculta oricând şi de oriunde Radio Reşiţa.

Anca Bica Bălălău