[FOTO] In memoriam, arheolog Ovidiu Bozu! Sit tibi terra levis!

Un tată nu este o ancoră care ne ţine inapoi, ci e o lumină călăuzitoare a cărui iubire ne arată calea… iar pe această cale, copiii îşi poartă destinul ocrotit cu îngăduinţă de părinţi… vine o vreme când rămânem însoţiţi doar de lumina amintirilor, o vreme când durerea se face izvor de lacrimi şi regrete, o vreme a despărţirii pământene, când sufletul părinţilor se înveşmântează a Cer pentru a ne acoperi când ştim sau nu ştim că ne este frig de Dor de ei…. vine o vreme când în  mod cu totul neașteptat Dumnezeu îi cheamă, întotdeauna prea devreme… aşa a venit şi vestea că Ovidiu Bozu a fost chemat de pallida Mors luni dimineață, pe 10 august…

Această veste a întristat atât pe cei dragi, dar şi pe foştii colegi ai regretatului arheolog şi pe actualii colegi ai fiului său, Flavius Bozu, de la Muzeul Banatului Montan care, ne-au transmis:

            „Născut la Reșița, în 2 mai 1947, a urmat studiile liceale în oraș iar cele universitare la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (1968-1973). Apoi, o viață întreagă, timp de 40 de ani, a activat ca muzeograf și arheolog la Muzeul Judeţean de Istorie al judeţului Caraş-Severin/Muzeul Banatului Montan Reşiţa.

 A avut numeroase colaborări în plan profesional cu colegii arheologi din întreaga țară, dar mai ales cu Alma Mater din Cluj-Napoca, cu Muzeul Național al Banatului din Timișoara, cu Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş.

Arheolog romanist, Ovidiu Bozu și-a legat numele și viața de cele mai importante situri romane din județul Caraș-Severin. Pentru Ovidiu Bozu, arheologia a fost mai mult decât o profesie, a fost destinul însuși cel care l-a purtat de la Moldova Nouă și Zăvoi, la Brebu și Mehadia ori Lăpușnicel, de la Berzovia până la Vărădia, toate situri romane de importanță națională.

 A descoperit, concomitent, peste 100 de noi puncte de cercetare arheologică. A valorificat descoperirile prin intermediul a peste 30 de studii și articole științifice în reviste de specialitate și volume colective.

Ne exprimăm profundul regret pentru dispariția colegului nostru, iar familiei îndurerate, cele mai sincere condoleanțe.

Funeraliile vor avea loc joi, la ora 12, la cimitirul nr. 2, Reșița.

Sit tibi terra levis!

Echipa Radio România Reşiţa transmite întreaga compasiune şi sincere  condoleanţe familiei îndurerate! Dumnezeu să-l odihnească în pace!

De același autor

Related Articles