[FOTO] În această seară, ora 22:15, la emisiunea Boema: Gheorghe Megelea, primul atlet român medaliat la Jocurile Olimpice!

Motto: „Într-un corp sănătos minte sănătoasă”.Decimus Junius Juvenal

Radio România Reşiţa este radioul oamenilor şi promovează Valoarea.

Din acest motiv şi din respect pentru toţi ascultătorii, din țară și din afara granițelor,  cinstim oamenii de valoare, a căror menire este aceea de-a înălţa cultura şi spiritul poporului român.

Atletismul este regele sporturilor olimpice, fiind prezent la Jocurile Olimpice antice şi moderne. Frumuseţea şi dinamismul acestei ramuri sportive a făcut să fie urmărit cu interes de milioane de oameni.

În această seară, de la ora 22:15, la emisiunea Boema avem invitat un bănăţean de legendă, Gheorghe Megelea, cel care a scris istorie pentru atletismul românesc, rămânând în analele federaţiei de specialitate din ţara noastră ca fiind primul atlet român care a cucerit o medalie olimpică, fiindcă succesul se află acolo unde pregătirea şi oportunitatea se întâlnesc.

Invitatul nostru s-a născut în Băile Herculane la 14 martie 1954, iar de la 5 ani s-a mutat cu familia la Reşiţa.  Gheorghe Megelea, beneficiind de calităţi fizice deosebite, a mai practicat handbalul, sport apreciat la Reşiţa, precum şi tenisul de masă. Cea mai mare performanţă în acest sport a fost titlul de campion naţional.

A început atletismul la vârsta de 15 ani, cu profesorul Daniel Maier, iar după 3 ani a reuşit să cucerească primul titlu naţional la juniori în proba sa preferată. Timp de doi ani a fost imbatabil, reuşind să stabilească 7 recurduri naţionale. În anul 1973, la Campionatul European de juniori de la Duisburg, Gheorghe Megelea a luat argintul cu o aruncare de 74 de metri 68 de centimetri.

Datorită talentului, muncii asidue şi seriozităţii, în 1974 a fost selecţionat în lotul olimpic al României de profesorul  Alexandru Bizim. Chiar în acelaşi an, Gheorghe Megelea a reuşit să doboare recordul naţional deţinut chiar de prof. Bizim.

La Universiada de vară de la Roma, din 1975, Megelea a câştigat medalia de aur cu o aruncare de 81 de metri 30 de centimetri.   A transpirat pe stadioanele de atletism doar cu un singur gând, prezenţa la Jocurile Olimpice şi cucerirea unei medalii.

Editia Jocurilor Olimpice de la Montreal din 1976 a fost  asociată cu perfecţiunea din gimnastică atinsă de Nadia Comăneci, dar şi cu prima medalie olimpică a României cucerită într-o probă atletică masculină. Performanţa, care a adus atunci o bucurie şi o satisfacţie de nedescris atleţilor şi oficialilor români a fost realizată de un sportiv din Banatul de Munte,invitatul nostru, Gheorghe Megelea.

El a trimis suliţa, din prima aruncare, 87 de metri şi 16 centimetri, ceea ce a echivalat cu medalia olimpică de bronz.

La festivitatea de la Montreal,Gheoghe  Megelea a fost ales să fie port-drapelul delegaţiei ţării noastre.

Din anul 1978 s-a stabilit in Canada, dar România a rămas ACASĂ pentru legendarul sportiv, locul unde îşi revede cu drag prietenii vechi, având un adevărat cult pentru principiile pe care este clădită o prietenie adevărată.

Este un model şi un mentor pentru cei care vor să facă performanţă în sport, jovial şi altruist, un interlocutor a cărui poveste de viaţă impresionează şi totodată emoţionează. Cea mai mare oportunitate de a reuşi există în tine însuţi. Nu contează mediul înconjurător; nu ai parte de noroc din întâmplare sau prin ajutorul celorlalţi; totul depinde de tine.

 În atletism, eşti singurul tău erou. Depinde de tine să ai responsabilitate şi autodisciplină, pentru a reuşi… astăzi, Gheorghe Megelea este unul dintre eroii multor generaţii de români.

A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului şi ca o recunoaştere a meritelor sale atletice a primit  şi titlurile de Cetăţean de Onoare ale municipiului Reşiţa şi al oraşului Băile Herculane.

Ca un semn al aprecierii este, deasemenea şi Cetăţean de Onoare al inimilor noastre, iar această emisiune îi este dedicată anticipat pentru ziua onomastică, fiind purtătorul numelui celui biruitor în lupta cu balaurul, Sfântul Gheorghe!

Rămâneţi ACASĂ pe frecvenţele 105.6 FM și 91,9 FM – 92,8 FM pentru ascultătorii din Clisura Dunării, sau pe radioresita.ro, ori pe telefon, indiferent că este fix sau mobil, sunând la numărul 031.504.04.34, apel cu tarif normal, puteţi asculta oricând şi de oriunde Radio Reşiţa.

Epilog: „Sportul te învaţă să ai caracter, te învaţă să joci după reguli, te învaţă să ştii ce înseamnă să câştigi şi să pierzi – te învaţă ce este viaţa”.  Billie Jean King

Anca Bica Bălălău

Cele mai citite

Related Articles