Radio România Reşiţa este radioul oamenilor şi promovează Valoarea.

Din acest motiv şi din respect pentru toţi ascultătorii, din țară și din afara granițelor,  cinstim oamenii de valoare, a căror menire este aceea de-a înălţa cultura şi spiritul poporului român.

În această seară de la ora 22:15 la emisiunea Boema avem invitat un artist reșitean, Camelia Constantin, care participă în finala Bienalei internaționale de artă naivă din Bulgaria 2021!

Mai multe detalii vom afla chiar de la invitata noastră, prezentă pentru prima dată pe frecvenţele radioului reşiţean, în această seară de aprilie.

Pictura ”Mocanița” are nevoie și de votul dvs. pentru a câștiga premiul din partea publicului.

Evenimentul care a debutat în 22 martie a strâns 88 de artiști din 43 de țări și cinci continente, iar lucrările pot fi admirate până în 23 aprilie.

La această manifestare de mare anvergură participă și 16 români cu 45 de lucrări. Printre expozanți se numără două reșițence: Camelia Constantin și Tatiana Țiglău. Doar opt lucrări dintre cele 45 s-au calificat pentru etapa finală, printre care și pictura realizată de Camelia Constantin.

Evenimentul „Biennale NAIVE Bulgaria 2021” încurajează și publicul iubitor de frumos să participle activ prin manifestarea preferinței pentru lucrările expuse. Astfel, vă invităm să admirați lucrările de artă naivă din concurs, dar și să votați printr-un „like” pe pagina Salonului de arta naivă de pe Facebook: https://artspaces.kunstmatrix.com/en/exhibition/4515115/biennale-naive-bulgaria-2021?fbclid=IwAR0ris8p3TLkquUzMP_2V9M0V5Jq0C4-Go9_G8w2fbpoqXzugAIulCcnTjs

Desenez de când mă știu ! Aceasta pasiune pentru desen și pictură s-a manifestat pe toată perioada copilăriei și adolescenței mele. În jurul vârstei de 13-14 ani am descoperit culorile în ulei și tot atunci am început să vând primele lucrări.Picturile erau cumpărate de vecini, prieteni de familie ,cunoștințe , neamuri etc.Desigur, in vremea aceea nu știam că ceea ce pictam se numea ” pictură naivă”.Acest lucru l-am aflat mai târziu de la profesorul meu de pictura ( dl. Victor Pârlac) în perioada când urmam cursurile Școlii de Artă din Craiova. Pictam spontan , instinctiv, așa cum percepeam eu lumea înconjurătoare, fără a respecta regulile picturii clasice.Mai târziu am aflat că acestea erau caracteristicile de bază ale picturii naive. În 1990, m-am mutat la Reșița.

L-am cunoscut pe pictorul naiv Mihai Vintilă și am rămas impresionată de frumusețea lucrărilor sale.Mi-am dat seama că stilul era același cu al lucrărilor mele. Atât lucrările dumnealui cât și lucrările mele degajau optimism și bună dispoziție. In anul 1991, am fost invitată de Către domnul Vintila să particip la tabăra de pictură naivă de la Herculane. Aici am luat contact direct cu pictura naivă și cu pictorii naivi din România și Serbia.Tot atunci l-am cunoscut pe domnul Vasile Savonea. A urmat prima expoziție de grup de la Reșița. In 1992 ( la invitația domnului Savonea) am participat la Salonul International de Artă Naivă București. Un permanent izvor de inspirație pentru mine este arta populară.

Subiectele lucrărilor mele sunt inspirate in principal din satul românesc ( Oltenia , Banat), dar imaginația depășește deseori acest reper intrând în domeniul fanteziei. Tablourile mele sunt vesele, sincere, degajă optimism și bună dispoziție, eu însămi fiind o fire sinceră și optimista.

De aceea consider că pictura mea poate fi un exercițiu de sinceritate transpus pe pânză.Am realizat lucrări apreciate atât la saloanele Internaționale din țară ( București , Oradea), cât și în alte țări ( Franța, Spania, Canada, Germania, Italia).

De-a lungul anilor am participat la numeroase tabere. De creație atât în țară ( Herculane , Gărâna , Moldova Nouă ,Aiud, Bacău , Dragoslavele,Caransebeș, Poiana – Mărului , Oravița,Gura-Humorului) cât și în străinătate( Saint Rigomer – Franța , Castroreale. – Italia) Lucrări în colecții private: Franța , Ungaria, SUA, Canada , Anglia, Germania, Austria , Parit România ,Spania Apariții în numeroase albume și publicații interne și internaționale. Participări la expoziții: Herculane, Reșița , Pitești , București , Iași , Aiud, Alba – Iulia , Suceava , Oradea, Timișoara , Madrid, New-York, Bielefeld, Lisabona, Paris, Caen, Roma) Premii și distincții: Premiul II -Salonul International de Arta Naiva _ București. 1995 Premiul II – Vine nul și vita de vie în creația populară , Focșani – 1998 Premiul IIl _ SIAN București – 1999 Premiul special al juriului _ Salonul de Primăvară , Bacau_ 2000 Premiul ll _ Fundația First Timișoara – 2002 Premiul Publicului – Galați 2005 Premiul Ioan Grigorescu Pitești 2005 Premiul l _SIAN. București 2005 Diploma de excelenta _ SIAN 2018 PremiulCJCPCT Iași – 2020„, ne-a mărturisit invitata noastră.

Rămâneţi ACASĂ pe frecvenţele 105.6 FM și 91,9 FM – 92,8 FM pentru ascultătorii din Clisura Dunării, sau pe radioresita.ro, ori pe telefon, indiferent că este fix sau mobil, sunând la numărul 031.504.04.34, apel cu tarif normal, puteţi asculta oricând şi de oriunde Radio Reşiţa.

Anca Bica Bălălău

1 COMENTARIU

  1. Felicitari d-nei Camelia,le merita pe deplin.Este unul din marii artisti ai Romaniei mai ales ca a ajuns la acest punct prin talent si perseverenta.Bravo,suces pe mai departe.

Comments are closed.