Radio România Reşiţa este radioul oamenilor şi promovează Valoarea.Din acest motiv şi din respect pentru toţi ascultătorii, din țară și din afara granițelor,  cinstim oamenii de valoare, a căror menire este aceea de-a înălţa cultura şi spiritul poporului român.

Pornind de la Aristotel:” educația minții fără educația inimii, nu e educație”, este un motiv de sinceră bucurie să ne întâlnim la emisiunea „De vorbă cu România frumoasă”, joi 16 septembrie ora 21:00  cu o personalitate academică a Cetăţii de Foc, dr.Carmen Albert, istoric la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa.

Alături de domnia sa vom dezbate subiecte de actualitate, mai ales că Banatul de Munte a devenit prin vot naţional Destinaţia anului, că la finele acestui an, Reşiţa înregistrează o nouă recunoaştere culturală , Muzeul Nikola Tesla din Belgrad va fi deschis la Reşiţa printr-un contractul de parteneriat între Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Primăria Reşiţa, Muzeul Banatului Montan cu Muzeul Nikola Tesla din Belgrad pentru organizarea expoziţiei: „Nikola Tesla – Omul din viitor”, unică în lume.

Muzeul din Belgrad deţine 160 de mii de documente originale ale savantului, 1200 de exponate tehnice, dar şi elemente personale cum ar fi frigiderul, costumele şi pantofii. La Reşiţa expoziţia va putea fi vizitată pe parcursul lunii decembrie şi va conţine o parte dintre elementele Muzeului Nikola Tesla din capitala Serbiei.

Astfel, Reșița marchează o premieră națională, fiind gazda unei expoziții ce se desfășoară în orașe precum Shanghai, Buenos Aires, Dubai, Milano, Barcelona și de fiecare dată reușind să strângă zeci de mii de vizitatori.

Vom face vorbire şi despre regretatul profesor dr. Valeriu Leu, care anul acesta ar fi împlinit 69 de ani, dar a plecat în  veșnicie pe 21 august 2009, de unde ne-a lansat provocarea de a afla cine suntem pentru a pute afla ce vrem să devenim ca popor. Este un reper al al oricărui om care l-a întâlnit sau l-a citit, un om care a știut că adevărata prietenie se consolidează prin raportarea continuă la principii și nu la demagogia ipocriziei.

Așa cum spunea cel născut cu o zi înaintea lui Vali Leu, filosoful și poetul Lucian Blaga, ”Cei mai aleși  dintre oameni se lasă conduşi în viaţă de-un ideal născut din ei înşişi: sunt ca orbii, care se lasă purtaţi de mână de copiii lor”, astăzi, ținem flacăra memoriei aprinsă în memoria unui om care ne-a înzestrat cu o bogată și erudită moștenire spirituală, trecută prin lupa fină a vocației sale de a fi ROMÂN.

Aşadar, Banatul de Munte este o parte importantă a României Frumoase şi vom aduce toate argumentele necesare pentru a susţine această idee.

Invitata noastră răspunde tuturor întrebărilor ascultătorilor la numerele de telefon: 0255.20.60.61 sau 0255.20.60.62.

Deasemenea, pe numărul de WhatsApp 0751288777, sau pe pagina de facebook Radio România Reşiţa, unde ne puteţi urmări live.

Rămâneţi pe https://www.radioresita.ro/ pentru a vă bucura de o întâlnire deosebită cu Dr.Carmen Albert, istoric la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa.

Anca Bica Bălălău