Radio România Reşiţa este radioul oamenilor şi promovează Valoarea.

Din acest motiv şi din respect pentru toţi ascultătorii, din țară și din afara granițelor,  cinstim oamenii de valoare, a căror menire este aceea de-a înălţa cultura şi spiritul poporului român.

În această seară, de la ora 22, la emisiunea „De vorbă cu România frumoasă”ne întâlnim cu o personalitate a culturii naţionale, un promotor neobosit al frumosului, distinsa doamnă doctor în filologie, Ada.D.Cruceanu.

Vom dezbate subiecte diverse, cultura pe pandemie, proiecte, dar vom face vorbire şi despre Ziua Naţională a Culturii sărbătorită pe 15 ianuarie, data de naştere a Luceafărului poeziei româneşti, Mihai Eminescu.

Vă invit să vă spuneţi părerile la numerele de telefon 0255.20.60.61, 0255.20.60.62 sau să trimiteţi mesaj la numărul de whatsapp 0751288777.

Parafrazându-l pe Nichita Stănescu aș putea spune că atunci când vorbim despre limba română este ca o duminică, iar astăzi este duminica culturii bănățene care poartă numele Ada D. Cruceanu, un Model al tuturor generaților trăitoare și vorbitoare în patria limbii și literaturii române.

Sibiancă prin naștere, la 4 mai 1950, a absolvit Şcoala generală nr. 15 din Sibiu , apoi Liceul nr. 3, Sibiu a urmat Facultatea de Filologie, Universitatea din Bucureşti, Secţia română-engleză și este Doctor în filologie din anul 2001. Redactor revista Reflex; secretar al Fundaţiei Cultural-Sociale „Octavian Doclin”, Reşiţa, colaborează la: „Contemporanul”, „Cronica”, „Familia”, „Limba română”, „Orizont”, „Orient Latin”, „Steaua”, „Tribuna”, „Viaţa Românească”etc.

Traducător, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor, Ada D. Cruceanu are o contribuție prestigioasă la patrimoniul cultural românesc, călăuzind, prin puterea cuvântului și a demnităților publice pe care le-a deținut, promovarea frumosului ce salvează lumea.

Ada D. Cruceanu  a fost partenerul de viaţă şi limbă română a poetului Octavian Doclin și am putea spune că întâlnim o mulţime de bărbaţi deştepţi alături de femei mai puţin deştepte, însă mai rar vezi o femeie deşteaptă lângă un bărbat care nu este inteligent!

Poetul Octavian Doclin, una dintre cele mai importante voci ale poeziei din Banatul Montan, a plecat spre Îngeri anul trecut pe 11 februarie!

Vărsător prin zodie şi meşter al sentimentelor îmblânzite în slovele poetice, poetul a văzut zorii vieţii pe 17 februarie 1950 în comuna Doclin, judetul Caraş-Severin, fiu al lui Ioan Chisăliţă şi al Mariei născută Olaru.

A descifrat tainele scrisului şi cititului în comuna natală, apoi liceul în comuna Grădinari, pentru ca în urma absolvirii Facultăţii de Filologie a Institutului Pedagogic din Oradea, în anul 1972, să devină dascăl la Bixad în perioada 1972-l977. A debutat în 1970, în volumul colectiv Ritmuri din ţara lui Iovan Iorgovan, culegere de versuri apărută la Reşiţa. Este absolvent al Facultăţii de Filologie a Institutului Pedagogic din Oradea şi deţinătorul mai multor premii literare. A fosţ, începând din 1977, referent de specialitate la Centrul Judeţean de Creaţie Populară Caraş – Severin, preşedinte al Fundaţiei „Octavian Doclin” din Reşiţa, şi redactor-şef al revistei „Reflex”, care apare la Reşiţa din anul 2000.

A colaborat şi publicat în cele mai prestigioase reviste literare: „Contemporanul”, „Convorbiri literare”, „Luceafărul”, „Meridianul Timişoara”, „Semenicul”, „Transilvania”, „Tribuna”, „Vatra” şi „Viaţa românească”.

A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Rămâneţi ACASĂ pe frecvenţele 105.6 FM ?i 91,9 FM – 92,8 FM pentru ascult?torii din Clisura Dunării, sau pe radioresita.ro, ori pe telefon, indiferent că este fix sau mobil, sunând la numărul 031.504.04.34, apel cu tarif normal, puteţi asculta oricând şi de oriunde Radio Reşiţa.

Anca Bica Bălălău