[AUDIO] Invitatul „Boemei” artistul plastic complex Dumitru Gorzo

Picturi cu vârf şi îndesat” constituie intervenţia-instalaţie a artistului plastic Dumitru Gorzo, de aproximativ două sute cincizeci de lucrări, la Magazinul Universal din Reşiţa. Prin nuanţa subversivă a gestului său, actul artistic estetizant asupra spaţiului are şi o altă dimensiune, mult mai amplă: aceea de restabilire a relaţiei dintre comunitate şi magazin, un vechi reper dezafectat de peste douăzeci de ani, spune istoricul de artă şi filosoful, Erwin Kessler. Dumitru Gorzo a vorbit despre nevoia artiştilor de a se întâlni cu publicul, actul său fiind şi un răspuns la mişcarea generală a artiştilor tineri care constant îşi doresc să expună în afara ţării. Artistul, care îşi petrece jumătate din timp în SUA şi jumătate în România, l-a cunoscut la Bucureşti pe organizatorul de expoziţii din categoria artei urbane, Valentin Savu, care i-a propus să expună la Reşiţa, iar publicul şi-a manifestat interesul. Gorzo se declară împotriva izolării de viaţa reală prin intermediul artei. Viziunea parodică pe care o propune în legătură cu unele probleme ale societăţii din România l-a transformat într-un artist controversat, deşi personal nu susţine acest lucru.

Catalogul lucrărilor pe care pictorul Dumitru Gorzo le-a realizat şi le-a expus la Universalul Vechi din Reşiţa a fost lansat la Salonul Internaţional de carte Bookfest 2022. Vineri, 17 iunie, ora 17.00, la fosta Comenduire a garnizoanei, Piaţa Libertăţii nr. 5 din Timişoara, va avea loc lansarea catalogului „Picturi cu vârf şi îndesat” de Dumitru Gorzo. Invitaţi, alături de Dumitru Gorzo, sunt Ioan Popa, Dorinel Hotnogu, Valentin Savu, Alex Radu. Moderatorul evenimentului este jurnalistul şi scriitorul Robert Şerban.

Artistul plastic complex: pictor, grafician, sculptor, are multe lucrări care fac aluzie la viaţa politică şi evenimentele traversate de societatea românească. A făcut parte, alături de Nicolae Comănescu, din grupul artistic Rostopasca.

Dumitru Gorzo a fost invitatul emisiunii “Boema”, miercuri,15 iunie 2022.

Campania ”Muzică pentru viață!”

Împreună putem salva vieți!

De același autor

Related Articles