Ascultă Radio România Reșița Live

Torta alla Caprese

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Un alt clasic din Napoli atemporal, un desert perfect pentru prânzul de duminică pe care mi-ar plăcea să-l savurați la maxim, un dulce delicios și parfumat.
Se spune că cele mai bune idei se nasc din greșeli și tocmai asta s-a întâmplat adesea celor mai mari preparate din istorie. Un exemplu în acest sens este prăjitura Caprese, desertul inventat de Carmine Di Fiore, în jurul anului 1920, care a uitat să adauge făină în amestec. Dar odată ce desertul a fost copt, datorită consistenței sale minunate, umede și moale, precum și absenței de gluten, a cucerit practic pe toată lumea.
Restul, după cum se spune, este istorie. Și, de fapt, prăjitura Caprese a cucerit mulți oameni de la acea greșeală.

Torta alla Caprese

Articol editat de Valentina Adam, 9 noiembrie 2023, 08:31 / actualizat: 11 noiembrie 2023, 8:40

De la insula Capri, unde s-a născut, până la Coasta Amalfi unde se pot degusta și celebrele delicii cu lămâie, prăjitura Caprese este cel mai cumpărat desert din patiseriile din Campania. După ce am descoperit salata Caprese cu ceva ani în urmă, în restaurantul de vis-a-vis de Castelul Nuovo din Napoli, tot acolo am degustat și tortul Caprese.

Pentru a-l face ne trebuie:
– 170 de gr de ciocolată neagră rasă
– 90 de gr de migdale decojite și măcinate
– 90 de gr de alune decojite și măcinate
– câte 170 de gr de zahăr pudră și unt moale
– 25 de gr de amidon de cartofi
– o lingură de cacao
– 150 de gr de albusuri de ou și 90 de gr de gălbenușuri la temperatura camerei
– o linguriță de praf de copt
– jumătate de miez de păstaie de valilie Bourbon
– praf de sare.

Pentru a pregăti prăjitura caprese, începem prin a turna într-un bol untul la temperatura camerei (cel mai bine este să-l lăsați afară din frigider peste noapte), jumătate din zahăr și miezul răzuit de la o jumătate de păstaie de vanilie. Cu un mixer, la viteza medie spre mare malaxăm și dupa 7 minute adaugăm praful de sare și gălbenușurile de ou. Malăxăm încontinuare.

După câteva minute, amestecul va deveni foarte cremos și oprim malaxarea. Curățăm vasul cu o spatulă, adunând tot amestecul și lăsăm deoparte. Într-un alt vas amestecam prafurile de ciocolată rasă, migdalele pudra și pudra de alune. Cernem apoi amidonul de cartofi, praful de copt și pudra de cacao.
Amestecăm bine totul și rezervăm. Într-un alt bol, turnăm albușurile și zahărul pudră rămas. Asigurați-vă că telurile sunt foarte curate, altfel albușurile nu se vor bate.

După cateva minute amestecul va fi lucios și spumos: nu trebuie să îl bateti. Toate ingredientele sunt complete, așa că preîncălziți cuptorul la 170 de grade Celsius. Amestecați   o treime din albușurile bătute spumă în amestecul de gălbenușuri și o treime din pulberi.
Amestecăm delicat de jos în sus pentru aerare. Adăugăm treptat și o treime din albușuri și o treime din prafuri până obținem un aluat uniform. Aici a uitat Cheful Carmine Di Fiore să pună făina.
Turnăm amestecul neted și cremos într-o formă de tort de 22 cm deja unsă cu unt și amidon de cartofi. Nivelăm cu atenție suprafața și gătiți în cuptorul ventilat și preîncălzit la 170 de grade Celsius pentru aproximativ treisfert de ceas.

Odată copt aluatul îl lăsăm să se răcească  în formă, apoi o întoarcem și o scoatem. Îl punem din nou pe o farfurie tapetata cu hartie de copt și îl lăsăm să se răcească complet. După ce s-a răcit, întoarcem din nou tortul, îndepărtăm hârtia de copt și pudrăm suprafața cu zahăr pudră. Prajitura Caprese este gata pentru a fi savurata.

Serviți Torta alla Caprese și vă bucurați, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate.
Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire!

Daniel Babun

 (giallozaferano.it)

Etichete:
Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei