Ascultă Radio România Reșița Live

Tocană de pulpe de porc cu chiftele – rețetă tradițională din Quebec

În fiecare marți, la Radio Reșița explorăm rețetele savuroase ale continentelor americane. Astăzi, poposim în Quebec, Canada, unde gustul autentic și tradițiile culinare se combină într-o rețetă de neuitat: tocană de pulpe de porc cu chiftele. Deși denumirea poate părea simplă, aromele sunt surprinzătoare – de la siropul de arțar, la scorțișoara și cuișoarele care transformă acest preparat într-o experiență culinară deosebită.

Ingrediente pentru 10 porții generoase

Pentru tocana de porc:

  • 3 pulpe de porc
  • 1 linguriță sare
  • ½ linguriță piper proaspăt măcinat
  • 1 ceapă (tăiată în sferturi)
  • 1 morcov (feliat)
  • Apă cât să acopere

Pentru chiftele:

  • 1,3 kg carne tocată de vită
  • 1,3 kg carne tocată de porc
  • 2 cepe tocate mărunt
  • Sare și piper după gust
  • 1 lingură scorțișoară măcinată
  • 1 linguriță cuișoare măcinate
  • 1 cană de făină
  • 2 linguri unt + 2 linguri ulei de măsline
  • ¾ cană sirop de arțar
  • 1 cană apă rece

Mod de preparare pas cu pas

  1. Fierberea pulpelor
    Pune pulpele de porc cu ceapa, morcovul, sarea și piperul într-o cratiță mare, acoperă cu apă și fierbe 3 ore la foc mic. Scoate carnea, răcește și curăță de os. Supa se degresează după răcire.
  2. Prepararea chiftelelor
    Amestecă cele două tipuri de carne tocată cu ceapa și condimentele. Formează chiftele, tăvălește-le prin făină și rumenește-le puțin în amestecul de unt și ulei, apoi adaugă siropul de arțar. Coace 15 minute la cuptor.
  3. Asamblarea tocanei
    Pune chiftelele într-o cratiță mare, adaugă supa degresată și fierbe 20 de minute. Dizolvă făina prăjită rămasă în apă rece, adaug-o în oală, împreună cu carnea de porc. Lasă totul să fiarbă la foc mic încă o oră.

Sugestie de servire

Tocană de pulpe de porc cu chiftele – rețetă tradițională din Quebec

Articol editat de Radio Resita, 10 iunie 2025, 07:40

Ingrediente pentru 10 porții generoase

Pentru tocana de porc:

  • 3 pulpe de porc
  • 1 linguriță sare
  • ½ linguriță piper proaspăt măcinat
  • 1 ceapă (tăiată în sferturi)
  • 1 morcov (feliat)
  • Apă cât să acopere

Pentru chiftele:

  • 1,3 kg carne tocată de vită
  • 1,3 kg carne tocată de porc
  • 2 cepe tocate mărunt
  • Sare și piper după gust
  • 1 lingură scorțișoară măcinată
  • 1 linguriță cuișoare măcinate
  • 1 cană de făină
  • 2 linguri unt + 2 linguri ulei de măsline
  • ¾ cană sirop de arțar
  • 1 cană apă rece

Mod de preparare pas cu pas

  1. Fierberea pulpelor
    Pune pulpele de porc cu ceapa, morcovul, sarea și piperul într-o cratiță mare, acoperă cu apă și fierbe 3 ore la foc mic. Scoate carnea, răcește și curăță de os. Supa se degresează după răcire.
  2. Prepararea chiftelelor
    Amestecă cele două tipuri de carne tocată cu ceapa și condimentele. Formează chiftele, tăvălește-le prin făină și rumenește-le puțin în amestecul de unt și ulei, apoi adaugă siropul de arțar. Coace 15 minute la cuptor.
  3. Asamblarea tocanei
    Pune chiftelele într-o cratiță mare, adaugă supa degresată și fierbe 20 de minute. Dizolvă făina prăjită rămasă în apă rece, adaug-o în oală, împreună cu carnea de porc. Lasă totul să fiarbă la foc mic încă o oră.

Sugestie de servire

Această tocană se servește cu cartofi fierți la abur sau piure simplu, alături de murături ușoare sau salată de varză crudă.

O rețetă cu gust și tradiție

Cu ingrediente simple, dar atent combinate, această tocăniță din Quebec este o simfonie de arome nord-americane – ideală pentru zilele reci sau mesele de familie.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 noiembrie 2025, 10:34

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei

Duminica rămâne, pentru cei mai mulți dintre noi, ziua în care încetinim ritmul și ne reîntoarcem la lucrurile esențiale: familie, tihnă,...

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 noiembrie 2025, 06:32

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel

Duminica este ziua dedicată familiei, relaxării și bucuriei de a sta împreună la masă. Un prânz pregătit cu atenție, aromă și ingrediente...

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Tocană de vită în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 15 noiembrie 2025, 06:19

Tocană de vită în stil mediteranean

Dieta mediteraneană este considerată una dintre cele mai sănătoase din lume, fiind apreciată pentru combinația perfectă dintre gust, echilibru...

Tocană de vită în stil mediteranean
Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 14 noiembrie 2025, 06:17

Păstrăv în crustă de sare

Carnea de pește rămâne unul dintre cele mai sănătoase alimente, iar vineri vă aduc mereu câte o rețetă cu pește de apă dulce, sărată sau...

Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 12 noiembrie 2025, 06:00

Mahmudiye – rețeta sultanilor

Mahmudiye – gustul regal al Imperiului Otoman Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne lăsăm răsfățați de fastuoasele...

Mahmudiye – rețeta sultanilor
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 11 noiembrie 2025, 06:00

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar

Chinchuline – gustul autentic al grătarului argentinian Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Marțea ne aventurăm culinar în America...

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 10 noiembrie 2025, 06:00

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc

Bucătăria montană europeană – prima oprire: Bulgaria În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene autentice, cu savoarea cărora ne...

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta