Ascultă Radio România Reșița Live

Tocană de pulpe de porc cu chiftele – rețetă tradițională din Quebec

În fiecare marți, la Radio Reșița explorăm rețetele savuroase ale continentelor americane. Astăzi, poposim în Quebec, Canada, unde gustul autentic și tradițiile culinare se combină într-o rețetă de neuitat: tocană de pulpe de porc cu chiftele. Deși denumirea poate părea simplă, aromele sunt surprinzătoare – de la siropul de arțar, la scorțișoara și cuișoarele care transformă acest preparat într-o experiență culinară deosebită.

Ingrediente pentru 10 porții generoase

Pentru tocana de porc:

  • 3 pulpe de porc
  • 1 linguriță sare
  • ½ linguriță piper proaspăt măcinat
  • 1 ceapă (tăiată în sferturi)
  • 1 morcov (feliat)
  • Apă cât să acopere

Pentru chiftele:

  • 1,3 kg carne tocată de vită
  • 1,3 kg carne tocată de porc
  • 2 cepe tocate mărunt
  • Sare și piper după gust
  • 1 lingură scorțișoară măcinată
  • 1 linguriță cuișoare măcinate
  • 1 cană de făină
  • 2 linguri unt + 2 linguri ulei de măsline
  • ¾ cană sirop de arțar
  • 1 cană apă rece

Mod de preparare pas cu pas

  1. Fierberea pulpelor
    Pune pulpele de porc cu ceapa, morcovul, sarea și piperul într-o cratiță mare, acoperă cu apă și fierbe 3 ore la foc mic. Scoate carnea, răcește și curăță de os. Supa se degresează după răcire.
  2. Prepararea chiftelelor
    Amestecă cele două tipuri de carne tocată cu ceapa și condimentele. Formează chiftele, tăvălește-le prin făină și rumenește-le puțin în amestecul de unt și ulei, apoi adaugă siropul de arțar. Coace 15 minute la cuptor.
  3. Asamblarea tocanei
    Pune chiftelele într-o cratiță mare, adaugă supa degresată și fierbe 20 de minute. Dizolvă făina prăjită rămasă în apă rece, adaug-o în oală, împreună cu carnea de porc. Lasă totul să fiarbă la foc mic încă o oră.

Sugestie de servire

Tocană de pulpe de porc cu chiftele – rețetă tradițională din Quebec

Articol editat de Radio Resita, 10 iunie 2025, 07:40

Ingrediente pentru 10 porții generoase

Pentru tocana de porc:

  • 3 pulpe de porc
  • 1 linguriță sare
  • ½ linguriță piper proaspăt măcinat
  • 1 ceapă (tăiată în sferturi)
  • 1 morcov (feliat)
  • Apă cât să acopere

Pentru chiftele:

  • 1,3 kg carne tocată de vită
  • 1,3 kg carne tocată de porc
  • 2 cepe tocate mărunt
  • Sare și piper după gust
  • 1 lingură scorțișoară măcinată
  • 1 linguriță cuișoare măcinate
  • 1 cană de făină
  • 2 linguri unt + 2 linguri ulei de măsline
  • ¾ cană sirop de arțar
  • 1 cană apă rece

Mod de preparare pas cu pas

  1. Fierberea pulpelor
    Pune pulpele de porc cu ceapa, morcovul, sarea și piperul într-o cratiță mare, acoperă cu apă și fierbe 3 ore la foc mic. Scoate carnea, răcește și curăță de os. Supa se degresează după răcire.
  2. Prepararea chiftelelor
    Amestecă cele două tipuri de carne tocată cu ceapa și condimentele. Formează chiftele, tăvălește-le prin făină și rumenește-le puțin în amestecul de unt și ulei, apoi adaugă siropul de arțar. Coace 15 minute la cuptor.
  3. Asamblarea tocanei
    Pune chiftelele într-o cratiță mare, adaugă supa degresată și fierbe 20 de minute. Dizolvă făina prăjită rămasă în apă rece, adaug-o în oală, împreună cu carnea de porc. Lasă totul să fiarbă la foc mic încă o oră.

Sugestie de servire

Această tocană se servește cu cartofi fierți la abur sau piure simplu, alături de murături ușoare sau salată de varză crudă.

O rețetă cu gust și tradiție

Cu ingrediente simple, dar atent combinate, această tocăniță din Quebec este o simfonie de arome nord-americane – ideală pentru zilele reci sau mesele de familie.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 octombrie 2025, 05:40

Peameal Bacon – delicatesa canadiană

Bine v-am regăsit pe frecvențele Radio Reșița, la rubrica „Rețetă din America”, unde în fiecare zi de marți descoperim gusturi autentice...

Peameal Bacon – delicatesa canadiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar