Ascultă Radio România Reșița Live

Tashreebs

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Revin cu o nouă rețetă din Irak.

Tashreebs

Articol editat de Radio Resita, 10 ianuarie 2024, 08:16

Alimentele irakiene sunt similare bucătăriilor din țările învecinate, Turcia, Persia, Iran și Siria, iar mesele tipice constau în legume umplute, orez, iaurt și miel sau carne de vită, păsări de curte și fructe.
Multe mâncăruri irakiene sunt servite alături de orezul cu bob lung și diferite tipuri de pâine sau produse de patiserie. Bucătăria irakiană prezintă adesea sosuri și condimente puternice.
Bucătăria irakiană se concentrează în jurul a două alimente de bază, orez și carne. Majoritatea oamenilor care trăiesc în Irak sunt musulmani și preferă să nu mănânce carne de porc din motive religioase.
Bucătăria irakiană, ca și arta și cultura sa complicată, este o sumă a istoriei sale variate și bogate.

Tashreebs sau taghreeb, căci aceasta este rețeta de astăzi, a fost hrana săracilor din Irak. Se face o tocană simplă folosind tot ce este la îndemână, iar combinația aromată este apoi pusă peste pâinea rămasă pentru a face o masă ieftină, sățioasă și sănătoasă.

Preparatul se compune din următoarele ingrediente:
– un pui de 1,5 kg tăiat bucăți
– 3 linguri de ulei vegetal
– o ceapă tocata
– 4 căței tocați de usturoi
– două lingurițe de coriandru
– o linguriță de chimen și o alta de turmeric
– două căni de roșii fără semințe și tocate
– două căni de bulion de pui
– 2 cartofi mari curățați și tăiați în bucăți
– o cană de năut fiert
– sare și piper după gust
– lipie mai groasă sau orez
– opțional și dacă le găsiți două lime uscate.

Încingeți uleiul într-o oală mare la foc mediu spre mare. Lucrând în loturi rumeniți bucățile de pui pe toate părțile. Scoateți-le pe o farfurie și le lăsați deoparte.
Adăugați ceapa și usturoiul tocate în oală în care ați rumenit carnea. Căliți până când ceapa se înmoaie și este translucidă, 3 până la 4 minute. Se pune acum coriandru, chimen și turmeric și se mai gătește încă unul sau două minute.

Adăugați roșiile tocate și le gătiți timp de 4 sau 5 minute. Luați carnea de pui și o adăugați în vas. Amestecați ingredientele rămase, cu excepția pâinii și aduceți la fiert. Reduceți căldura la mediu spre mic și mai gătiți timp de 20 până la 30 de minute sau până când puiul este gătit și fraged.
Rupeți lipia în bucăți mari și tapetați fundul bolurilor de servire.

Puneți porții din tashreeb fierbinte în boluri peste pâine și serviți imediat.
Tashreeb este o modalitate excelentă de a folosi orice legume aveți în bucătărie. Încercați să adăugați morcovi tăiați, dovlecel, varză, fasole verde, dovleac sau vinete. Tashreeb este foarte bun pus peste orez basmati în loc de pâine.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(travelfoodatlas-com; whats4eats-com)

Etichete:
Clătite brașovene
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 iulie 2024, 10:33

Clătite brașovene

În această sâmbătă nu vă prezint nicio rețetă dintr-o țară cu deschidere la Marea Mediteraneeană deoarece este un weekend românesc la...

Clătite brașovene
Lămâi conservate
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 3 iulie 2024, 07:43

Lămâi conservate

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Lămâi conservate
Jigg din Newfoundland
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 2 iulie 2024, 07:41

Jigg din Newfoundland

Americile au o mare varietate culturală și gastronomică, deoarece fiecare zonă a știut să dea nota sa unică mâncărurilor. Unele regiuni au...

Jigg din Newfoundland
Prebranica
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 1 iulie 2024, 07:38

Prebranica

Ca de obicei, în fiecare zi de luni poposim într-o bucătărie dintr-o țară europeană.Bucătăriile de pe Bătrânul Continent au preparte...

Prebranica
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 27 iunie 2024, 07:00

Millefeuille cu zmeură, frișcă și sos de ciocolată

 În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Vă propun să ne bucurăm de un dulce de...

Millefeuille cu zmeură, frișcă și sos de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 26 iunie 2024, 07:00

Arayes

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Arayes
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 25 iunie 2024, 08:57

Locrio de orez cu pui

Americile au o mare varietate culturală și gastronomică, deoarece fiecare zonă a știut să dea nota sa unică mâncărurilor. Unele regiuni au...

Locrio de orez cu pui
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 iunie 2024, 09:41

Crudaiola de roșii cu sos de hamsii, busuioc și crutoane

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Crudaiola de roșii cu sos de hamsii, busuioc și crutoane