Rețetă mediteraneeană: Qifqi

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor care au plaje la Marea Mediterană. Dieta mediteraneeană este o dietă sănătoasă, echilibrată, care  ajută să ne menținem sănătoși. Această dieta este diversificată, având ca particularitate conținutul bogat de plante precum şi de grăsimi de calitate. Este înainte de toate un mod de viață cu principiul consumului de produse proaspete, de sezon, excluzând produsele procesate și industriale. Uleiul de măsline este indispensabil din bucătăria mediteraneeană. Pătrundem astăzi în bucătăria Albaniei.
Gastronomia albaneză este o parte a bucătăriei mediteraneene. Ea se bazează pe importanța uleiului de măsline, a fructelor, legumelor și a peștilor. Tradițiile culinare ale poporului albanez sunt diverse datorită factorilor de mediu care sunt potriviți pentru cultivarea aproape a tuturor tipurilor de plante, legume și fructe. Uleiul de măsline este cea mai veche și mai folosită grăsime vegetală în bucătăria albaneză, produsă din cele mai vechi timpuri în toată țara.

Codul de onoare medieval albanez, numit besa, a avut ca rezultat respectarea și recunoașterea oaspeților și a străinilor.
Bucătăria albaneză poate fi împărțită în trei bucătării regionale principale. Bucătăria din regiunea de nord are origini rurale, de coastă și de munte. Carnea, peștele și legumele sunt esențiale pentru nord. Oamenii de acolo folosesc multe tipuri de ingrediente, care sunt cultivate în regiune, printre care cartofi, morcovi, porumb, fasole, varză, dar și cireșe, nuci și migdale. Usturoiul și ceapa sunt, de asemenea, componente importante ale bucătăriei locale și sunt adăugate aproape la fiecare fel de mâncare.
Regiunea centrală este mai plată și mai bogată în vegetație și biodiversitate, dar și în specialități culinare. Are caracteristici mediteraneene datorită apropierii sale de mare, care este bogată în pește. Mâncărurile de aici includ mai multe specialități din carne și dulciuri de toate felurile.
În sud, bucătăria este formată din două componente: produsele rurale din lactate, citrice și ulei de măsline, și produsele din mare. Aceste regiuni sunt deosebit de favorabile pentru creșterea animalelor.
Inspirându-se din mâncărurile italiene, grecești și croate, mâncărurile albaneze combină arome balcanice și mediteraneene. Acest lucru are ca rezultat o bucătărie variată, proaspătă și parfumată.

Pentru rețeta de astăzi din bucătăria albaneză m-am oprit la Qifqi, bile de orez.
Folosim următoarele ingrediente:
o cană de orez
4 ouă
o linguriță de menta uscată sau mai mult după gustul fiecăruia
jumătate de linguriță de piper negru măcinat proaspăt
sare după gust
ulei de măsline pentru gătit

Punem la fiert apă dublu față de cantitatea de orez. Adăugăm orezul și reducem căldura la minim. Acoperim vasul cu un capac și gătim până când orezul a absorbit toată apa, aproximativ 15 minute. Se lasă la răcit la temperatura camerei.
Într-un castron batem ouăle cu menta, piper negru și sare.
Punem și orezul în compoziție și amestecăm până se omogenizează bine.
Încingem o tigaie cu fund gros și o ungem cu puțin ulei de măsline. Folosind o lingură de înghețată formăm bile de orez pe care le punem la prăjit și acoperim cu un capac.  Se prepară termic până bilele de orez devin aurii și crocante. Se servesc cu ajvar, iaurt gras sau cu legume fierte sau la grătar.
Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Danile Babun)

De același autor

Related Articles