Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă mediteraneeană: Bucatinii cu broccoli

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane. Din 16 noiembrie 2010, dieta mediteraneeană a fost trecută de UNESCO în lista patrimoniului cultural mondial nematerial. Mâncarea mediteraneeană este cu siguranță cea mai sănătoasă și echilibrată de pe Mapamond. Lampedusa este o insulă din mijlocul Mării Mediterane, mai aproape de coasta africană decât de cea italiană și aparține Siciliei. Deși nu este foarte extinsă, oferă vizitatorilor peisaje spectaculoase. Bucătăria siciliană are influenţe istorice diferite. În primul rând a fost influența arabă în jurul anului 1000 d.Hr. Arabii au făcut cunoscute majoritatea condimentelor precum șofranul, scorțișoara, zahărul rafinat, susanul… Tot arabii sunt cei care au lăsat nuga dulce cu miere și migdale sau susan, sorbetul înghețat făcut cu zăpada de Etna din care cofetarii sicilieni au derivat înghețatele artizanale de astăzi și granita siciliană și cușcușul făcut inițial cu carne de oaie și în Sicilia făcut cu varianta de pește. Au urmat influențe normande și șvabe, în special în arta „rotisarii”. De la popoarele nordice s-au inspirat pentru stocfish și prepararea codului. Având în vedere că adevărata bucătărie siciliană este înainte de toate dragostea și respectul pentru oameni, așa că au pus dragoste și imaginație și au inventat o bucătărie care își extrage unicitatea din esențialitatea, simplitatea, autenticitatea ingredientelor și a soarelui sicilian. O bucătărie bună nu se poate lipsi de o alegere atentă a alimentelor și folosește mai mult ingrediente locale, pentru a garanta prospețimea, autenticitatea și aroma alimentelor.  

Rețetă mediteraneeană: Bucatinii cu broccoli

Articol editat de Valentina Adam, 2 mai 2023, 11:51

Pentru astăzi vă invit să gătiți Bucatinii cu broccoli. Pentru patru persoane ne trebuie jumătate de kg paste tip „bucatini”, un kg de broccoli, o ceapă mare, cinci anșoa, două linguri de sâmburi de pin,  o lingură de stafide. Mai avem de lucru cu șofran pe care îl putem înlocui cu cardamon, un cățel de usturoi zdrobit, o ceașcă de ulei de măsline extravirgin, sare, piper și brânză caciocavallo rasă. Aceasta este o brânză tipică sudului Italiei, dar se poate înlocui cu brânză provolone. Fierbem broccoli într-o cratiță cu apă cu sare și punem și șofranul sau cardamonul. Rumenim ceapa tocată într-o tigaie cu puțin ulei și cu usturoiul zdrobit. Scurgem broccoli de apă și tăiem în bucăți mai mici pe care le rumenim în tigaia cu ulei, usturoi și ceapă. Se lasă la foc zece minute, apoi se adaugă stafidele, sâmburii de pin și anșoa.  Se amestecă din când în când. Punem bucatinii la fiert în apa unde am procesat termic broccoli și adaugăm sare dacă este necesar. După ce am scurs bucatini de apă punem pastele în tigaia în care s-au prăjit bucățile de broccoli și amestecăm totul. Mai lăsăm pe foc câteva minute. Se servește cu caciocavallo sau provolone ras. Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 30 iulie 2025, 06:00

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane

În fiecare miercuri la Radio Reșița, explorăm aromele rafinate și condimentate ale Orientului Mijlociu, un spațiu culinar influențat de...

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă