Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă europeană: Șnițel rustic

A devenit o obișnuință ca de aproape un an  în fiecare zi de luni să vă prezint o mâncare din țările Europei. Vechile rețete de pe Bătrânul Continent le readucem în actualitate, ne ocupăm și de arta culinară a prezentului și gătim preparate tradiționale din arta culinară a Europei. De o lună de zile v-am adus în fața domniilor voastre mâncăruri din landurile, Bavaria, Saxonia Inferioară. și Baden-Württemberg. Astăzi mergem în landul Brandenburg.
Bucătăria germană are mult mai mult de oferit decât ceea ce este cunoscut peste hotare. Datorită diferitelor regiuni și culturi locale, Germania are o varietate largă de specialități culinare regionale și preparate tradiționale. Preferințele germanilor au încetat demult să corespundă stereotipului de varză murată și cârnați.
Bucătăriei germane îi datorăm șnițelul, salata de castraveți, salata de cartofi, ștrudelul cu mere. Bucătăria germana folosește cel mai mult cârnații, se cunosc mai mult de 1500 varietăți.  Sunt produse și exportate cu mult succes și foarte multe feluri de pâine.

Rețetă europeană: Șnițel rustic

Articol editat de Radio Resita, 21 august 2023, 11:47

Să revenim la tema de astăzi. Landul Brandenburg se situează în partea de nord-est a ţării şi formează regiunea din jurul capitalei Berlin. Cu o suprafaţă de aproape 30.000 de km pătraţi, Brandenburg este unul din cele mai mari landuri ca întindere din Germania. Capitala Potsdam a fost cândva oraşul de reşedinţă al regatului prusac. Drept mărturie a strălucirii de altă dată stau astăzi numeroase castele şi parcuri regale. Datorită frumuseţii sale arhitectonice, a bunei infrastructuri şi a situării geografice în apropiere de Berlin, Potsdamul se numără printre oraşele germane cu cel mai înalt standard al calităţii vieţii.
Numele Brandenburg îşi are originile în denumirea cetăţii Brenna, situată pe râul Havel, prima pe care regele Heinrich I a cucerit-o de la popoarele slave. Până în secolul 14, aceasta s-a dezvoltat pentru a ajunge cel mai mare domeniul feudal german. În secolele 19 şi 20, Brandenburg s-a ridicat împreună cu Berlinul devenind centrul politic al Prusiei şi al Germaniei. În 1947 Prusia a fost dizolvată de autoritatea de control formată din forţele aliate. Brandenburg urma să fie parte a RDG şi era împărţit în mai multe sectoare. Abia după căderea Cortinei de Fier, Brandenburg avea să fie proclamat din nou land al Republicii Federale Germania la data de 3 octombrie 1990.
Bucătăria Brandenburg este practică, cu pește din numeroasele lacuri, vânat și ciuperci din păduri, fructe și legume de la fermieri. S-au păstrat mâncăruri tradiționale precum brânza de vaci cu ulei de in și cartofi fierți. Produsele agricole, cum ar fi cartofii, sunt ținute la mare cinste, iar specialitățile includ castraveții Spreewald, napii Teltow și sparanghelul Beelitz.
Există un număr mare de lacuri interioare în Brandenburg, așa că oferta de pești locali de apă dulce este corespunzătoare. Peștii de apă dulce se gătesc în toate restaurantele locale. Știuca și somnul sunt foarte frecvente, mai ales prăjite sub formă de fileuri. Un alt produs frecvent utilizat este uleiul de in lusatin.

Pentru astăzi m-am oprit la un Șnițel rustic sau într-o traducere exactă Șnițel de fermier, făcut din aluat de carne.
Ca ingrediente pentru a se îndestula patru persoane ne trebuie:
– 8 felii egale de Leberkäse, adică un caș de carne
– 40 de gr de unt nesărat
– trei cepe albe
– 400 de gr de morcovi tineri
– două legături de ceapă verde
– două linguri de sos de soia sărat
– 200 de gr de brânză feliată
– sare și piper proaspăt râșnit după gust și preferință.

Să începem prepararea. Preîncălzim cuptorul la 200 de grade Celsius. Curățăm ceapa și morcovii, spălăm și ceapa verde. Sortimentele de ceapă le tăiem în rondele, iar morcovii bastonașe. Încingem jumătate din untul nesărat și călim legumele în el, aproximativ trei minute, amestecând continuu. Condimentăm cu sare, piper și sosul de soia.
Într-o altă tigaie încălzim untul rămas și prăjim feliile de caș de carne una după alta. Între timp, tăiem feliile de brânză fâșii. Pe o tavă de copt așeazăm patru felii de Leberkäse. Punem peste legumele călite și acoperim cu celelalte felii de carne. Deasupra șnițelului fermierului așezăm fâșiile de brânză într-un model de zăbrele. Introducem la cuptor și coacem pentru cinci minute.
Pentru garnitură merge de minune, ați ghicit, un piure de cartofi. Alături punem și murăturile care ne plac.
Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale