Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta dulce de bucătărie: Ponche segovian

În fiecare zi de joi, poposim în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Ponche segovian este un desert foarte popular în Spania. Este un desert rafinat, deși trebuie avut în vedere că, datorită compoziției sale, nu durează mult până expiră, de fapt nu depășește cinci zile. Desigur, trebuie păstrat la frigider.
Ponche este probabil cel mai cunoscut desert din orașul Segovia și constă dintr-o prăjitură de formă dreptunghiulară umplută cu cremă de patiserie și acoperită cu un aluat subțire de marțipan, care este decorat în mod tradițional cu un model de romb desenat în zahăr pudră. Gustul său este o primă mușcătură foarte dulce care devine echilibrată în gură datorită pandișpanului. Acest desert a fost creat de cofetarul Frutos García Martín în 1926 în cofetăria sa „El Alcázar, Confitería Bombonería”, aflată încă în activitate în Plaza Mayor din Segovia.
Să începem să preparăm desertul.
Pentru pandișpan ne sunt de trebuință:
– 3 ouă
– 75 de gr de amidon de porumb
– 75 de gr de zahăr
Pentru sirop avem nevoie de:
– 80 de gr de zahăr
– 200 ml de apă
– coaja de la două lămâi potrivite sau de la una mare
Pentru crema de gălbenușuri de ou luăm:
– 9 gălbenușuri de ou
– 180 de ml de apă
 -zahăr (aceeași greutate a gălbenușurilor sau un pic mai puțin)
– 10 gr de amidon de porumb
Pentru prepararea marțipanului punem deoparte:
– 250 de gr de migdale măcinate
– 250 de gr de zahăr pudră
– o lingură de apă
– un albuș de ou
Pentru decor : zahăr pudră și scorțișoară măcinată
Pentru început preparăm pandișpanul. Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Ceșsius. Într-un castron batem ouăle cu zahărul până își dublează sau își triplează volumul. Când devin albicioase adăugăm amidonul de porumb cernut si amestecam totul bine. Turnăm amestecul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, întindem bine astfel încât să fie uniform și de aceeași grosime pe toate părțile. Eu lovesc cu fundul tăvii de câteva ori de masă pentru întinderea perfectă. Coacem pandișpanul 7-8 minute la 180 de grade Celsius, după care scoatem tava din cuptor, desprindem hârtia de copt și lăsăm să se răcească.
Pregătim acum siropul. Turnăm într-o cratiță apa, zahărul și coaja de lămâie și fierbem aproximativ 3 minute. Luăm siropul de pe foc și îl lăsăm să se răcească.
Pentru crema de gălbenușuri de ouă procedăm în felul următor. Diluăm amidonul de porumb în apă. Într-o cratiță batem gălbenușurile cu zahărul și adăugăm amidonul de porumb diluat. Amestecăm totul bine. Punem amestecul la foc mediu și lăsăm să fiarbă până se îngroașă și capătă consistență. Amestecăm continuu. Luăm crema de gălbenușuri de pe foc și o lăsăm să se răcească.
Acum urmează prepararea marțipanului. Măcinăm zahărul pudră și migdalele. Amestecăm cu albușul până devine o  masă compactă. Frământăm bine cu mâinile, acoperim cu folie de prospețime și lăsăm deoparte. Dacă este necesar puteți adăuga puțină apă pentru ca aluatul să nu fie prea uscat.
Având toate ingredientele preparate să asamblăm desertul.  
Împărțim pandișpanul în trei părți egale în formă de dreptunghi și le însiropăm cu ajutorul unei pensule. Punem  un strat de pandișpan și acoperim cu un strat subțire de cremă de gălbenușuri de ou. Deasupra mai așezăm un pandispan și încă un strat de crema de galbenusuri. Se poate pudra acest al doilea strat cu scorțișoară măcinată pentru a oferi Ponche-ului o notă specială. La final, punem stratul de pandișpan rămas și acoperim cu restul de cremă de gălbenușuri. Întindem cu un sucitor aluatul de marțipan până când are un cm grosime și acoperim ponche-ul. Tăiem marginile de marțipan rămase. Presărăm tortul cu mult zahăr pudră. În cele din urmă, cu o tijă de metal, tragem linii pentru a face modelul de romb și apoi caramelizăm liniile de zahăr cu ajutorul unui arzător de cofetărie. Lăsăm la frigider câteva ore și se poate servi.
Prăjiturile se consumă cu responsabilitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.

Rețeta dulce de bucătărie: Ponche segovian

Articol editat de Radio Resita, 13 iulie 2023, 07:00

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie
Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 30 iulie 2025, 06:00

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane

În fiecare miercuri la Radio Reșița, explorăm aromele rafinate și condimentate ale Orientului Mijlociu, un spațiu culinar influențat de...

Rețetă de miercuri din Orientul Mijlociu: Hibeș – aperitiv cremos cu tahini și arome otomane
Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă