Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta dulce de bucătărie: Cremșnit

În fiecare zi de joi, poposim în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.

Rețeta dulce de bucătărie: Cremșnit

Articol editat de Radio Resita, 25 mai 2023, 07:00

Astăzi vă propun cremșnit sau cum spun bănățenii crempită. Cremșnit (din germ. Kremschnitte) este o prăjitură preparată din foi de aluat coapte, între care se pune cremă de vanilie stropită uneori cu puțin alcool. Este cunoscut ca fiind desertul preferat al Papei Ioan Paul al II-lea. În 2007, pentru a sărbători împlinirea a 87 de ani a Înaltului Pontif, la Rzeszów a fost pregătit un gigant Napoleonka, așa cum se numește prăjitura în Polonia. Celălalt nume polonez pentru desert este kremówka, iar în anii din urmă a fost redenumit kremówka papieska, tocmai în onoarea Papei Ioan Paul al II-lea, unul dintre cei mai iubiți pontifi din istorie. Această bucurie de prăjitură o regăsim în toată zona fostului Imperiu Austro-Ungar. Dacă foile de cremșnit le putem cumpăra din magazine, pentru un gust cât mai apropiat de original al prăjiturii ar fi indicat să încercăm să facem crema acasă.

Ca să preparăm prăjitura ne trebuie pentru aluat 250 de gr de margarină, 250 de ml de smântână, 600 de gr de făină și sare. Cernem făina într-un bol adânc și presărăm un praf de sare. Facem o adâncitură în făină și adăugăm smântâna. Jumătate din cantitatea de margarină se topește pe foc mic și se pune peste făină. Mai punem puțină sare și ne apucăm să frământăm temeinic un aluat tare pe care-l lăsăm la rece preț de o oră. După aceea punem restul de margarină și frământăm din nou. Când aluatul este vârtos îl împăturim și-l mai lăsăm la rece încă o oră. La trecerea orei aluatul se întinde în foi groase de un centimetru, se împarte în patru și se coace pe fundul unei tăvi. Cât timp se coace o foaie aluatul trebuie să stea la rece altfel grăsimea se degradează și aluatul este bun de aruncat. Foile coapte se păstrează pe un platou până pregătim crema.
Pentru a face crema ne trebuie un litru de lapte dulce preferabil de la o vacă ce paște liberă pe pajiște. Mai avem nevoie de vanilie, opt ouă, 350 de gr de zahăr și 150 de gr de făină. Punem laptele la fiert și când clocotește îl tragem deoparte și adăugăm vanilia. Separăm gălbenușurile de la trei ouă și spargem peste ele celelalte cinci ouă întregi. Batem ouăle și gălbenușurile până devin o cremă spumoasă. Adăugăm zahărul și continuăm să batem. Cernem făina și o punem în ploaie. Presărăm un praf de sare, omogenizăm crema și turnăm laptele cald în fir și amestecăm încet ca să nu se taie ouăle. Punem recipientul cu cremă din nou pe foc mic și amestecăm încet să nu se prindă de fundul vasului. Când devine ca o smântână groasă, crema se lasă să se răcească. Se folosește doar rece și se adaugă cele trei albușuri rămase bătute spumă. Punem crema în strat gros între două foi și se lasă în pace până a doua zi pentru ca foile să se înmoaie și să nu se sfărâme când le tăiem în pătrate mari. Deasupra se pudrează cu zahăr praf. Serviți cu poftă, dar nu uitați că prăjiturile se consumă cu responsabilitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.

(Daniel Babun)

Etichete:
Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie