Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din Orientul Mijlociu: Shakshuka

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă propun o incursiune în nordul Africii. Algeria, Egipt, Libia, Maroc, Sudan, Tunisia, Sahara Occidentală sunt țările nord- africane care au gastronomie specific mediteraneeană, dar sunt cuprinse și în gastronomia Orientului Apropiat. Având avantajul situării lângă Marea Mediterană, bucătăria din nordul Africii este considerată cea mai sănătoasă și interesantă de pe tot continentul. Este o regiune culinară foarte diversă și veche, dominată de influența cous-cous-ului, produs de bază adus de civilizația triburilor berbere. Marocul domină piața culinară a nordului Africii, o regiune în care măslinele și uleiul de măsline, mirodeniile de origine arabă, carnea de miel, vită sau pui, vinetele, cartofii, roșiile și ardeii sunt elementele de bază.
Shakshuka este revendicată și preferată de mai multe culturi gastronomice ce aparțin de Orientul Mijlociu. Este modul preferat de-a găti ouăle deoarece sunt absolut delicioase și rapid de făcut. În Shakshuka ouăle sunt sparte într-un sos de roșii proaspăt făcut și ușor picant. Ouăle se gătesc și se servesc în sos. Sunt istorici gastronomi care afirmă că preparatul își are originile în nordul Africii.

Rețeta din Orientul Mijlociu: Shakshuka

Articol editat de Radio Resita, 6 septembrie 2023, 07:00

Folosim următoarele ingrediente:
8 ouă mari
două linguri de ulei de măsline extra virgin
o ceapă mare tăiată solzi
doi ardei gras roșii feliați
3 căței de usturoi tocați
800 de gr de pulpă de roșii fără pieliță
400 de grame de roșii tăiate cubulețe de la conservă
câte două linguri de chimion și paprika
jumătate de lingură de coriandru și de fulgi de ardei rosu
un pumn de feta mărunțită
sare și piper proaspăt râșnit
pătrunjel proaspăt tocat
opțional o lingură harissa care este pastă de ardei iute.

Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius. Într-o tigaie mare, la foc mediu, încălziți uleiul. Adăugați ceapa și gătiți până se caramelizează, amestecând constant timp de 20 de minute. Adăugați ardeiul gras și gătiți până se înmoaie. După cinci minute adăugați usturoiul și mai procesați până parfumează tigaia, încă unul sau două minut. Am văzut într-un documentar că în anumite zone din Tunisia se încălzesc roșiile și când încep să bolborosească se pune harissa, condimentele și se asezonează cu sare și piper. Rămâne pe foc până se îngroașă ușor, cam 10 minute. Transferați sosul într-o tavă de copt. Faceți opt găuri în sosul gros apoi spargeți un ou în fiecare adâncitură. Presărați pe ouă sare și piper. Acoperiți cu folie de aluminiu și coaceți până când albușurile se întăresc și gălbenușurile devin cleioase, aproximativ 15 minute. La final se presară feta sfărâmată și  pătrunjel tocat. Shakshuka se servește caldă cu pâine sau lipie mai groasă. În Orientul Mijlociu se mănâncă fără lingură sau furculiță, doar ajutându-se de degete. Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine. 

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie