Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din Orientul Mijlociu: Shakshuka

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă propun o incursiune în nordul Africii. Algeria, Egipt, Libia, Maroc, Sudan, Tunisia, Sahara Occidentală sunt țările nord- africane care au gastronomie specific mediteraneeană, dar sunt cuprinse și în gastronomia Orientului Apropiat. Având avantajul situării lângă Marea Mediterană, bucătăria din nordul Africii este considerată cea mai sănătoasă și interesantă de pe tot continentul. Este o regiune culinară foarte diversă și veche, dominată de influența cous-cous-ului, produs de bază adus de civilizația triburilor berbere. Marocul domină piața culinară a nordului Africii, o regiune în care măslinele și uleiul de măsline, mirodeniile de origine arabă, carnea de miel, vită sau pui, vinetele, cartofii, roșiile și ardeii sunt elementele de bază.
Shakshuka este revendicată și preferată de mai multe culturi gastronomice ce aparțin de Orientul Mijlociu. Este modul preferat de-a găti ouăle deoarece sunt absolut delicioase și rapid de făcut. În Shakshuka ouăle sunt sparte într-un sos de roșii proaspăt făcut și ușor picant. Ouăle se gătesc și se servesc în sos. Sunt istorici gastronomi care afirmă că preparatul își are originile în nordul Africii.

Rețeta din Orientul Mijlociu: Shakshuka

Articol editat de Radio Resita, 6 septembrie 2023, 07:00

Folosim următoarele ingrediente:
8 ouă mari
două linguri de ulei de măsline extra virgin
o ceapă mare tăiată solzi
doi ardei gras roșii feliați
3 căței de usturoi tocați
800 de gr de pulpă de roșii fără pieliță
400 de grame de roșii tăiate cubulețe de la conservă
câte două linguri de chimion și paprika
jumătate de lingură de coriandru și de fulgi de ardei rosu
un pumn de feta mărunțită
sare și piper proaspăt râșnit
pătrunjel proaspăt tocat
opțional o lingură harissa care este pastă de ardei iute.

Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius. Într-o tigaie mare, la foc mediu, încălziți uleiul. Adăugați ceapa și gătiți până se caramelizează, amestecând constant timp de 20 de minute. Adăugați ardeiul gras și gătiți până se înmoaie. După cinci minute adăugați usturoiul și mai procesați până parfumează tigaia, încă unul sau două minut. Am văzut într-un documentar că în anumite zone din Tunisia se încălzesc roșiile și când încep să bolborosească se pune harissa, condimentele și se asezonează cu sare și piper. Rămâne pe foc până se îngroașă ușor, cam 10 minute. Transferați sosul într-o tavă de copt. Faceți opt găuri în sosul gros apoi spargeți un ou în fiecare adâncitură. Presărați pe ouă sare și piper. Acoperiți cu folie de aluminiu și coaceți până când albușurile se întăresc și gălbenușurile devin cleioase, aproximativ 15 minute. La final se presară feta sfărâmată și  pătrunjel tocat. Shakshuka se servește caldă cu pâine sau lipie mai groasă. În Orientul Mijlociu se mănâncă fără lingură sau furculiță, doar ajutându-se de degete. Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine. 

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 iunie 2025, 08:00

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este o mică sărbătoare, un moment de consolidare a relațiilor, în compania unei...

Prânzul de duminică în familie – Rețetă tradițională cu ciorbă, carne și desert
Spaghetti Frittata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 iunie 2025, 07:00

Spaghetti Frittata

Sâmbăta este ziua perfectă pentru a găti ceva sănătos, echilibrat și plin de vitamine, iar astăzi vă propunem o rețetă simplă și...

Spaghetti Frittata
Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 iunie 2025, 07:00

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de vineri vă propun o rețetă delicioasă și sănătoasă, în care peștele –...

Pește umplut cu crabi și cremă de lămâie
Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 26 iunie 2025, 07:00

Flan parizian de ciocolată 

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! În fiecare zi de joi pătrundem în lumea dulce a deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem...

Flan parizian de ciocolată 
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 iunie 2025, 07:55

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir

Duminica este despre tihnă, familie și bucuria de a savura împreună o masă delicioasă. Ne-am gândit să vă oferim o idee completă de meniu...

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir