Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din Orientul Mijlociu: Shakshuka

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă propun o incursiune în nordul Africii. Algeria, Egipt, Libia, Maroc, Sudan, Tunisia, Sahara Occidentală sunt țările nord- africane care au gastronomie specific mediteraneeană, dar sunt cuprinse și în gastronomia Orientului Apropiat. Având avantajul situării lângă Marea Mediterană, bucătăria din nordul Africii este considerată cea mai sănătoasă și interesantă de pe tot continentul. Este o regiune culinară foarte diversă și veche, dominată de influența cous-cous-ului, produs de bază adus de civilizația triburilor berbere. Marocul domină piața culinară a nordului Africii, o regiune în care măslinele și uleiul de măsline, mirodeniile de origine arabă, carnea de miel, vită sau pui, vinetele, cartofii, roșiile și ardeii sunt elementele de bază.
Shakshuka este revendicată și preferată de mai multe culturi gastronomice ce aparțin de Orientul Mijlociu. Este modul preferat de-a găti ouăle deoarece sunt absolut delicioase și rapid de făcut. În Shakshuka ouăle sunt sparte într-un sos de roșii proaspăt făcut și ușor picant. Ouăle se gătesc și se servesc în sos. Sunt istorici gastronomi care afirmă că preparatul își are originile în nordul Africii.

Rețeta din Orientul Mijlociu: Shakshuka

Articol editat de Radio Resita, 6 septembrie 2023, 07:00

Folosim următoarele ingrediente:
8 ouă mari
două linguri de ulei de măsline extra virgin
o ceapă mare tăiată solzi
doi ardei gras roșii feliați
3 căței de usturoi tocați
800 de gr de pulpă de roșii fără pieliță
400 de grame de roșii tăiate cubulețe de la conservă
câte două linguri de chimion și paprika
jumătate de lingură de coriandru și de fulgi de ardei rosu
un pumn de feta mărunțită
sare și piper proaspăt râșnit
pătrunjel proaspăt tocat
opțional o lingură harissa care este pastă de ardei iute.

Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius. Într-o tigaie mare, la foc mediu, încălziți uleiul. Adăugați ceapa și gătiți până se caramelizează, amestecând constant timp de 20 de minute. Adăugați ardeiul gras și gătiți până se înmoaie. După cinci minute adăugați usturoiul și mai procesați până parfumează tigaia, încă unul sau două minut. Am văzut într-un documentar că în anumite zone din Tunisia se încălzesc roșiile și când încep să bolborosească se pune harissa, condimentele și se asezonează cu sare și piper. Rămâne pe foc până se îngroașă ușor, cam 10 minute. Transferați sosul într-o tavă de copt. Faceți opt găuri în sosul gros apoi spargeți un ou în fiecare adâncitură. Presărați pe ouă sare și piper. Acoperiți cu folie de aluminiu și coaceți până când albușurile se întăresc și gălbenușurile devin cleioase, aproximativ 15 minute. La final se presară feta sfărâmată și  pătrunjel tocat. Shakshuka se servește caldă cu pâine sau lipie mai groasă. În Orientul Mijlociu se mănâncă fără lingură sau furculiță, doar ajutându-se de degete. Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine. 

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta
Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 08:13

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, mai echilibrat și cu mai multă inspirație din țările riverane Mării...

Mâncare sardă de tripă – gust autentic din inima Mării Mediterane
Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 octombrie 2025, 08:09

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână

Ca în fiecare zi de vineri, vă aducem o rețetă inspirată din bucătăriile lumii marine, în care regăsim pești de apă dulce, sărată sau...

Merluciu cu sos de muștar și capere – un preparat ușor și rafinat pentru finalul de săptămână
Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 octombrie 2025, 08:04

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică și plină de culoare a dulciurilor europene – o călătorie în universul gusturilor fine, al...

Tort Paris–Brest – prăjitură franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 29 octombrie 2025, 08:00

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu

Gutui umplute – un deliciu al bucătăriei otomane Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne delectăm cu fastuoasele și...

Gutui umplute – rețetă otomană cu arome din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 28 octombrie 2025, 07:57

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană

Marțea, vă invităm într-o călătorie culinară spre America de Nord, Centrală, de Sud și zona Caraibelor, pentru a descoperi gusturi...

Cap de porc în Pozol – o rețetă nicaraguană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale